Yüzde 69.8 kirlilik oranıyla kaliteli su konusunda büyük sıkıntılar yaşanan Türkiye'de, şehirlerin su kalitesi de en alt değerde. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Çevre Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Manisa'nın suyunun en kötü olarak yorumlanan 4. sınıf kalitesinde olduğunu belirtti. Başkan Kilimcigöldelioğlu, su kalitesi en düşük olan ilçeleri de açıkladı. Öte yandan MASKİ'nin inşasına başladığı yeni Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde su kalitesinin yükseleceği öngörülüyor.
Özellikle Gediz Havzası ve Manisa genelinde yaşanan kaliteli su sıkıntısı, konunun yetkilileri tarafından inceleme altına alındı.
GEMA Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Manisa genelinde yaptıkları ölçümleri kamuoyuyla paylaştı.
GEDİZ'DEKİ KİRLİLİĞİN TEK SEBEBİ ARITMA TESİSİ OLMAYAN FABRİKA VE BELEDİYELER
Şener Kilimcigöldelioğlu, "Gediz, Murat Dağı'ndan doğuyor. O bölgede arıtma tesisi var. Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin de arıtma tesisi çalışıyor. Kula'da yıllardır arıtma tesisi kötüydü ancak yeni bir tesis kuruldu. Evsel atıkların hiçbirinin Gediz ile kavuşmaması lazım. Gediz'deki kirliliğin tek sebebi fabrikalar ve arıtması olmayan belediyeler. Biz Gediz'deki suyu tüm tarımsal çalışmalarda kullanıyoruz" dedi.
EN KİRLİ BÖLGE ALAŞEHİR ÇAYI
Alaşehir Çayı'ndaki su kirliliğine acil bir şekilde çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Şener Kilimcigöldelioğlu, "Şu anda en kirli bölge Alaşehir çayı. Alaşehir Belediyesi'nin arıtma tesisi yok. Alaşehir'deki fabrikaların arıtma tesisi yok. Sarıgöl Belediyesi'nin de arıtma tesisi yok ancak atıkların geneli evsel olduğu için çok büyük bir kirlilik oluşturmuyor. Alaşehir çayıyla ilgili kirli suyun tahlilini yaptırdık. Kirlilik oranları akıl almaz boyutlarda" diye konuştu.
ALAŞEHİR, SARIGÖL VE TURGUTLU KİRLİLİK SAÇIYOR
Manisa'yı kirleten en kritik bölgeleri açıklayan Başkan Kilimcigöldelioğlu, "Alaşehir ve Sarıgöl, Manisa'ya kirlilik saçıyor. Salihli Belediyesi ve OSB'nin arıtma tesisleri çalışıyor. Salihli'deki tabakhanelerde arıtma tesisi olmadığı için buradaki atıklar suyu kirletiyor. Salihli'nin deri işletme tesisleri suyu kirletenlerin başında geliyor" dedi.
Kilimcigöldelioğlu, "Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi ve Turgutlu Belediyesi'nin arıtma tesisi yok. Manisa'nın suyunu en çok kirletenlerden birisi de Turgutlu. Atıklarını tamamen Gediz'e aktarıyorlar. Kemalpaşa'da da çoğu firmanın arıtma tesisi yok" diye konuştu.
KULALILAR SU İÇEMİYOR!
İlçelerde yaptıkları su analizlerini anlatan GEMA Başkanı, "Yaklaşık 100 ila 150 yıldır faaliyette olan tabakhaneler nedeniyle Kula'nın yer altı suları çok kirli. Kulalılar çeşme suyunu arıtmadan içemiyorlar. Ahmetli'de arıtma tesisi çalışıyor" dedi.
MANİSA FELÇ DURUMDA
Manisa merkezde arıtma tesisi bulunmadığını ve özellikle Muradiye'deki fabrikaların kirlilik yarattığını aktaran GEMA Başkanı, "Manisa felç durumda. Merkezde arıtma tesisi yetersiz olduğu için bütün kirlilik Gediz'e gidiyor. Muradiye bölgesinde bulunan fabrikaların arıtma tesisi yok. Bunların hepsi suyun kalitesini bozuyor" ifadelerini kullandı.
4. SINIF SU
GEMA Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu son olarak şunları söyledi, "İlçelerde arıtma tesisi bulunmaması tüm bu kirliliğe neden oluyor. Bir yer temiz, bir yer kirli olması bir şey ifade etmiyor. Genel olarak bakıldığında Manisa'nın suyu kirli diyebiliriz. Manisa, 4. Sınıf suya sahip bir şehir. 4. sınıf su, en kötü sonuçtur"
SU SORUNUNUN ÜSTESİNDEN BÜYÜKŞEHİR GELECEK
Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Gediz Havzası'nın temizlenmesi yolunda 30 yılı garanti altına alacak tesis inşa çalışması sayesinde Manisa'da su kalitesinin önemli bir ölçüde artacağı öngörülüyor.
Kurulacak tesisle birlikte bölge sınırları içerisindeki kanalizasyon sisteminin bağlanacağı tesiste, günlük tüketim sonucunda oluşan evsel nitelikli atıksular çevreye zarar vermeden kanalizasyon sistemi ve terfi pompa istasyonlarıyla toplanarak arıtılacak. Tesisin tamamlanması ile birlikte Manisa merkezin atıksuları çevreye zararlı unsur olmaktan çıkacak.
Manisa Atıksu Arıtma Tesisinin ihalesi 30.04.2015 tarihinde yapılmıştı. 30.07.2015 tarihinde yer teslimi yapıldıktan sonra çalışmalara başlanan tesisin sözleşme bedeli yaklaşık 41 milyon TL olarak hesaplandı. işin bitiş süresi ise 600 gün olarak öngörülüyor.
MANİSA'NIN 30 YILI GARANTİ ALTINDA
İhtiyacı karşılamayan eski atıksu arıtma tesisinin yerine yapılmaya başlanan tesisin tamamlanması ile birlikte Manisa merkezin 30 yılı garanti altına alınacak. 4 futbol sahası genişliğinde bir alana inşa edilen tesisin birinci aşaması 2026 yılına kadar olan dönemi kapsayacak. Bu döneme kadar olan süreçte 475 bin nüfusa hitap edecek tesiste günlük 80 bin metreküp su arıtılacak. 2026'dan 2050 yılına kadar olacak ikinci aşamada ise 960 bin nüfusa hitap edecek tesis günde 160 bin metreküp atıksuyu temizleyecek.
TESİSTE BULUNACAK DİĞER SİSTEMLER
Tesiste iş kazalarının önüne geçmek amacıyla 1 takım Gaz Algılama, Ölçüm ve Güvenlik Sistemi bulunacak. Ayrıca elektrik kesintilerinin tesisin çalışma sisteminde bir aksatma oluşturmaması adına, 1 takım Jeneratör olacak. Bununla birlikte kurulu gücü 1,5 Megavat olan Güneş Enerjisi Sistemi kurulmasının yanında çamur bertarafı için ise 1 adet Solar Kurutma Sistemi yapılacak.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim