MANİSA'da dün yaklaşık bir saat boyunca etkili olan dolu yağışı, özellikle üzüm bağları ile kiraz ve zeytinde hasara yol açtı. Üzüm bağlarında büyük zarara yol açan dolu yağışı Şehzadeler, Turgutlu, Sarıgöl ve Salihli ilçelerinde etkili oldu.

Manisa'da dün saat 11.30'da etkili olan dolu yağışı, çiftçiye büyük zarar verdi. Doludan dolayı üzüm bağları, zeytin, kiraz ve meyve bahçeleri zarar gördü. Bu yıl birçok kez don ve dolu olaylarıyla karşılaşan çiftçi, devletten yardım istedi. Zarar gören alanları inceleyen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çiftçilerle yakından görüştü. Şehzadeler'in Sancaklı İğdecik Mahallesi'ndeki bağları, kiraz ve zeytin bahçelerini incelemesi sırasında açıklama yapan Çebi, şunları söyledi:

"Dün meydana gelen sağanak yağış ve dolu nedeniyle zarar oldu. İçinde bulunduğumuz bağ alanı da büyük zarar gördü. Hem bağdaki yaprakları hem de asma çubuklarını zedelemiş, salkımlardaki taneleri de zedelemiş. Öğleden sonra tüm ilimizde zarar tespitine başladık. Araziye çıktık, incelemeler yaptık. Bugün de detaylı hasar tespiti için arazideyiz. Kısa süre içinde zarar tespitini bitireceğiz. Şehzadeler ilçesinde 500 dekar alanda zarar oluştu. Bakanlar Kurulundan çıkacak afet kararnamesi ile borçların ertelenmesi yine gündeme gelecek. Çiftçilerimizi mağdur etmeden gerekli çalışmaları yaparız. Ancak her yıl bağcılıkta, sebzede zarar meydana geliyor. Dolu oluyor, don oluyor. Bunlardan kaçınmak mümkün değil. Ama tedbir alabiliriz. Tarım sigortası ile bütün üreticiler ürünlerini sigorta yaptırmalı. Bunu her yıl yaşayabiliriz. Ama tedbiri önceden almalıyız. Şu anda gelen ihbarlarda Salihli, Turgutlu, Sarıgöl'de zarar var. Ama arazi çalışmaları devam ediyor."

ZARAR BÜYÜK

Dolunun perişan ettiğini söyleyen çiftçi Yusuf Baysal, sigortasının olmadığını dile getirerek, "Yüzde 100 zarar var. Yapacak bir şeyimiz yok. Sigortam da yoktu. Bu yıl üçüncü zarar, daha önce soğuk vurmuştu. Allah yardımcımız olsun" dedi. Diğer bir çiftçi Ali Bozkurt ise zararının büyük olduğunu belirterek, "Zeytin, meyve ağaçları, kiraz ve üzüm bağlarında zarar çok. Yaklaşık bir saat dolu yağdı. Bağlardaki zarar yüzde 80-100 arasında değişiyor. Zeytin ve bağda hasar çok. Zeytinler döküldü" diye konuştu.

BANKA BORÇLARININ ERTELENMESİ TALEBİ

Devletten banka borçlarının ertelenmesi için destek beklediklerini söyleyen Yüksel Fişenkçi de, zararının yüzde 90'ı bulduğunu söyledi. Mağdur durumda olduklarını ifade eden Fişenkçi, "Devletten çiftçinin arkasında durmasını istiyorum. Kirazda zaten soğuk vurmuştu. Şimdi dolu afeti de üstüne geldi. Perişan durumdayız. Kirazlarda soğuk zararı yüzde 40-50 civarındaydı. Ama dolu da mahvetti. Yüzde 80'e yakın bir zarar oluşturdu. Çiftçi borcunu ödeyemez durumda. Devletten en azından banka borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Bu bağ organik bir bağ idi. Ancak şimdi bu organik bağı bozmak zorundayız. Artık organik yapamam. Gelecek senenin mahsulünü de etkiledi. Kirazımızın yüzde 50'sini toplamıştık. 10 liradan satıyorduk, ama şu anda zarar gören kirazın hiçbir değeri kalmadı. Çöpe gidecek" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim