Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde bugüne kadar en az yağışın düştüğü yılları yaşıyoruz. Ocak ve Şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlara rağmen barajlar ve yeraltı sularındaki seviyelerde ciddi bir artış yaşanmadı. Bilinçsiz ve aşırı su tüketimi nedeniyle Manisa’da hem yüzey sularının hem de yeraltı su kaynaklarının hızla tükendiğini ifade eden MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, su tasarrufu konusuna dikkat çekti.

“SON YAĞIŞLARA RAĞMEN BARAJIN SEVİYESİ YÜZDE 20 CİVARINDA”

Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle 2020 yılında kurak bir seneyi geride bıraktıklarını ifade eden Genel Müdür Aslay, “Manisa’daki barajlarımız kurudu ve yeraltı su kaynaklarımız da kritik seviyelere düştü. Ocak ve Şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde yüzde 72 gibi yüksek bir yağış aldık.  Yağışlı günler geçirmemize rağmen vatandaşlarımızdan su kullanımı noktasında rehavete kapılmamalarını istiyoruz. Karamsar bir tablo çizmek istemiyoruz ancak şu an yanında bulunduğumuz Demirköprü barajından da anlaşılacağı üzere son yağışlara rağmen barajın seviyesi yüzde 20 civarında. Yüzey sularının azlığı yeraltı su kaynaklarımızı da olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

“HEPİMİZİN ŞUNU İYİ BİLMESİ LAZIM; SU KAYNAKLARIMIZ SINIRSIZ DEĞİL”

Genel Müdür Aslay açıklamasının devamında, “Geçmiş yıllarda 50 metrelerde çıkardığımız içme suyunu artık 350 – 400 metrelerde buluyoruz. Hepimizin şunu iyi bilmesi lazım; su kaynaklarımız sınırsız değil. Alacağımız tedbirler ve atacağımız doğru adımlarla daha yaşanabilir bir dünya mümkün” ifadelerini kullandı.

“HER ZAMAN SÖYLEDİĞİMİZ GİBİ 'SUSUZLUK KADERİMİZ DEĞİL!'”

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün öncülüğünde kuraklık tehlikesine karşı önemli adımlar attıklarını belirten Aslay, “Sayın Başkanımız Cengiz Ergün’ün talimatları ile su kayıplarını önlemek ve su kaynaklarını kirlilikten korumak adına içme suyu ve atıksu arıtma tesislerine büyük yatırımlar yaptık. Manisa’da şu an 625 bin abonemiz var. Her ay bir ailenin 1 metreküp sudan tasarruf etmesi durumunda ayda 625 bin metreküp, yıl bazında ise 7,5 milyon metreküp suyu kurtarabiliriz. Böylece, 200.000 kişinin bir yıllık su ihtiyacını karşılamış oluruz. Her zaman söylediğimiz gibi 'Susuzluk Kaderimiz Değil!' gelin hep birlikte bu sorunun üstesinden gelelim” dedi.

Editör: TE Bilişim