Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte zorunlu olan gürültü eylem planı, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım’ın öncülüğünde son sürat devam ediyor. 2017 yılının ocak ayında başlayan çalışmaların 2017 Aralık ayında sona ermesini beklediklerini belirten Yıldırım, “Son çalışmalardan sonra nihai raporu oluşturup 5 yıllık planımızı yapacağız. Manisa sakin bir şehirdi ancak daha sakin ve huzurlu bir şehir olacak.” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, hazırlıkları devam eden gürültü eylem planı hakkında bilgilendirme yaptı. Gürültü eylem planlarının büyükşehir yasasının ardından zorunlu hale geldiğini belirten Yıldırım, “Manisa 6360 sayılı yasa ile büyükşehir oldu ve kanun olarak da büyükşehir kanununa tabi oldu. Büyükşehir belediyelerinin 2016 yılı sonuna kadar gürültü eylem planlarını hazırlama zorunluluğu vardı. Kanunen 5 yıllık gürültü eylem planı hazırlamamız gerekiyordu. Biz de bu süreçte TÜBİTAK’la ortak bir proje yaparak nüfusu 100 binin üzerinde olan Şehzadeler, Yunusemre, Salihli, Turgutlu, Alaşehir, Soma ve Akhisar gürültü haritası çalışmalarına başladık. 2017 ocak ayı itibariyle startını verdik. İnşallah 2017 aralık ayında bitireceğiz. Çünkü gürültü eylem planları hazırlanırken tüm ilgili kurumların görüşleri alınır, nüfusu 100 binin üzerinde olan şehirlerin gürültü yoğunluğu göz önünde bulundurulur ve bu gürültü yoğunluğu karşısında neler yapılabileceği şekillendirilir.”

“EN BÜYÜK GÜRÜLTÜ SEBEBİ TRAFİK”

Manisa ve ilçelerinde en fazla gürültüye neden olan etkenlerle ilgili bilgi veren Yıldırım, bu konuda şunları söyledi: “Manisa’nın en büyük gürültü yoğunluğu trafik kaynaklı. Sanayiden kaynaklı ve trafikten kaynaklı bir gürültü var. Eğlence merkezi çok yok. Rayların bölge bölge şehir içinden geçmesi var ama gürültülü alan konumuna gelmiyor. Çevre yolunun şehir dışından gitmesi gürültünün azalması anlamında katkı sağladı. Bu konuda bize düşen asfalt ve parke önlemi. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız. Gürültü duvarları yapma konusunda çalışma yürüteceğiz. En son 2 ay önce konuyla ilgili bir toplantı yaptık. Bu toplantı bilgilendirme amaçlı oldu. 6 aylık süreçte neler yaptığımızın bilgisini verdik. 2’nci 6 aylık periyot başladı.”

“ANKET DÜZENLENECEK”

İlçelerde yapılacak çalışmaların, ilçe halkının da görüşlerinin alınmasının ardından sürdürüleceğinin altını çizen Yıldırım, “Belediyemizin sitesinde bu konuyla ilgili bir anket düzenledik.  Anket 4 ay sürecek. Ankette ilçelerde yapacağımız değişikliklerle alakalı olarak halkımızın görüşleri alınacak. Anketlerden gelen sonuçlara göre de nihai raporu oluşturup 5 yıllık planımızı yapacağız. Manisa sakin bir şehirdi ancak daha sakin ve huzurlu bir şehir olacak.”

GÜRÜLTÜ OLUŞMADAN ÖNLENECEK

Hazırlanan gürültü haritalarının, çevre düzeni planları ve imar planlarının hazırlanması aşamasında dikkate alınacağını ve ileride oluşabilecek gürültü problemlerinin planlama aşamasında önlenmesinin hedeflendiğini ifade eden Başkan Yıldırım, “Gürültü eylem planları, bir yerel yönetimin genel planlama süreçlerinin bir parçasıdır ve çevre düzeni planları, bölge planları, trafik planlamaları gibi başka şehir planlamalarını etkiler. Bu sayede, hukuk ve içerik açısından daha büyük planlama güvenliği sağlar ve sorunların en iyi şekilde çözülmesine ve önlenmesine katkıda bulunur” dedi.

BURHAN AKDEMİR

Editör: TE Bilişim