Erkenci kiraz hasadının 15 Nisan ile 20 Nisan tarihleri arasında başlaması bekleniyor. Bazı bölgelerde erkenci kirazlar yeşillenip fındık halini almaya başlarken, ihracata yönelik kirazların üretildiği bölgelerde ise ağaçlar çiçek açmaya başladı.  Yıllık ortalama 30 bin dönüm arazide 50 bin ton kiraz üretiminin yapıldığı Şehzadeler ilçesinde özellikle Sancaklıbozköy ve Sancaklıiğdecik Mahallelerinde üreticilerini neredeyse tamamı kiraz işiyle uğraşıyor. 2019 yılında kiraz hasadı 13 Nisan’da başlayıp 15 Haziran’a kadar devam etmişti. İlk kirazın kilosu sembolik olarak 250 TL’ye satılmıştı. Mayıs ayı ortalarında ise ihracat kirazlarının hasadı başlayacak.

Sancaklıiğdecik Mahallesi’nde kiraz üreticiliği yapan Yusuf Ziya Özel, dünyanın en erken kirazında hasadın 15 gün sonra yavaş yavaş başlayacağını söyledi. Özel, “Kirazda bu sene kalite güzel olacak gibi görünüyor.  İğdecik’te yaklaşık 7-8 bin dönüm alanda kiraz üretimi var. Halkımızın yüzde 95’i kirazla uğraşıyor” dedi.

En büyük korkularının koronavirüs salgınını devam edip etmeyeceği olduğunu belirten Özel, “Biz şimdilik koronavirüs yokmuş gibi davranıyoruz. Biz yetiştirmeye devam ediyoruz. Bundan sonrası devlete kalmış bir şey. Çünkü bizim bu malı toplamamız lazım, pazara sürmemiz lazım. Çünkü bundan binlerce insan ekmek yiyecek. Sadece biz yemiyoruz. Toplayan para kazanıyor, halci para kazanıyor, pazarcı para kazanıyor, ihracatçı para kazanıyor. Herkes para kazanıyor. Bu zincirlemedir. Bir de şöyle bir şey var. Kiraz koronavirüsün panzehiridir. Çok yakında piyasaya geliyor. Koronavirüsüne karşı çok etkili olduğu söyleniyor. Biz bunu duyuyoruz. İnşallah 20 gün sonra biz bunu piyasaya süreceğiz” dedi.

Bir diğer üretici Ali Coşkun ise, bölge olarak kirazda özellikle son 5 yılda büyük bir ilerleme kaydettiklerini vurgulayarak, organik kiraz üretme konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Coşkun, Kasım ayında budama işlemlerinin Şubat ayında tamamlandığını, kirazın 6-7 aylık bir işçilik istediğini söyledi.

Editör: TE Bilişim