Tarım ve Orman, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı tarafından, ‘Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İş Birliği Protokolü’nü 2019’un ilk günlerinde imzaladı. İmza töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, okul kantinlerindeki gıdalara imzaların atıldığı tarihten itibaren ‘Okul Gıdası’ logosu konulacağını belirtti.

HENÜZ UYGULAMA YOK

Şehitler Ortaokulu’nun kantin işletmeciliğini yapan Kantin-İş Sen Manisa Şube Başkanı Vahdettin Özkan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim, Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlığı’nın ‘Okul Gıdası’ uygulamasını obezitenin önüne geçmek amaçlı hayata geçirmeyi planladığını tekrarlayan Özkan, “Konuyla ilgili geçen hafta, okullar başlamadan önce elimize bir bilgi notu ulaştı. Firmaların çocuklara satılacak olan gıdaların logolu ambalajlarını üretmemesinden dolayı uygulamanın 1 yıl ertelendiğini öğrendik. Şu anda kantinlerde satılan ürünlerde ‘Okul Gıdası’ logosu yok.” dedi.

“KANTİNDE SATILMAYAN ÜRÜNLER DIŞARIDAN TEMİN EDİLMESİN”

Okul kantinlerinin öğrencilere zarar verecek ürünleri satmadığına dikkat çeken Özkan, “Yaklaşık 5 yıl önce okul kantinlerinde kola ve cips gibi obeziteye sebebiyet verici ürünlerin satışı yasaklandı. Biz de uygulamaya destek verdik ve bu ürünlerin satışını kaldırdık. Ancak burada ailelere büyük görev düşüyor. Okul kantininde satılmasa da öğrencilerin bu ürünleri okula gelirken dışarıdaki işletmelerden alma imkanı var. Aileler bu konuda çocuklarını bilinçlendirmeli ve bu tür ürünleri almamalarını tavsiye etmeli.” diye konuştu.

Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz kantinlerde elimizden geldiği kadar çocukların sağlığına dikkat ediyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki geleceğin nesillerine hizmet ediyoruz. Onların sağlığı ne parayla ne de başka bir şeyle ölçülebilir. Biz elimizden geleni yaparken aileler de bu konuda evlatlarına gereken uyarıları yapsınlar. Ayrıca konuyla ilgili Milli Eğitim, Tarım ve Orman ile Sağlık Müdürlükleri de muhtelif okullarda muhtelif zamanlarda bilgilendirici seminerler düzenlemeli.”

Editör: TE Bilişim