Manisa'nın Yunus Emre İlçesi Horozköy semtindeki Karacaahmet Küme evlerinde yer alan Horasan Piri Gözcü Karacaahmet Sultan hazretlerinin türbesi olduğu iddia edilen tarihi yapı haftanın her günü vatandaşların akınına uğruyor. Türbeyi ziyaret edenlerden bazıları kabul olmuş dilekleri için adak keserken, bazı vatandaşlar istediklerinin gerçekleşmesi için adak adayarak dua ediyor.
ÇOCUĞUM TÜRBEYİ ZİYARET SIRASINDA OLDU
Türbeye büyüklerinin tavsiyesi ile gelen ve türbede ettiği duanın ardından çocuk sahibi olduğunu iddia eden 28 yaşındaki Özlem Gökten, "Manisa'nın Turgutlu ilçesi Çepnidere köyünden geldim. Evlendim 8 yıl çocuğum olmadı. Türbeye geldik. Büyüklerimiz ve çocuğu çok olanlar al ve yeşil kumaşlarla beni bağladı. Şimdi çocuğum oldu. Çocuğum türbeyi ziyaret sayesinde oldu. Kızım şimdi dört yaşına girecek. Bugün onun adağını getirdik. Her sene geliyoruz. Allah'ın izniyle bir oğlan çocuğum olursa onun da adağını buraya getireceğim ve adını Ahmet koyacağım" dedi.15 yıldır türbenin bakımını üstlenen Bektaş Dikbaş ise, Karacaahmet türbesinin sorumlusu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türbe haftanın 7 günü ziyaretçilere açık. Duası kabul olanlar kurbanını ve adağını burada kesiyor. Komşulara ve herkese dağıtıyorlar."
SANDUKANIN ETRAFINDA DÖNÜP SANDUKAYI ÖPÜYORLAR
Horasan Piri Karacaahmet Sultan hazretlerine ait olduğu iddia edilen 800 yıllık türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar sandukanın etrafında dönerken sandukayı öpüp yüzlerini sürerek dua ediyor. Türbede yapılan duaların gerçekleştiğini kaydeden vatandaşlar gerçekleşen her duaları sonrası türbeyi yeniden ziyaret ederek adaklarını dağıtıyor.
TAPINMA ÇAĞRIŞIMI
Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan da türbe ziyaretlerinde vatandaşların büyük yanlışlara düştüklerini belirterek bu davranışların dinimizle örtüşmediğini söyledi. Vatandaşları mezarlık, kabir ve türbe ziyaretlerinde dikkat etmesi hususlar konusunda uyaran Cihan, "Kabir ziyaretleri zaman zaman her Müslüman tarafından yapılması gereken bir faaliyettir. Hem ölümü hatırlama hem ölüm sonrasını hem de ölüm gerçeğini bilerek bilinçli bir hayatı yaşamaya vesile olur. Bu vesile ile kabir ziyaretleri güzeldir. Kabirler ziyaret edilirken hem oradaki meftuna dua edilir hem kendimiz için dua edilir. Ancak mezarlıklar, kabirler, türbeler ziyaret edilirken şu hususlara dikkat etmek gerekir. Tapınma çağrışımı yapacak hiçbir eylem bir de yüce Allah'tan istenilecek hususlar, dilek ve temenniler kabirde yatandan istenmez. Hem itikadi açıdan hem bizim dini hayatımızı zedeleme açısından son derece sakıncalı davranışlardır" dedi.
ÇOCUK TÜRBEYİ ZİYARETTEN DEĞİL ALLAH'IN LÜTFU
Müftü Cihan, taleplerimizi ihtiyacımızı yüce Allah'a arz ettiğimizi belirterek şunları söyledi: "Kabirde meftun bulunanlara herhangi bir talepte bulunulmaz. O bir beşerdir. Onunda kendine göre bir ihtiyacı vardır. Dolayısı ile kabir ziyaretlerini bu bilinçle yapmak lazım. Ama dediğim gibi ibret almak, ölümü hatırlamak ve vefat edenlerimizi ziyaret etme adına kabir ziyaretleri güzeldir. Türbenin herhangi bir taşını, toprağını öpmek, talepte bulunmak, çevresindeki herhangi bir noktaya bez parçası bağlamak, dinimizin onaylamadığı hususlardır. Bayanın ziyaretten sonra çocuk sahibi olması türbeyi ziyaret işi değil, Cenab-ı Allah'ın ona lütfudur."
Editör: TE Bilişim