Manisa’nın Demirköprü Barajı’ndan sonra en büyük ikinci su kaynağı olan Marmara Gölü’nün tamamen kuruduğu açıklandı. Açıklamayı, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Devlet Su İşleri  (DSİ) 2. Bölge Müdürü Birol Çınar yaptı. Çınar, Demirköprü Barajı’nın geçen yıla göre yüzde 10 daha az seviyede olduğunu, Gölmarmara Gölü’nde ise neredeyse hiç su kalmadığını belirtti.

Burhan AKDEMİR

DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Manisa’daki baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarını açıkladı. Çınar’ın, Manisa’nın iki önemli su kaynağı olan Demirköprü Barajı ve Gölmarmara Gölü için söyledikleri, kuraklık tehlikesinin ne boyutta olduğunun göstergesi gibiydi. Müdür Çınar, Demirköprü Barajında doluluk oranının geçen yıla oranla yüzde 10 daha az seviyede olduğunu, Gölmarmara Gölü’nde ise neredeyse hiç su kalmadığını vurguladı.

Çınar, bugüne kadar 165 tesisin 2,7 milyar TL harcanarak tamamlandığını ifade etti. Barajların ve göletlerin aktif doluluk oranından bahseden Çınar, “Şunda seviye ölçüsü yaptığımız 7 tane barajımız var. Ne yazık ki barajlarımızdaki doluluk oranı geçen seneye göre bir hayli kötü. Özellikle Marmara Gölü ve Demirköprü Barajındaki seviye geçene senenin çok çok altında. Demirköprü Barajı’nda su seviyesi geçen yıldan yüzde 10 daha az. Gölmarmara’da neredeyse hiç su yok. Doluluk oranı yüzde 1. Bu sene yağışları bekliyoruz. İnşallah bu sene gelecek yıldan sulama sezonuna daha iyi başlamayı ümit ediyoruz.” dedi.

Çınar, barajların son durumu ile ilgili şu bilgileri verdi: “764 milyon 459 bin metreküp depolama alanına sahip Demirköprü Barajında doluluk oranı geçen yılın da altında. 305 milyon 780 bin metreküp depolama alanına sahip olan Marmara Gölü’nde doluluk oranı yüzde 1 iken, Sarıgöl’deki Buldan Barajı doluluk oranı 0. Akhisar Gördes Barajında doluluk oranı yüzde 1 iken, Soma Sevişler Barajında doluluk oranı geçen yıl yüzde 34, bu yıl ise yüzde 35 oldu. Gördes Güneşli Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 19’dan yüzde 36’ya yükseldi. Alaşehir Afşar Barajında doluluk oranı yüzde 5’lere düştü.”

Editör: TE Bilişim