Ahmet ÜNSAL / MANİSA

Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi ile CHP Şehzadeler ve Yunusemre ilçe örgütleri ev sahipliğinde düzenlenen ‘Türkiye’nin Demokrasi Yolculuğu’ panelinde geçtiğimiz yıllar içerisinde katledilen aydınlar anıldı.

ADALET ve Demokrasi Haftası nedeniyle yapılan panel, ADD Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. ‘Türkiye’nin Demokrasi Yolculuğu’ paneline CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre ilçe Başkanı Yalçın Arcak konuşmacı olarak katıldı. Hava koşulları dolayısıyla Manisa’ya gelemeyen siyaset bilimcisi CHP Parti Meclis Üyesi Doç. Dr. Burak Cop da panele canlı bağlantı ile katıldı.

CHP TAM KADRO PANELDEYDİ    

CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP İl Başkanı Semih Balaban, ADD Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Şadiye Uysal, Gençlik Kolları İl Başkanı Sergen Akpir, ilçelerin gençlik kolları başkanları, Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Zeki Dirlikli, CHP önceki dönem Manisa Milletvekili Yıldız Tur Yıldız Biçer ve Hasan Ören, partililer, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 “ÇOK YAKIN ZAMANDA HEP BERABER ONLARIN GÖRMEK İSTEDİKLERİ GİBİ BİR TÜRKİYE’YE UMUTLU VE KOCAMAN ADIMI HEP BİRLİKTE ATACAĞIZ”

Panel öncesinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu anmakta olduğumuz isimleri unutsaydık ölürlerdi. Onlar ölmekle unutulmazlar. Sadece unutulsalardı ölürlerdi. Sadece anılmaya devam ettikleri için hatıraları hep yaşayacak. Çok yakın zamanda hep beraber onların görmek istedikleri gibi bir Türkiye’ye, umutlu ve kocaman bir adım hep birlikte atacağız. O güne kadar bu salondakiler ve gönlü bu salonda olanlar hep birlikte omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Böylesi zor bir günde, iklim şartlarının zor olduğu günde, böylesi yüksek katılımın olmasını memnuniyetle ifade ediyorum” dedi

“DEVLET İÇİNDE TERÖR ÖRGÜTÜ YAPILANIYOR. CHP İKTİDARA GELDİĞİNDE MUTLAKA BUNU DİKKATE ALMALIDIR”

Panelde ilk sözü alan CHP Yunusemre ilçe Başkanı Avukat Yalçın Arcak; “Uğur Mumcu’nun katledilmesinde MOSSAD’ın parmağı olduğu gibi İslami hareket, Hizbullah ve PKK olduğu da kaçınılmazdır. ABD konsolosluğu saldırısını da DHKP-C örgütü üstlendi. Bu nedenle birçok partinin içerisinde terör eğilimli kişiler olabilir. O nedenle aydınlarımız ve aydınlarımızın aileleri yıllardır acı çekiyorlar. Devlet içinde terör örgütü yapılanıyor. CHP iktidara geldiğinde mutlaka bunu dikkate almalıdır” dedi.

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, Uğur Mumcu ve Gaffar Okan’ın ölümündeki detaylara yönelik yaptığı değerlendirmesinde, “Silahlar, aynı kişilerce ülkeye sokulup farklı kişilerce dağıtılıp tetiğe dokunmaları sağlanıyor. 22 Kasım 1992’de Uğur Mumcu ve Erol Mütercimler, Ankara’da buluşup yaptıkları bir konuşmada subaylar tarafından ayakta alkışlandığı gün Uğur Mumcu’nun yaşamının sonu oluyor. Uğur Mumcu’nun katledilmesinin ardından tüm deliller cımbızla toplanması gerekirken ne yazık ki çöpçülerin süpürgeleri ile toplanarak çöp haline getirilip yok edildi. Uğur Mumcu ise öldüğü ile kaldı. Devlet istese cinayetin faillerini ortaya çıkarır mıydı? Evet. Yani umut var umuda kurşun işlemez” ifadelerini kullandı.

Hava koşulları dolayısıyla panele gelemeyen Siyaset Bilimcisi Doç. Dr. Burak Cop canlı bağlantı üzerinden konuklara seslenerek “Tüm konuşmacılar dedektif gibi araştırma yaparak aydınlarımızın katledildiği cinayetleri aydınlatmaya çalıştılar. Ocak ayı ne yazık ki aydınların katledilmesi yönünden acı bir aydır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu Türkan Saylan dinci örgütlerce ölüme itilmiştir. Bu ülkede bu kötülük yapıldı. Belki devlet adına yaptılar. Derin devlet yapılanması karanlık yapılanmaları getirdi. Abdi İpekçi ile katledilme yolculuğu başladı. Faşist cinayetlere kurban verdiğimiz demokrasi şehitlerimiz, aydınların yok edilmiş bir toplum olmamıza neden oluyor. Aydın kırımında bir başka dalga 1990 yıllarında yaşandı. O dönemde Suudiler ekonomik parasal desteklerle Müslüman Kardeşler örgütünü yarattı. Soğuk savaşın fitilini ateşledi. İslami güçlerin yükselişine neden oldu. Radikal İslamcılar cinayetlerin sayısını arttırdı. Ölenlerin yerleri doldurulamadı. Onlar, Türkiye’nin daha demokratik, daha özgürlükçü olmasını istedikleri için, hukukun üstünlüğünün olmasını savundukları için öldürüldüler. Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı ve daha bir çok demokrasi şehidimiz şimdi fikirleriyle yaşıyorlar, Fikirlere kurşun işlemez, onları anarak yolumuza devam edip gençlerimizi uyanık olmaya davet edeceğiz” şeklinde konuştu.

İzmirli gazeteci kökenli CHP Milletvekili Atilla Sertel de Uğur Mumcu’nun gazeteci yönünü anlatarak; “Uğur Mumcu geride 25 kitap, 51 bin makale bıraktı. 1990 yılında Mumcu, katledilen Muammer Aksoy’un cenazesinde fotoğrafını taşıdı. Üç yıl sonra Uğur Mumcu öldürüldü. Uğur Mumcu 1986 yılında Ali Sirmen ile birlikte Dikili’ye gelmişti. Mumcu o gün şöyle demişti; ‘Bugün imam hatiplerde okuyanlar bir gün savcı olacak, hakim, emniyet müdürü olacaklar.’ demişti. O dönemde imam hatip mezunlarını sınavsız yargıç, hakim yaptılar. Geçmişe bakıldığında hangi iktidar din sömürgesi ile dayanabilmiştir. Hepsi yıkıldı.” ifadelerini kullandı.

ADD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KALE’DEN ÖZGÜR ÖZEL’E DESTEK

Panelin Moderatörlüğünü üstlenen ADD Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale de panelin sonunda katılımcılara teşekkür ederken “Toplum olarak siyasetçileri yanlış yaptıklarında eleştiriyoruz. Ben de eleştiriyorum. Ancak doğru söylediklerinde onları takdir etmeyi bir türlü öğrenemedik. Özgür Özel’in Diyanet’e yönelik eleştirileri ne yazık ki İslam’a saldırmak olarak değerlendirildi ve eleştiri oklarının hedefi haline getirildi. Özel, din eğitiminin, Diyanet tarafından yapılmasını ve okul öncesi eğitime de din unsurunun karıştırılmadan Milli Eğitim Bakanlığınca verilmesine vurgu yapmıştı. Bu söylem, çok doğru bir tespit idi. Ancak takdir görmek yerine haksız eleştirilere maruz kaldı. Laik, aydınlık bir Türkiye için biz ADD olarak Özgür Özel’in tespitlerine son derece hak veriyoruz, onun yanındayız ” dedi.

Panelin sonunda ADD’ye destek veren CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak ‘a, ADD Manisa Şube Başkanı Hamza kopal tarafından teşekkür plaketi verildi. Kapanış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Semih Balaban da tüm katılımcılara teşekkür ederek, güzel günlerin yaşanacağı zamana çok az kaldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim