Manisa’da 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasına kısa bir süre kala Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda yeni eğitim öğretim yılında kurumların izleyeceği yollar ele alındı.

Manisa Polis Evi’nde yapılan toplantıya Vali Güvençer’in yanı sıra Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mümin Deniz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, okul aile birliği başkanları ve mahalle muhtarları katıldı.

“MANİSA EN SORUNSUZ İLLERDEN BİRİ”

Toplantının açılış konuşmasını Vali Güvençer yaptı. toplantının Türkiye genelinde yapıldığını bildiren Güvençer, “Ülkemizdeki eğitimin geçmişi ve dünya ülkeleriyle kıyaslandığında son derece başarılı bir kurumsal yapıya kavuştuğunu görüyoruz. Oturmuş bir eğitim kadrosuna sahibiz. Olumlu tarafından bakıldığında Manisa Milli Eğitimi en az sorunlu, güçlü ve başarılı.” dedi.

Vali Güvençer şunları söyledi: “Hep beraber Manisa Eğitimindeki başarıyı bundan 20- 30 yıl sonra bu topraklarda yaşayan insanlar çok daha sonuçları itibarıyla görebilecekler. Allah kısmet ederse 11’inde ilkokul 1. Sınıflar, 18’inde bütün okullar, kolay değil bin küsur eğitim kurumunda 17 bine yakın öğretmenle, 250 bin öğrenciyle muhteşem bir uğraş başlayacak ve geçmiş dönemlerimiz de bunu gösteriyor. Aksaksız, eksiksiz, günü saati geldiğinde, ziller çaldığında, sistem kendi dinamikleri içerisinde tıkır tıkır işleyecek. Bu ilk toplantı, bundan sonra niyetimiz, dileğimiz, tasavvurumuz yıl içerisinde benzer 4 toplantı yapmak. Ayrıca özel gruplarla özel mahallerde, mekanlarda, özel sorunlara ilişkin farklı toplantılarda yürütmek durumundayız.”

“EKSİK DERSLİKLER VAR”

Toplantının ana konusunun okul, okul çevresi, veli çevresi, yerel yönetimler ve okul aile birlikleri ilişkileri üzerinde olacağını bildiren Vali Güvençer şöyle devam etti: “Geçen seneye nispetle busene artı 700 öğretmenle başlıyoruz. Yine geçen seneye nispetle artı 200 derslikle başlıyoruz. Sadece ilkokul ve ortaokul seviyesinde tekli eğitime tam anlamıyla geçememek gibi bir problemle karşı karşıyayız. Tekli eğitime geçebilmek için ortalama 16 derslikli bir okul profilinden 40 kadar yeni okula, yaklaşık 600 dersliğe ihtiyacımız var. Bu dersliklerin 300 kadarı hali hazırda yapılmakta ancak ilköğretimde sayımız çok daha az olduğu için bu sene başlayanlar bitirilecekler. Önümüzdeki sene bitirilecekler düştükten sonra dahi bir 500 derslik ilave ilkokul ve ortaokul seviyesinde ihtiyacımız var. Türkiye için, Manisa için çok değil. Son 3 yıl içerisinde 700 küsur dersliği biz bu vilayete bu camiaya kazandırmış durumdayız. Böyle devam ederse bu okul ve derslik ihtiyacımızı da çok geç olmayan zamanda tamamlayacağız. Bu sene de kış saati uygulamasına geçilmeyecek, bu sebeple eğitim camiamızla sıkı bir çalışma içerisindeyiz.”

“DERSE BAŞLAMA SAATLERİ DEĞİŞEBİLİR”

Eğitim sisteminin nasıl işleyeceği hakkında da bilgi veren Vali Güvençer, “Mümkün olabildiğince sabah saatlerinde çocuklarımızı gün ışığından daha fazla faydalandırabilmek adına özellikle ikili eğitim yapan okullarımızda ders başlama saatlerini biraz kaydırmayı düşünüyoruz ama bu ciddi bir hesaplama, planlama işi. Zira ikili eğitim yapan okullarımızda sabah derslerinin biraz geç başlaması, öğleden sonraki grubunun akşam biraz daha geç çıkması durumunu yaratıyor. İkisi arasındaki dengeyi bulacağız. Bütün okul aile birliği başkanları arkadaşlarım, temsilcisi arkadaşlarım ve muhtar arkadaşlarım görevli bulundukları okul ve okullarda, güvenlik koordinasyon görevlileriyle mutlak surette birebir irtibatlansınlar. Okul çevresinde eğitim faaliyetini sekteye uğratacak, çocuklarımızı rahatsız edecek yabancı unsurlar bulunmayacak. Buna hep birlikte mani olacağız. Okul çevrelerinde kötü amaçla kullanılabilecek metruk yapılar olmayacak, hep birlikte sahip çıkıp temizleyeceğiz. Okul çevrelerindeki parklarda istenmeyen görüntüler olmayacak, hep beraber sahip çıkacağız. Okul çevrelerinde tütün ve alkollü içki satışı yapan müesseseler mutlak surette kurallara uyacak. Denetlemeler toleranssız en ciddi şekilde yapılacak. Denetlemelerde uygunsuzlukları görülenler bugünden tezi yok hiç tolere edilmeksizin hukuk çerçevesinde müeyyidelendirilecekler.” şeklinde konuştu.

TAŞIMALI EĞİTİM NE DURUMDA?

Konuşmasında taşımalı eğitim konusuna değinen Vali Güvençer şunları söyledi: “Milli eğitimimiz yaklaşık 24 bin öğrencimizi ihale çerçevesinde taşıyor. Bunun hem mevzuat hem de ihale sözleşme şartları var. Milli eğitim marifetiyle yapılan taşımalarda kurallara mutlak elbette uyulacak. Ancak bir de, mevzuatın okul aile birliklerine ve velilere tanıdığı imkanla özel servis araçlarından yaralanma halinde birazdan il milli eğitim müdürüm ilgili mevzuattan kısa hatırlatmalarda bulunacak. Mutlak surette, mevzuatta aranılan şartlara uygun araçlarla ve sürücü ve hosteslerle bu hizmet yürütülecek. Hatır ilişkileri, maliyet hesapları, ucuzluk, pahalılık, tanıdıklık vs. sebeple hizmet alacak arkadaşlarımızın kural dışı, standart dışı araçlar ve sürücülerle ilgili tasarruflarında çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu konuda da okul idarecilerimizin eğitim yöneticilerimizin, okullar birliği başkanlarımızın ve muhtarlarımızın başta bu işe nezaret etmeleri gerekiyor. Gerek taşımalı sistem içerisindeki gerek özel servis sistemi içerisindeki tüm çalışanlar hiç merak etmeyin milli eğitim ve kolluk gücü eşgüdümüyle en baştan belli bir araştırma, incelemeye tabi tutulacaklar, takip edilecekler ve denetlenecekler.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda katılımcılara okullar açıldığında eğitim kısmının milli eğitim teşkilatı ve mülki idarece, okul çevre ilişkileri, çocukların trafik güvenliği, can güvenliği, huzuru, sağılığı, yanlış ve hatalardan muhafazası konusunda devletin resmi kurumlarının üzerlerine düşeni bugüne kadar olduğu gibi yapacaklarını ve yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Vali Güvençer, “bu seneden itibaren bu işi devletin resmi kurumları her zamankinden çok daha fazla sizlerle birlikte ortak götürecek. Sizlerden bu konuda özel sorumluluk almanızı istirham ediyorum” dedi.

Vali Güvençer’in ardından İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş slayt eşliğinde Manisa Milli Eğitimin durumu hakkında bilgi verdi.

Toplantıda söz alan Okul Birliği Başkanları ve muhtarlar mahallelerinde karşılaştıkları sorunları iletti.

Editör: TE Bilişim