Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yönetmelikte yaptığı bu değişikliğe karşı yürütmeyi durdurma davası açma kararı aldı.

Buna göre Manisa Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56 ve 45/1 maddesine açıkça aykırı olup telafisi güç ya da imkansız zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verecek nitelikte olduğundan söz konusu yönetmeliğin iptali ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlar doğuracağından yürütmenin durdurulması da talep edilmiştir.” denildi.

Akhisar, Kırkağaç, Soma ilçeleri başta olmak üzere Manisa’da zeytincilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı belirtilen açıklamanın devamında, “Vatandaşlarımızca Manisa genelinde zeytincilik faaliyetlerinin yoğun yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, 500 yılı aşkın geçmişi olan zeytin ağaçlarına ev sahipliği yaptığımız bu coğrafyada madencilik faaliyetleri uğruna Anayasa ile güvence altına alınan hükümler gereği yönetmeliğin iptalini isteme noktasında hukukun üstünlüğünü koruma, görevi ve yükümlülüğü bulunan Manisa Barosunun da dava açma ehliyeti olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle kanun koyucunun verdiği görev ve yetki ile yukarıda yer verilen yargı kararları uyarınca Baromuzun; 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56. ve 45/1 maddesine açıkça aykırı yönetmeliğin iptali istemiyle dava açma hak ve yetkisi bulunmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim