Dün Manisa’da olağandışı radyoaktif hareketler gözlemlediğini öne süren bir Ekşi Sözlük kullanıcısı, “Manisa’da olağandışı radyoaktif hareket gözlemledim. Dün gerçekleşmiş. Sebebini merak etmekteyim. Şu anda Avrupa’da tespit edilen en yüksek radyoaktife seviyesi Türkiye’de.” ifadelerini kullanarak yetkililerden açıklama yapılmasını istedi.

Esberat nickli kullanıcının yaptığı söz konusu entry şu ifadeleri içeriyor:



Sonrasında Manisa ile ilgili biraz araştırmalar yaptım. 2014 yılında Manisa’nın köprübaşı ilçesinde 1970-1980 yılları arasında faaliyet gösteren uranyum cevher alanlarından ve işletme tesisinden, dünya genelinde izin verilen yıllık radyasyon değerinin tam 140 katı radyasyon ölçümü yapıldığını öğrendim.
2014'deki değerleri yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser küçük gül, ‘Bölgedeki dere yataklarından akan suyla kirliliğin; demir köprü barajına, oradan da Gediz yoluyla Ege Denizi’ne ulaşması söz konusu. Biz alanda gama ışınlarını ölçtük. Elde edilen değerler birleşmiş milletler atom enerji komisyonunun tanımladığı yıllık değerin 140 katı. Biz 16 mikrosivert ölçtük. Türkiye’de böyle bir sayı yok. Bu sayı Fukişima'da 40. Çernobil’in Karadeniz kıyılarına yıllık etkisi 0.50 mikrosivert.’ düzeyinde açıklamalarını yapmıştı. Dün (27 Nisan’da) ölçülen değerler ise günlük dağılımda 2 mikrosivert, saatlik ise 45-50 mikrosivert'e yakın radyoaktive gamma değeri tespit edildi. Beni endişelendiren durum saatli olarak ani çıkışın sebebi.
Yetkililerin açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum.
edit:
Olayı günlük veribazında almayın, saatlik olarak 45-50k nanosivert değeri tespit ediliyor. 45k nanosivert = 45 mikrosivert değerine denk geliyor. 2014 yılında ölçülen değerin nerdeyse 3 katı. Ben sadece uyarmak istedim.

Yapılan paylaşım çok sayıda yorum aldı.

Editör: TE Bilişim