Manisa’da adını Manisalı bir Yahudi’den alan Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesi için her yıl gönderilen paranın akıbeti merak konusu oldu.

FONDAN PARA GELMEYE DEVAM EDİYOR MU?

Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastanesinin hikayesinde yer alan fondan aktarılan parayla ilgili bilinmezler yumağı oluştu. Bilindiği gibi hastanenin yer aldığı arazinin sahibi olan ve hastaneye adını veren Musa Eskenazi’nin (Moris Şinasi) talimatı gereği 1933 yılından beri her yıl düzenli bir şekilde yıllık Moris Şinasi Hastanesi’ne bağış yapılıyor. Hastanenin taşınmasının ardından bu paranın gelip gelmediği de bilinmiyor.

Manisa Valiliği’nin, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün konuyla ilgili bir açıklama yapıp kamuoyunu aydınlatması bekleniyor.

HASTANENİN HİKAYESİNDE İLGİLİ BÖLÜM ŞU ŞEKİLDE

Moris Şinasi hastanesinin tarihçesinde özet olarak şu bilgiler yer alıyor:

1933 yılında faaliyete geçen hastane adını Manisalı bir Yahudi’den alır. Moris 1855 yılında Manisa’da doğmuştur. Asıl adı Musa Eskenazi’dir. Manisa’da bir tütün fabrikasında çalışan Musa bu sırada dönemin salgın hastalıklarından kuşpalazına yakalanarak Şinasi isimli bir doktorun tedavisi ile iyileşti. Bu olaya bir saygı ifadesi olarak aile Musa’ya ‘‘Şinasi’’ adını eklemiştir. Musa Eskenazi Amerika’ya göç ettiğinde Moris Şinasi adını almıştır.

11 Mayıs 1930 günü Manisa’ya varan Laurette Eskenazi eşinin Manisa’da doğup büyüdüğü evi ziyaret etti. Öğleden sonra da Fuat Bey ve diğer kişilerle birlikte hastane inşaatı için ayrılan iki arsayı görmeye gitti. Bu arsalardan bir tanesi Eski Hastane civarında Ulu Mezarlık adındaki bölgede, diğeri de polis merkezinin karşısındaki mevkideydi. Madam Eskenazi Ulu Mezarlık mevkiinde olan araziyi beğendi. Vakfedilen 1 milyon dolarlık bağışın 200 bin doları hastanenin inşaatına ve gerekli donanımın alınmasına, bakiye 800 bin doların ise menkul kıymetlere yatırılıp bu yatırımdan elde edilecek gelirin, her yıl hastaneye gönderilmesine karar verildi.

Moris Şinasi’nin vakfettiği 800 bin dolar yatırıldığı menkul kıymet fonu Chemical Bank tarafından yönetilmeye devam etti. Chemical Bank 31 Mart 1996 tarihinde The Chase Manhattan Bank ile birleşti ve fon The Chase Manhattan tarafından devralındı. Fon banka tarafından başarılı bir şekilde yönetildiğinden 1933 yılından beri her yıl düzenli bir şekilde yıllık getirisi Moris Şinasi Hastanesi’ne bağışlanmaya devam edilmektedir.

Editör: TE Bilişim