Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Çağatay Uluçay Ortaokulu öğrencileri Rüzgar Çalışkan ve Cemil Enes İnce, danışman öğretmenleri Osman Mutlu Işık eşliğinde otomatik beşik üretti.  Öğrenciler beşikte yatan bebeğin uyanıp ağlamaya başladığı ilk anda beşiğin otomatik sallanarak devreye girmesi ve bebeği uyutmaya çalışması ya da mobil aygıtlardan beşiğin manuel çalıştırarak bebeğin uyku kalitesini artırarak ebeveynlerin daha az yıpranmalarını sağlamayı amaçladı.

Otomatik beşik projesinden bahseden Rüzgar Çalışkan ve Cemil Enes İnce, “İki farklı kontrol sistemi var. Kontrollerden biri manuel kontrol. Manuel kontrolde biz bluetooth üzerinden tablet ya da telefon üzerine bir mobil uygulama geliştirdik. Bu uygulama üzerinden telefonunuzu ya da tabletinizi salladığınız anda beşik otomatikman durabiliyor ya da çalışabiliyor. Ama en önemli kontrollerden biri ses modül üzerinden ses sensör üzerinden kontrol. Ses sensörünün yaptığı işte yaptığı şu. Ortamdaki sesi onun eşiğini biz yazılımsal olarak ayarlıyoruz. Belli bir seviyesinin üzerinde olduğu anda beşiği yine kendisi otomatikman sallıyor. Biz tabi yazılımların süresini artırabiliyoruz. 10-15 saniye süreyle ortamın sessiz kalma süresini hesaplamasını sağlıyoruz. Eğer o sürede ses devam ediyorsa beşiği sağlamaya devam ediyor. O 15 saniye içerisinde ortamda ses yoksa çocuğun uyuduğunu var sayarak beşiği tamamen durduruyor. Proje tamamen böyle bir proje. Makeblock Mcore kart platform üzerine geliştirilen sistemle cihazımızı ortam sesine göre (bebeğin ağlama sesi) çalışmasını sağladık. App ınventor ara yüzü kullanarak tasarladığımız mobil uygulama üzerinden bluetooth aparatı yardımıyla beşiğin kontrolünü sağladık”  dedi.

Danışman öğretmen Osman Mutlu Işık, ebeveynlerin bebeklerin güzelce uyuması için mücadele ettiğini belirterek, “Bu otomatik beşik tam olarak bu işlevi görüyor. Bu ihtiyacı öngördüğümüz öğrencilerimizle beraber hem oyuncak hem de büyük boyutta üretim yapılarak bu amaçlara hizmet edebilecek bir çalışma içerisinde bulunduk. ” dedi.

Editör: TE Bilişim