Burhan AKDEMİR

İstanbul ve Tekirdağ’da geçtiğimiz günlerde yedikleri ıspanaktan zehirlendikleri gerekçesiyle hastanelere yapılan başvurular bir anda gündemi değiştirdi. Kış mevsiminde en çok tüketilen sebzelerden olan ıspanakta yaşanan bu sıkıntı sadece İstanbulluları değil, ülkenin dört bir yanını da etkiledi.

Vatandaşlar her ne kadar tedirgin olsalar da, Manisa Ziraat Odası Başkanlığı, Manisa Pazarcılar Odası Başkanlığı ve pazar esnafı, Manisa’da ıspanakla ilgili bir sıkıntının olmadığını ifade etti.

YABANİ OT ISPANAKTAN RAHATLIKLA AYIRT EDİLEBİLİR

Konuyla ilgili uzmanlardan alınan bilgiye göre, ıspanağın içine karıştığı açıklanan ot, ıspanaktan rahat bir şekilde ayırt edilebilir. Ancak bu tür bir zehirlenme vakası ilk kez yaşandığı için herkeste bir tedirginlik söz konusu. Sebebin henüz tam olarak ot ya da ıspanakta kullanılan ilaç olduğu uzmanlarca ifade edilemiyor.

MANİSA’DA ISPANAK YENİ YENİ ÇIKIYOR

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa ovasında ıspanak ekili alanların olduğunu, Manisa özelinde birçok bölgede ıspanağın yeni yeni yetiştiğini ifade etti. İstanbul’da görülen sıkıntıların Manisa’ya yansımasını beklemediklerini kaydeden Altındağ “Manisa’da herhangi bir sıkıntı yok. Üreticiler üretime, satıcılar da satışa devam ediyor. Olumsuz bir durum gelmedi bize konuyla ilgili. Manisa’da ıspanak tarlası çok fazla yok zaten. Ödemiş, Menemen gibi İzmir’in ilçelerinden geliyor. Genelde alan esnafımız yerinde gördükten sonra alıyor. Manisa özelinde bu tür sıkıntıların yaşanacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“UZUN YILLARDIR İŞİN İÇİNDEYİM, İLK KEZ DUYUYORUM”

Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener de uzun yıllardır hem pazarcı, hem üretici, hem de oda başkanı olarak işin içerisinde olduğunu, ilk kez böyle bir vaka duyduğunu ifade etti. İstanbul’da satılan ıspanağın Ankara ovasından geldiğini, Manisa’da ise yerli üretimin yanı sıra Menemen ovasından ıspanak getirildiğini dile getiren Şener, “Manisalı çiftçimiz ürettikleri ürünleri çok titiz bir şekilde yetiştiriyor. Halkımızı olumsuz etkileyecek, sağlığıyla oynayacak bir durum kesinlikle söz konusu değil. Gerek Manisa ovasında, gerekse Manisalı esnaf olarak ürün aldığımız Menemen ovasında bugüne kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık. İstanbul’a giden ıspanak genelde Ankara’dan gidiyor. Oranın toprak yapısını, üründe kullanılan ilaçların içeriğini bilemeyiz. Ispanak toplandıktan sonra kullanılan bazı ilaçlardan dolayı da bu zehirlenme vakaları gerçekleşmiş olabilir. Ancak kendi bölgemize ben kefilim. Ben zehirlenmelerin ot kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Bir demet maydanoz bile alındığında içerisinde yabani ot çıkabiliyor. Ispanak da aynı şekilde.” şeklinde konuştu.

“DENETİMLER SÜREKLİ YAPILIYOR”

İl genelinde satılan sebze ve meyvelerin tarladan başlayıp tezgaha gelene kadarki süreçte sürekli denetimlerden geçtiğini belirten Şener, “Manisa ovasında olsun, Menemen ovasında olsun yetkili kurumlar sürekli denetim yapıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, ziraat ve gıda mühendislerimizin yaptığı araştırmalarda bugüne kadar tarlalarda olumsuz bir duruma rastlanmadı. Manisalılar bu konuda müsterih olsun. Pazarlarımızdan, manavlarımızdan ıspanağı alıp rahat bir şekilde tüketebilirler. Ben de bir üreticiyim. Tarlamda ıspanak var. Kesinlikle bu konuda insanlarımızın içi rahat olsun.” dedi.

“SATIŞLAR ETKİLENMEDİ”

Başkan Şener son olarak şöyle dedi: “Menemen ovası ıspanakta ekoldür. Manisa’ya da Menemen’den ıspanak geliyor. Ancak Menemen ovasına göre Manisa ovasının ıspanağı daha kaliteli. Çünkü bizim ovamızda senede 2 ürün alınırken Menemen bu sayıyı 5’e, 6’ya çıkarıyor. Manisa’da satışların düşmesi gibi bir durum yok. Halkımız her şeyin farkında. O nedenle esnafımız da zora düşmedi.”

PAZARCI ESNAFI NE DİYOR?

Manisa’da Perşembe Pazarı’nda ıspanak satışı yapan esnaftan Barış Özen, ıspanak satışlarında düşüş olmadığını ifade etti. Ancak gelen vatandaşların sürekli olarak İstanbul’da yaşanan zehirlenme olayı sorduğunu kaydeden Özen, “Gelen müşterilerin doğal olarak İstanbul’da yaşanan zehirlenme olaylarından etkilendiklerini gözlemliyoruz. Ancak Manisa’da bir sıkıntı yaşanmadı. Biz de vatandaşlara bunu anlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim