Haber: Eren EKİNCİ

2005 yılından beri Sağlık Bakanlığı adına Türkiye'nin ihtiyacı olan kanı karşılamak için ?Güvenli Kan Temini' programını yürüten Türk Kızılayı, Saruhan Otel'de düzenlenen tören ile gönüllü kan bağışçılarına madalya ve plaket takdim etti. Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, kan bağışçılığının bilinmeyen yönlerini anlatarak Türkiye'deki en modern Kan Alma Merkezi'nin Manisa'da olduğunu dile getirdi.


TÜRK Kızılayı, gönüllü ve düzenli kan bağışçılarına madalya vererek, gönüllü kan bağışçılarını onurlandırdı. Manisa Saruhan Otel'de düzenlenen törende 45 kez kan bağışında bulunan 1 kişiye plaket, 35 kez kan bağışında bulunan 6 kişiye altın madalya, 25 kez kan bağışında bulunan 41 kişiye gümüş madalya ve 10 kez kan bağışında bulunan 600 kişiye bronz madalya verildi. Düzenlenen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, idari amirler, kurum müdürleri ve kan bağışçıları katıldı.

"170 BİN KİŞİYE HAYAT VERDİK"
Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, konuşmasını yaparken heyecanını gizleyemedi. Nardal, konuşmasında kan bağışçılarına teşekkür ederek şu şekilde konuştu: "Kan bağışı yapan gönüllü bağışçılarımız verdikleri kanları ile binlerce hastamıza yardımcı oldular. Bu yardımlarının bir karşılığı yoktur. Ancak biz de onları onore etmek, teşekkür etmek istedik ve bu töreni düzenledik. Manisa Kızılay Kan Bağış Merkezi ile ilgili bir anekdot paylaşmak istiyorum. Geçen sene bağışçılarımız 57 bin 800 ünite kan bağışında bulundu. Bunu üç ile çarpın, 170 bin kişiye hayat vermiş olduk. Bu da Manisa Kızılay Kan Bağış Merkez'nin kentimize kurulmasının ne kadar büyük hayırlara vesile olduğunun göstergesidir. Ben, Türk Kızılayı'na gönül vermiş hiçbir karşılık beklemeksizin hayat kurtaran gönüllü bağışçılara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"EGE BÖLGESİ'NİN EN İYİ KAN BAĞIŞÇISI MANİSA HALKIDIR"
Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Türk Kızılayı hakkında bilgiler verdi. Geçen yıl Türkiye'de 1 milyon 860 bin ünite kan toplandığını dile getiren Gök, Türkiye'nin geçen yıl ki kan ihtiyacının 2 milyon 350 bin olduğunu söyledi. Türk insanının inandığı zaman bütün istatistikleri bozacağını söyleyen Gök, "Ege Bölgesi'nin kan bağışındaki başarısı halkından, ekibinden ve yöneticilerinden geliyor. Samimiyetle söylüyorum Ege Bölgesi'nin en duyarlı, en iyi kan bağışçısı Manisa halkıdır. Dolayısıyla siz Türkiye'deki en iyi istatistikleri elde ettiniz. Ege Bölgesi'nin diğer illeri ile beraber 330 bin ünite kan bağışı topladık. Fakat Ege Bölgesi'nin ihtiyacı 400 bin ünitedir. Umarım onu da tamamlarız" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN MODERN KAN ALMA BİRİMİNİN MANİSA'DA"
Türkiye'nin en modern kan alma biriminin Manisa'da olduğunu söyleyen Gök, "Ben övünerek Türkiye'nin her yerinde ?bakın Manisa'da böyle bir kan alma merkezi açıldı. Siz de bunu örnek alabilirsiniz' diyorum. 1 milyon 159 bin 780 nüfuslu Manisa'daki kan bağışçısı sayısı 38 bin 291'dir. Bu bağışçı sayısını arttırmayı hep birlikte başarabiliriz. Umarım sesimiz vatandaşlara ulaşır ve onlar da gönüllü olurlar" şeklinde konuştu.

"KÖK HÜCRE BAĞIŞI KONUSUNDA YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR"
Türk Kızılayı'nın gurur duyduğu TÜRKKÖK Projesi hakkında bilgi veren Gök, kök hücre bağışçısı olmanın çok basit olduğunu fakat toplumda yanlış bir bilgi kirliliği olduğunu açıkladı. Gök Lösemili hastaların bir sürü derdinin ve acısının arasında bir de kan arama telaşına düşmemesi gerektiğini dile getirerek, "Lösemili çocukların bir de kan arama derdi ile uğraşmaması gerekiyor. Manisa Kan bağış merkezimizde aferez cihamız mevcuttur. Manisa Kan bağış merkezimize gelin, çayımızı için ve aferez bağışçısı olarak en bağımlı grup olan lösemili çocuklarımızın hayatını kurtarabilirsiniz. Kemik iliği ve kök hücre bekleyen vatandaşlarımız için gurur duyduğumuz bir proje var, TÜRKKÖK Projesi . Ege Bölgesi'ndeki ilk Kök hücre bağışçısı benim. Siz de olabilirsiniz. Hemen bir form doldurup bir ünite kan verdim ve bağışçı oldum. Bu kan tüpleri Ankara'ya gidiyor ve inceleniyor. Sonra Türkiye'deki bir lösemili çocuğa benim kanım uyuşacak ve o çocuğun hayatını kurtaracağım. Yapacakları tek şey bir tüp kan almak. Toplumda kemik iliği bağışçılarının cerrahi müdahale ile kemik iliğinin alındığı yönünde yanlış bir bilgi var. Tıpkı kan bağışı yapar gibi, aynı şekilde kök hücre bağışçısı oluyorsunuz. Son derece acısız ve basit. Herkesten bu konu için duyarlı olmasını bekliyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim" dedi.

VALİ BEKTAŞ, "EN YAKIN ZAMANDA KAN BAĞIŞÇISI OLACAĞIMA SÖZ VERİYORUM"
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök'ün açıklamaları ile bir çok konu hakkında bilgi edindiğini ve farkına vardığını dile getirerek ilk fırsatta kan bağışçısı olacağının sözünü verdi. Vali Bektaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün bizi bir araya getiren Kızılay yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Bölge müdürümüzü dinledik. Gerçekten çok farkına varmadığımız ancak başımıza geldiğinde, derdine düştüğümüzde yana yakıla çözüm aradığımız bir sorunun çözümü hiç de o kadar zor değilmiş, Azıcık duyarlılık sorunu çözüyormuş. Nitekim neredeyse çözmüş. Az bir açık kalmış. Bölgemizde kan merkezimi güzel işler yapıyorlar. Ben inanıyorum ki, bu çaba ve gayret sürerse, hem ihtiyacımızı karşılayacağız hem de üzerine çıkacağız inşallah. Doğrusu ben bile birçok şeyin buradaki sunumlarla farkına vardım. Eğitim gerçekten çok önemli. Bu işin mutlaka anlatılması lazım. Biz insanımıza ulaşmayı başardığımızda en doğru yanıtı alacağımızdan eminim. Özellikle büyükşehirlerde insanların yana yakına kan aradığını, kanlarını pazarladığını Uğru Dündar'ın programlarından biliyoruz. Artık bu görüntüler yok. İşte bu siz kan bağışçılarının ve Türk Kızılayı'nın sayesinde yok. Hepinize duyarlılığınızdan ötürü ayrı ayrı teşekkür ederim. En yakın zamanda kan bağışçısı olacağım, söz veriyorum.
Editör: TE Bilişim