Tüm acil çağrıların tek bir noktada toplandığı 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, yardım talebiyle kendilerini arayan vatandaşları doğru birimlere aktararak, acil durumlara ilk ve hızlı bir şekilde müdahale ediyorlar.
Kimi vatandaşın duyduğu son ses, kimisinin ise hayata yeniden başlamasına yardımcı olan ses, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının oluyor. Bu nedenle yaptıkları görev, büyük bir soğukkanlılık gerektiriyor.
112 Acil Çağrı Merkezi'nde şu anda 155 Polis İmdat, 110 İtfaiye, 112 Sağlık, 156 Jandarma, 122 AFAD ve 177 Orman Yangını birimleri vatandaşlara tek bir noktadan hizmet veriyor.
Acil Çağrı Merkezi çalışanları, çalışma saatleri boyunca yaşadıklarını Manisa Olay Gazetesi okuyucularıyla paylaşıyor.
GÜNDE 250 ÇAĞRI
112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı Fatih Savlak, asılsız çağrılardan rahatsız olduklarını dile getirerek, "Çalıştığım saatler içerisinde 250 çağrı cevapladığım günler oldu. Biz sabah 8 akşam 8 ve akşam 8 sabah 8 olarak 2 vardiya çalışıyoruz. Özellikle gündüz nöbetlerinde yoğun bir çalışma temposunda oluyoruz. Asılsız çağrılardan çok şikayetçiyiz. Cevapladığım 250 çağrının 150'sinin asılsız olduğunu söyleyebilirim. Genelde çocuklar bilinci bir şekilde arayarak dalga geçiyorlar, yanlış ihbar veriyorlar. İşimi severek yapıyorum. İnsanlara yardım etmek kadar güzel bir iş yok. Herkesin yardımına koşuyoruz" diyor.
SOĞUKKANLI OLMAK ZORUNDALAR
Bir diğer çalışan Meltem Karakoç, mesleklerini icra edebilmeleri için çok soğukkanlı olmaları gerektiğini belirterek, "Yaklaşık 1 yıldır acil çağrı merkezinde çalışıyorum. Çok stresli bir mesleğimiz var. 112'yi arayan insanlar stresli oluyorlar. Tabii ki bu da bize yansıyor O stresi biz de üzerimizden atamıyoruz ancak vatandaşa yansıtmadan kısa süre içerisinde müdahale etmeye çalışıyoruz. İlk olarak adres teyidi alıp ilgili kuruma vatandaşı aktarıyoruz. Şu ana kadar bir sorun yaşamadık. Günde o kadar fazla vakaya tanık oluyoruz ki, işimizi yapabilmemiz için soğukkanlı olmamız gerekiyor. Birçok olaydan etkileniyoruz. Ufak bir baygınlık bile, vatandaşın anlatışına göre değişiyor" diye konuşuyor.
"SON KONUŞTUĞU KİŞİ OLABİLİYORUZ"
Esin Altan ise, mesleğinin psikolojik anlamdaki zorluklarını anlatarak, "Zorlu bir mesleğimiz var. Hayat kurtarmayla alakalı zor bir iş yapıyoruz. İnsanlar zor durumlarında arıyorlar. Kimse mutlu gününde aramıyor. Panik halinde arayıp sizden bir çare bekliyorlar. Bu işte profesyonel olmanız gerekiyor. Her çağrıyı kendi yakınımız gibi cevaplıyoruz. Kişiyle konuşup olay yerine ekip gönderiyoruz. Kişi orada vefat ediyor. Belki son konuştuğu kişi biz oluyoruz" ifadelerini kullanıyor.
ASILSIZ ÇAĞRILARLA SİSTEMİ MEŞGUL ETMEYİN
Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Bekir Şen ise, vatandaşlara seslenerek, "Burada tüm vatandaşlarımıza yardımcı olmak ve hayata tutundurmak için çalışıyoruz. Bizi en çok yoran konu asılsız çağrılar. Bu yüzden vatandaşlardan 112 hattını boş yere meşgul etmemelerini istiyoruz" şeklinde konuşuyor.


Editör: TE Bilişim