Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Kulis Haber canlı yayınında koronavirüste son durumu değerlendirdi. 

Kasım ayından sonra gelen tedbirlerlerle önemli düdüşler kaydedildiğini belirten Vali Karadeniz, "Geçtiğimiz haziran ayında dip noktadaydık, şu anda da o noktadayız. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu gelişmeler sonucu orta riskte yer aldık. Türkiye genelindeki diğer illerle kıyasla daha iyi durumda olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

"3-4 GÜN SIFIR VEFATLA GEÇTİ"

Hayatını kaybeden vatandaşların sayısında da önemli azalmalar görüldüğünü ifade eden Vali Karadeniz, "Vaka sayısını takip etmiyoruz sadece. Ağır hasta sayısı da önemli. Sağlık sistemimiz açısından yoğun bakımlarımızda boş yataklarımızın olması gerekiyor. Bu bakımdan da iyi durumdayız. Günlük testlerde pozitif çıkma oranı da düşük durumda. Bu anlamda da olumluyuz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı da önemli, bu konuda çok mesafe aldık. Elbette hayatını kaybeden vatandaşlarımız var ancak çok düşmüş durumda. Son bir ay içerisinde 3-4 gün sıfır vefatla geçti. İlimizde de mutasyonlu virüs var ama bununla ilgili sağlık müdürlüğünden arkadaşlarımız, filyasyon ekiplerimiz gerekli tedbirleri alıyor. Diğer vakalara göre daha sıkı tedbir uygulanıyor. Ama Manisa’da salgın şeklinde değil bireysel vakalar şeklinde oluyor. Aynı yerde iki vaka çok fazla değil. Alt noktadayız ama yakından takibi bırakmayacağız." diye konuştu. 

Vali Karadeniz, normalleşme sürecine ilişkin, “Mümkün olduğu kadar ekonomik hayatın az kısıtlanmasının üzerinde duruyoruz. Bundan sonraki kademeli normalleşme sürecinde ekonomik hayatla ilgili fedakarlık gösteren sektörlere nefes aldıracak serbestlikler oldu.” ifadelerinde bulundu.

“TURUNCU BÖLGEYİ BIRAKIN MAVİ…”

Orta riskli iller arasında yer alan Manisa’da artış trendi olmadığını aktaran Vali Karadeniz, “Haziran’daki dip noktayı henüz görmedik ama çok yakınız. Artış temayülü ilimizde yok. Ama serbestlikten sonra artış riski var ve bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bizim denetimlerimiz önemli ama ondan da önemlisi vatandaşlarımızın tedbirlere uyması. İdarenin yapacağı denetimler dinamik denetim süreci olarak açıklandı. Ben buna ekmeğine sahip çıkma süreci diyelim. Turuncu ya da kırmızı olursak iş yerlerimiz tekrar kapanacak. Bunun olmaması lazım. Bunun için de esnafımızdan vatandaşımıza herkes elini taşın altına koyacak. O sürece girmememiz gerekiyor. Manisalılar şu ana kadar kurallara özverili bir şekilde uydu. Bana o güvenceyi verdiler. Tedbirler gevşetilmiş olsa dahi maske-mesafe-temizlik şartlarına uyarsak kırmızı turuncu bölgeyi bırakın maviye geçmenin derdinde oluruz.” dedi.

"5 BİN KİŞİ İLE DENETİM"

Vali Karadeniz, denetimlerin sıkı tutulacağını aktararak, "Manisa’da bugün 5 bin denetim elemanı sabah saatlerinden itibaren sahada. Bu sayı önemli bir sayı. Ancak bugüne mahsus değil, sürekli bu şekilde olacak. Biz bu süreçte vaka artışını ne kadar baskılarsak önümüz o kadar açık olacak. Denetimlerde önceden kolluk kuvvetleri vardı ama farklı kurumlar da dahil oldu. Tarım, milli eğitim, belediyeler, herkes sahada olacak. Ben de dahil olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız, müdürlerimiz, kaymakamlarımız zaman zaman denetime çıkacağız. Denetimlerde birinci amacımız başta iş yerleri olmak üzere tüm vatandaşlarımızı bilinçlendirmek. İnsanımız tehlikenin farkında olursa nasıl tedbir aldığını bize çok iyi gösterdi. Kamerayla denetim elbette olacak. Birkaç yönden olacak. Kent güvenlik sistemindeki kameralar kullanılacak. Drone kameralarıyla ve ayrıca sahada bulunan kameralardan da istifade edilecek." dedi. 

Son olarak Manisalılara uyarılarda bulunan Vali Karadeniz, "Biz bu süreci iki şekilde yürütmek ve yaşamak zorundayız. İlki sosyal ekonomik ve eğitim hayatını sürdürmek zorundayız. Hem de sağlıklı kalmak zorundayız. Bunun da ilk kuralı tedbirlere uymak zorundayız. Maske-mesafe-hijyen ilk önceliğimiz. Sonrasında bilim kurulunun işyerleri için verdiği rehberler var. İşyerlerindeki esnafımız da bunlara uymalı. Bu şekilde ekonomik anlamda faaliyetlerimiz de sürer, serbestlik de devam eder, eğitim de devam eder. Eskiye dönmemiş oluruz. Kolay bir süreç değil çünkü yaşanan, evde kapalı kalındı aylarca. Geliri azalan esnafımız ailelerimiz var. o günlere kesinlikle dönmemek niyetini hepimiz gösterelim. Kurallara herkes riayet etsin. Bu hem kendimize, hem yakınlarımıza, hem de şehrimizdeki insanlarımıza karşı sorumluluğumuz." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim