MANİSA’DA 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu, İş-Kur, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle çocuk işçiliğine karşı farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, çocuklar ellerindeki pankartlarla çocuk işçiliğine hayır mesajı verdi. Etkinlikte 2017 yılı sonundan bu yana Manisa’da 32 çocuk işçinin tespit edilerek sokaktan kurtarıldığı bildirildi.

32 çocuktan 28’inin erkek, 4’ünün de kız çocuğu olduğu açıklanan rakamlar hakkında şu değerlendirme bulunuldu. “Çalıştırılan 32 çocuktan 8’inin okula gitmediği öğrenildi. 12 çocuğun kağıt toplayarak, 5 çocuğun mendil satarak, 6’sının ailesiyle birlikte dilencilik yaparak, 2’sinin de çiçek satarak yaşantısını sürdürdüğünü tespit ettik. Çocukların aileleriyle ve okullarıyla iletişime geçtik. Çocukları sokaktan ve zorla çalıştırılmaktan kurtarmak için çabalıyoruz. Gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan kişilere devletimiz yardım ediyor. Sokakta dilenen veya dilendirilen çocukların bunu meslek edinmeleriyle ilgili kanaatler var. Bunun önüne geçmek için çocukları sokağa çekecek ortam oluşturulmamalı. Sokaklar çocuklar için çok ciddi bir tehlike.”

İş-Kur Müdür Vekili Eşref Aslan da, çocuk işçiliğinin birçok nedeni olduğunu belirterek, çocuk işçiliğini engellemek için çalıştıklarını söyledi. Aslan, “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi olarak çocuk işçiliğinin önüne geçmek için kurum ve kuruluşlarla eş güdümlü olarak çalışmalara devam ediyoruz.” dedi.

SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt ise, çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerine ağır cezalar uyguladıklarını ve çocukların iş yerlerinde değil okulda olması gerektiğini ifade etti. Kurt, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ne yazık ki, çocuklarımız hayatın olağan akışı içinde hiçte olağan olmayan, vicdanları sızlatan, eşrefi mahlûka yakışmayan, kimi zaman zorlu, tehlikeli, yorucu, kimi zamansa ahlaka dahi aykırı işlerde halen çalıştırılıyor. Kitap taşıyacak, kalem tutacak eller, kir, toz ve pas içinde soğuk demirleri kavrıyor. Ülkemizde 6-14 yaş grubunda yani yasal asgari çalışma yaşının altındaki çocuk sayısı 290 bin civarındadır. Köyden kente göç, yoksulluk, kalabalık aile yapısı, kent yaşamına uyum sağlayamama, eğitimsizlik, çocuk işçiliğin ucuz ve esnek olması, mevsimlik tarım işlerinin yaygınlığı, sosyal kalkınma ve ekonomik gelişmişlik gibi nedenlerle bu sorun halen daha önemini korumaktadır. SGK olarak çocuk işçilikle mücadele için gerekli denetimleri sürdürüyor ve tespiti halinde gerekli yaptırımları uyguluyoruz. Bu konuda dikkatli ve duyarlı çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Etkinlik, katılımcıların vatandaşlara bilinçlendirici broşür dağıtmasıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim