Burhan AKDEMİR - özel

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, ülke genelinde ve Manisa’da seyreden soğuk havanın hem meyveler hem de toprak için faydalı olduğuna dikkat çekti. Kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı, merkezde de soğuk hava etkisinin iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde, Manisa Ovası’nda soğuktan etkilenecek çok fazla ürün bulunmadığını ifade eden Altındağ, aksine bu havanın daha faydalı olduğunu açıkladı.

Manisa Ovası’nda özellikle üzüm, zeytin, kiraz gibi meyvelerin çoğunlukta olduğunu hatırlatan Altındağ, “Soğuk hava, bilinenin aksine bu ürünler için oldukça faydalı. Eğer havalar sıcak giderse, saydığımız ürünler için tehlike kapıda demektir. Çünkü hava soğuk olursa bu ağaçlar uykuda olur ve baharın sıcak günlerinde dinç, verimli bir şekilde uyanır. Ancak havalar sıcak olursa erken uyanma riski oluşur. Bu da özellikle mart ayında yaşanması muhtemel soğuklarda meyvelerin gözlerinin kuruması, çiçeklerinin ve torlarının dökülmesine sebep olur. Dolayısıyla verim de düşer” dedi.

Merkeze kar yağmadığının ve yağmur yağışlarının da az olduğunu söyleyen Altındağ, “Ocak ayının ortalarında olmamıza rağmen yağışlar maalesef beklenen seviyede değil. Merkeze kar yağsa, en azından yağmur yağışı olsa toprak ve bitkiler için bulunmaz nimet olur. Ancak hep bahsettiğimiz gibi, biz üstü açık bir fabrikayız. Ürünlerin verimli olmasıyla ilgili bizim elimizde olan kadar olmayan sebepler de var. Bu nedenle yağışların gelmesini beklemekten başka çaremiz yok. İnşallah çiftçi için güzel bir yıl olur ve bereketli ürünlerimiz olur” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim