Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyu faturaları ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, 15 Mart tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde her an vatandaşın yanında olunduğu belirtildi. Bu süre zarfında evlerinde daha çok vakit geçiren vatandaşların su tüketimlerinin arttığının altı çizildi. Bu duruma istinaden de kimi vatandaşın su faturalarının geçmiş döneme göre yüksek olduğu belirtildi.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE NE YAPILDI?

Dünya Sağlık Örgütü  (WHO) tarafından 11 Mart tarihinde küresel salgın ilan edilen Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVİD-19) sebebiyle kurumumuzca aşağıdaki tedbirlerin alınması ihtiyacı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 19.03.2020 tarihli, 2020/7 sayılı Genelgesinde;

“İçme ve kullanma suyu temini ve dağıtım hizmetlerini yürüten belediyelerimiz ve bağlı kuruluşlarının bu hizmetleri kesintisiz bir şekilde devam ettirmesi ve abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan su alacaklarının mevcudiyeti dahil, çeşitli su kesintisine gidilmemesi” hükmü kapsamında;

Ön ödemeli kartlı su sayacı avans su miktarının 25 m³ olarak uygulanmasına,

Mekanik su sayacı kullanan abonelerimizin ödenmemiş fatura borçları nedeniyle su kesintisi yapılmamasına, borcu nedeniyle suyu kesilmiş abonelerimizin de sularının açılmasına, COVİD-19 tehdidi sona erene kadar toplum sağlığına katkıda bulunmak amacıyla su sayaç okuma ve fatura dağıtım işlemlerinin geçici olarak durdurulmasına ve fatura bilgilendirme işleminin SMS yoluyla yapılmasına, iş yeri ve ticarethane aboneliklerinde gerçekleşen son dönem faturasının yüzde 50’si, mesken ve diğer tüm abone tiplerinde ise gerçekleşen son dönem faturasının yüzde 75’i oranında geçici faturalandırma işlemi yapılmasına,

İçinde bulunduğumuz olağanüstü durumun sona ermesiyle tüm abonelere normal faturalandırma yapılarak, geçici olarak yapılan faturalandırmaların toplam miktardan mahsup edilmesi hususlarına idaremizce karar alınarak uygulamaya geçildi.

MASKİ tarafından yapılan açıklamanın devamında, 185 numaralı Çözüm Merkezi üzerinden abonelerin talep, istek ve şikayetleri ile ilgili kayıt oluşturabilecekleri vurgulanarak gerekli bilgilendirmelerin yapıldığının altı çizildi.

SALGIN SONRASI İLK FATURA OKUMADA KADEME UYGULANMADI

Nisan ve Mayıs ayları sürecindeki su tüketimi faturalandırılan miktardan fazla olduğu takdirde mahsubu yapılmak üzere düzenlenecektir. MASKİ yetkilileri, vatandaşın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için 1 Haziran tarihi itibarıyla başladığı su sayacı okuma döneminde kademe aralığını uygulamadı. Bir sonraki okuma dönemi ile birlikte kademe aralığının aynı şekilde devam edeceği belirtildi.

EV İÇİ TESİSATLARDAKİ ARIZALAR DA SU FATURALARIN YÜKSEK GELMESİNE SEBEP OLDU

MASKİ, idare olarak yaptıkları incelemeler sonucunda kimi hanelerde vatandaşların ev içi tesisatlarında kaçak olduğu tespit edildi. Bu durumun da su sarfiyatı yaşanmasına neden olduğu belirtildi. Kurum yetkilileri vatandaşların ev içi tesisatlarını belirli periyotlarda kontrol etmesini istedi.

Editör: TE Bilişim