Özel Haber: Burhan AKDEMİR

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Pandemi sürecinin yargıya etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yargının 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana sıkıntı yaşadığını ifade eden Arslan, “15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte Türkiye’de yara alan kurumların en başında yargı geldi. Çünkü 13 bin civarındaki hakim ve savcının yaklaşık 5 bini ihraç edildi. Zaten var olan bir açık vardı ve 5 bin daha açık oluşunca çok sayıda yeni yargı mensubu alınmak durumunda kalındı. Bu da doğal olarak zamana yayıldı ancak gelen yargı mensuplarının büyük çoğunluğu yeni mezun genç arkadaşlarımızdı. Yeni personelin sisteme ayak uydurması, kürsüye hâkim olması, tecrübelerinin gelişmesi zaman alacak olan olgulardı ve öyle de oldu. Bu çerçevede davalar zaten çok ağır yürüyordu, bir senede bitecek davalar 2-3 yıla çıkmaya başladı. Bu arada istinaf mahkemeleri de araya bir engel teşkil etti.” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ NEDENİYLE ERTELEMELER YAŞANDI

Tüm bu sorunların üstüne bir de Pandemi süreci yaşandığını söyleyen Başkan Arslan, “Mart ayında Pandemi baş gösterince 10 Mart’tan itibaren tüm icra takipleri, tüm davalardaki işlemler durduruldu. Dava açılabiliyordu ancak duruşmalar görülemiyordu. Tüm duruşmalar ertelendi, icra takipleri yapılamamaya başladı. İcrada işlem yapamıyorsunuz, bu nedenle vatandaşın da hak arama özgürlüğü kısıtlanmış oldu. Alacağınız var, davanız devam edecek ama dava görülemiyor.” dedi.

“AVUKAT ARKADAŞLARIMIZ İŞSİZ KALDI”

Adliyelerde davaların görülmemesi nedeniyle avukatlarında doğal olarak iş yapamadığını aktaran Arslan şöyle devam etti:

“Davalarla ilgili işlemler yapılamayınca avukatlar da iş yapamaz konuma geldi. Genç avukat sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Her yıl yüzde 15 civarında avukat artışı var. Ama piyasa bunu kaldırmaya elverişli değil. Özellikle bu süreçte işsiz avukat sayımız çok fazla arttı. İşçi avukatımız artıyor. Ofis açıp sıkıntı yaşayan birçok meslektaşımız var. Baro başkanı olarak yanlarında olmaya çalışıyoruz.

15 Haziran itibariyle davaların görülmesi başladı. Fakat bu dönemde de Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Duruşma salonları bu anlamda çok yeterli değil. Haklı olarak mahkemeler kalabalık ortam olsun istemiyor. Tanık dinlemeleri erteleniyor. Bu süreçte birçok ara işlemler yapılamadığı için davalar uzuyor. Hakim savcılar da değişti, yeni gelecek olanların dosyalara uyumu var.”

2020 KAYIP YIL

2020 yılını ‘Kayıp yıl’ olarak nitelediklerini ifade eden Arslan, “Biz 2020 yılın kayıp bir yıl olarak görüyoruz avukatlar olarak. Vatandaşımız açısından da öyle. Benim işim aksadığında vatandaşımızın da aksıyor. Ancak 2020’nin böyle geçeceği gözlemleniyor. İnşallah adli tatil sonrası iyi olur her şey.” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK SIKINTILAR BÜYÜK ZARAR VERDİ”

Pandemi süreciyle birlikte ekonomik sıkıntıların da yaşandığını dile getiren Arslan şunları söyledi:

“Tabi bu süreçte ekonomik sıkıntılar da baş gösteriyor. Pandemi süreci hem davaları hem icra süreçlerini arttıracak. Birçok kiracı kirasını ödeyemedi. Evde oturanlar kirasını ödeyemedi. Mal almış bir esnaf malı işleyip satamadığı için parasını ödeyemedi. Buna benzer birçok hukuki sorun doğdu. Bu sorunlar nasıl giderilecek, nasıl altından kalkılacak bilemiyoruz. Fabrikalar kapandı, çalışmadılar. İşten çıkarılan işçiler oldu, işçiler tarafından açılacak olan birçok dava var. Bunlar da sıkıntı olarak önümüze gelecek.”

‘BOŞANMALAR ARTACAK’ İDDİASI 

Ekonomik sıkıntılarla birlikte boşanma davalarının da artacağını öngördüklerini kaydeden Başkan Arslan, “Araştırmacıların söylediğine göre ve bizim avukat arkadaşlarımızla görüştüğümüzde aldığımız bilgilere göre boşanma davalarının artarak devam edeceği gözlemleniyor.  Bir yerde ekonomik sıkıntı varsa aile içerisinde de huzursuzluklar başlıyor, bu bilinen bir gerçek. Ev kirasını ödeyemiyorsanız, çocuklarınızın ihtiyacını gideremiyorsanız beraberinde başka sıkıntıları da birlikte getiriyor.” dedi.

Editör: TE Bilişim