Ahmet ÜNSAL/Manisa

Manisa’daki arıtma tesisinden kamyonlar dolusu çamurun getirilip, kömür tozu ve tavuk gübresi ile işlenmesiyle birlikte çevreye kimyasal salgıları bırakarak üzüm bağları başta olmak üzere meyve ağaçlarının kurumasına neden olan çevre katliamıyla ilgili üreticiler, CİMER başta olmak üzere başvurmadığı birim bırakmadığı ancak tüm şikayetlere karşın yanıt alamadıklarından yakındı.

ÇEVRE KATLİAMIN ADRESİ GEDİZ OVASI

Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Yukarı Çobanisa Alibey mevkii Ayvalık tımarı Harmandalı küme evleri bölgesinde yaşanan çevre katliamı günler itibariyle metrelerce yükselen kül dağları ve üzüm bağları ile meyve ağaçların kurumaya başlamasıyla gün yüzüne çıktı.

Binlerce dönüm arazisi bulunan üreticiler Süleyman Kayalı, Dursun Durmaz, Hayri Savaşçı ve Arap Borak isimli üreticiler, çevre katliamına neden olan kişinin H.Ö. isimli bağ komşuları olduğunu iddia ettiler.

 “KİRALAMA BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ BESİ ÇİFTÇİLİĞİ İÇİN”

 Üreticiler, H.Ö’nün üç yıl öncesinden büyük ve küçük baş hayvan üretim çiftliği kuracağı şartıyla mülk sahibi olan emekli öğretmen D. Kavurmacı’dan 30 dönümlük arazinin kiralandığını dile getirdiler.

  H. Ö’nün tarımla uğraş veren bağ komşuları kısa zaman sonra hayvan besiciliğin yanı sıra Horozköy bölgesindeki arıtma tesisinden çiftliğe kamyonlarla kimyasal atık getirilmeye başlandığını gözlemlediklerini belirttiler. Getirilen arıtma atıkları yine kamyonlarla çiftliğe taşınan kömür tozu ve tavuk gübresi ile karıştırılarak elde edilen yakıtların çevredeki elektrik santrallerine satıldığı belirten dilekçeli şikayetlerini defalarca ilgili makamlara ilettiklerini belirttiler.

Üzüm üreticisi aynı zamanda da hayvan çiftliği sahibi Süleyman Kayalı;  “Bu kişinin bizim gibi küçük ve büyükbaş hayvan üretimi yapacağını düşünmüştük. Oysaki gelin görün ki durumun hiç de öyle olmadığını gördük. İlgili kişi verimli Gediz Ovasının göbeğine adeta kimyasal maddelerin karışımı ile ortaya çıkan enerji santral yakıtı üretmeye başlayarak ürünlerimize zarar veriyor. Hayvan besiciliği yapacağım diye çıkılan yolda ovanın tam göbeğinde üstelik Ege Bölgesi’nin en verimli arazilerin bulunduğu yerde adeta kimyasal sanayi ürünü üretiliyor. Buradan yayılan kimyasal kokular en yakınımızda bulunan yerleşim birimlerinde oturan sakinlerce kokuyu bizim besi çiftliklerinden yayıldığından bahisle bizler şikayet konusu haline geldik. Oysa ki bizim verimli tarım arazilerimizi büyük tehdit altında bırakan bu çevre katliamın bu tesiste yapılan kimyasal madde üretiminden kaynaklandığı kanıtlamamıza rağmen hiçbir birimin buna dur demiyor olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz” dedi.

MANİSA VALİLİĞİ VE CUMHURİYET SAVCILIĞINA DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR  

Üreticiler arıtma tesisinden atıkları çiftliğe getirip burada yine kamyonlarca getirilen toz kömür ve tavuk gübresi ile karıştırılarak elektrik santral yakıtı ürettiği iddia edilen tesis hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na, Manisa Valiliği’ne suç duyurusu yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim