Ahilik Haftası kutlamaları, Cumhuriyet Meydanında yapılan Çelenk Sunma töreni ile başladı. Ardından mehter takımı eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşünü takiben, Yeni Han'da program düzenlendi.


YILIN AHİSİ SEÇİLDİ
Programa Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Milletvekili Recai Berber, Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, daire müdürleri, Kırşehir Ahi Babası Mustafa Karagülle ve eşi katıldı.
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 29 yıldır dikiş makinası tamirciliği yapan Recep Ülgen (57), Manisa'da yılın ahisi seçildi. Ülgen'e, Ahilik Beratını Vali Erdoğan Bektaş verdi.


AHİ EVRAN ANILDI
Programda konuşan Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, "Ahilik kültürü ve ahlakıyla 700 yıldır bu topraklarda insan yetiştirmeyi sanata dönüştüren ahiliği kutlamak için buradayız. Bu vesileyle ahilik felsefesinin kurucusu olan ve bizlere büyük bir miras bırakan Ahi Evran'ı ve bu kültürün yaşatılmasına katkı sunan tüm ahileri saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Ahilik dürüstçe üretmek, kardeşçe paylaşmak, insanca yaşamak demektir. Ahilik kalite demek, emeğe saygı demek, güvenilir esnaf olmak, elinden, belinden, dilinden, herkesin emin olduğu insan demektir. Ahilik veren elin, alan elden üstün olduğunu anlamak, hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmak demektir" diye konuştu.


İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş konuşmasında, Ahiliğin görevlerini günümüzde Esnaf Odaları, Ticaret ve Sanayii Odaları, Türk Standartları Enstitüsü gibi kurumların yaptığını belirterek, "Dinimizin emri olan ticarette dürüstlükle birlikte kaliteli iş yapma anlayışını benimseyen Ahilik disiplininin, tüm ticaret erbabına düstur olmasını temenni ediyorum" dedi.


VALİ BEKTAŞ'TAN ÜSTÜN KÜLTÜR VURGUSU
Vali Bektaş da yaptığı konuşmada, "Biz Türk milleti olarak orta Asya'dan bir göçebe kültürü, bir gezgin kültürü temsilcileri olarak bu topraklara geldiğimizde 1071 yıllarından Osmanlının kuruluşu olan 1300 yıllarına kadar bu toprakları dönüştürme sürecini yaşadık. Ciddi bir mayalanma süreci yaşandı. Biz bu topraklara geldiğimizde bu topraklarda insanlar yaşıyordu, O insanların dilleri vardı, dinleri vardı, kültürleri vardı gelenekleri vardı. Ben bunu çok sık tekrar ediyorum ve tekrar edeceğim çünkü bu konuda kafa yorulmasını istiyorum. Biz bu topraklara geldik ve bir süre sonra bu toprakların dili değişti, dini değişti, kültürü değişti, gelenekleri değişti. Bunu yapmak kolay değildir. Bizim milletimiz bunu yaparken bir kısım katliamlara soykırımlara imza atarak bunu yapmadık. Bunu doğal, gönüllü, içten bir dönüşüm çerçevesinde başardık. Bu başarıldı, bu görüldü, bu yaşandı. Bu bir varsayım, bir teori, bu kişisel bir görüş değil, bu tarihi bir gerçek. Biz bu topraklara binli yıllarda geldik ve 2015 yılındayız bu toprakları Vatan haline dönüştürmeyi başardık. Bunu başarmanın bir tek yolu var. Gelen kültürün alt kültürü değiştirebilmesi için üstün kültür olması gerekiyor. Bunu yapamazsanız başaramazsınız. O zaman ne yapmanız gerekir? Soykırımlar yapmanız gerekir, katliamlar yapmanız gerekir. Bunu yapmadan başarabilmeniz için bir tek şart var. Üstün kültür olacaksınız." dedi.

Eskiyi hatırlayarak kendimize yeni yollar açmaya çalıştığımızı belirten Vali Bektaş, "Eski geleneklerimizden yola çıkarak eski ilkelerimizden feyz alarak mevcudu ve geleceği yönlendirmeyi, dönüştürmeyi, geleneklerimizle çağdaş imkanları barıştırmayı başarmalıyız. Bunu başaramadığımızda bir başka üstün kültür gelir bizi yok eder" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından MESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, temsili şed kuşatma töreni sahneledi. Ardından Vali Bektaş, MESOB tarafından yılın ahisi seçilen Recep Ülgen'e beratını verdi. Bektaş ile Geriter, birlikte Nurettin Bakar'a şet kuşattı. Törende ayrıca yılın genç girişimcisi seçilen, Alaşehir ilçesinde sıhhi tesisatçılık yapan Tahir Taşlık'a (24), yılın kadın girişimcisi seçilen, Akhisar ilçesinde kadın kuaförlüğü yapan Yasemin Özhancı'ya (28) da ödülleri verildi.

Ahilik Haftası sebebiyle liseler arasında düzenlenen genç mucitler yarışmasında dereceye girenler de ödüllendirildi. Ödül töreninin ardından Vali Bektaş ve protokol üyeleri öğrencilerin buluşlarının sergilendiği standları gezdiler.
Editör: TE Bilişim