Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Gazi Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çeltikçi’nin iştirak ettiği toplantıda, sağlık ve mühendislik alanlarının kesişiminde çalışmaları devam eden yapay zekâ destekli TÜRK BEYİN projesinin sunumu gerçekleştirildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Bora Canbula ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Özge Yılmaz, Doç. Dr. Fehmi Bardak ve TEKNOKENT Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş eşlik etti. MCBÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri ile MCBÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinin de katıldığı toplantı kapsamında gerçekleştirilen sunumda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığınca yürütülen mevcut TÜRK BEYİN projesinin detaylarına yer verilirken, geliştirilen modül demosu izlendi.

TÜRK BEYİN projesi, beyin tümörü olan hastaların manyetik resonans (MR) görüntüleri incelenerek yapay zekâ algoritmalarının eğitilmesini ve anomali bulunan bölgelerin tespitini yapan milli yazılımın geliştirilmesini, bu sayede radyologlara gerçek hastaların tetkik ve tanılarında destek olmayı amaçlayan bir proje.

Sağlık alanında kullanılan cihazların yapay zekâ destekli biçimde çalışmasına yönelik yazılımların, milli kaynaklar ve yerli data kullanılmak kaydıyla geliştirilmesi, mühendislik-sağlık alanlarının iş birliği ile teşhis ve tedavi süreçlerinin yürütülmesine yapay zekanın entegrasyonunu ön gören TÜRK BEYİN projesinin masaya yatırıldığı toplantı, yoğun bir gündem ve sıcak tartışmalara sahne oldu.

Toplantı esnasında konuşan Rektör Ataç, “Dijital dönüşüm projelerine yaptığımız yatırımları TEKNOFEST 2021’de Türkiye Birinciliği ile taçlandırdıktan hemen sonra ayağımızın tozuyla yeni bir projeye başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yapay zekayı insanımızın refahıyla kaynaştıran inovatif projelere gereken katkıyı sunmaya hazırız. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Koç ve beraberindeki heyeti üniversitemizde ağırlamaktan mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ise “Ülke çapında en ücra alanlarda ihtiyaç duyulan sağlık birimlerinde kullanılacak ve Anadolu’nun her sathına yayılmasını arzuladığımız milli teknolojilerin geliştirilmesini ön gören TÜRK BEYİN projesinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile birlikte çalışmaktan gurur duyarız” ifadelerine yer verdi.

Çalıştay, karşılıklı fikir alışverişi ve soru cevap oturumunun ardından tamamlandı.

Editör: TE Bilişim