Manisa’da 2019 yılının 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Manisa Valisi Ahmet Deniz Başkanlığında Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda kurumlar yürüttükleri çalışmalar hakkında kurula bilgi verdi.

BARAJLARDA SON DURUM

Toplantıda öne çıkan konulardan biri su konusu oldu. Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, yaptığı bilgilendirmede Gördes Barajı’ndaki sızıntı sorunu ve barajların doluluk oranıyla ilgili bilgi verdi.

Ali Fuat Eker şunları söyledi:  “46 adet projemiz var. Toplam proje tutarımız 1 milyar 414 milyon TL. Devam eden 36 adet projemiz 4 var. 4 tanesi bitti, ihale aşamasında 1 adet, başlanamayan da 5 adet projemiz var. Barajlarımızın doluluk oranı geçen yıla göre daha iyi durumda. Özellikle kamuoyunun da yakinen ilgilendiği Marmara gölünde su seviyesi yüzde 30’lar civarında. Geçen yıl bu rakam yüzde 14’ler civarındaydı. Demirköprü Barajı da geçen yıl yüzde 9 doluluk oranına sahipken şu anda bu rakam yüzde 20’lere ulaştı.

Gördes Barajı’nın sağ sahilinde bir iyileştirmemiz var. Bunun halesini yaptık. Sözleşmemiz ön mali kontrol aşamasında. Akabinde sözleşmeyi yapıp inşaatına başlayacağız. Sızdırmazlıkla ilgili ihalemiz. O sorunu da en kısa zamanda çözmüş olacağız. “

MANİSA’DA 2019’DA NE KADAR ORMAN YANDI?

İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol da verdiği bilgilerde Manisa’da 2018 yılında 98 adet orman yangınında 96 hektar ormanın zarar gördüğünü açıkladı. Erol, bu yıl da yaşanan 25 yangında 9.5 hektar alanın yandığını söyledi. 1530 hektar alanın ağaçlandırılacağını ve yaklaşık 3 milyon ağaç dikileceğini açıklayan Erol, “İzmir ve Manisa’daki fidanlıklarımızda yılda 11 milyon fidan üretiyoruz. Yarısını kendimiz kullanıyoruz, diğer yarısını da 81 ile gönderiyoruz” dedi.

“YANAN SAHALAR ÜZERİNDEN ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”

Orman yangınlarında insan faktörüne dikkat çeken İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol, ormanlarda piknik yapan kişilerin daha dikkatli olmasını istedi. Özellikle yanan alanların yeniden ağaçlandırılmayacağı ve imara açılacağı gibi sosyal medya paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol, ”Yanan sahaların statüsü yanık saha olarak değişiyor. Tüm ormancılık faaliyetlerinden öncelikli olarak yanık sahalar tekrar ağaçlandırılıyor. En geç ertesi yılın nisan ayına kadar alan ağaçlandırılarak eski haline döndürülüyor. 3 yılın sonunda saha yeşil bir örtü kazanmış oluyor. Kesinlikle 1 metrekare bile yanık saha başka bir amaçla kullanılmıyor, imara açılmıyor. Biz ormanları kanuna göre yönetiyoruz, kanun ne diyorsa odur. Sosyal medyada böyle bir algı oluşturuluyor. Vatandaşlarımız bu tarz paylaşımlara inanmasın” dedi.

Editör: TE Bilişim