Geçtiğimiz günlerdeBüyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün ziyaret edip yapılacak hizmetlerden bahsettiği Hafsa Sultan Mahellesi sakinlerini bu sefer de Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ziyaret ederek yaptıkları imar çalışmaları, TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili gelinen son durum hakkında hem bilgilendirmek hem de mahallelinin düşünce ve fikirlerini almak üzere mahalle halkı ile bir araya geldi.
Mahalleli yetkiyi kime verdi?
Başkan Çerçi, Hafsa Sultan Mahallesi ile ilgili yaptıkları imar çalışmalarını anlatırken konuşma yaptığı kahvenin karşısındaki mega projelerini vatandaşlara göstererek "Burada bu tür yapılar mı istiyorsunuz. diye sordu. Bunun üzerine vatandaşlar hep bir ağızdan "Hayır böyle bir proje istemiyoruz." diye karşılık verdi. Başkan Çerçi, " Benim bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyesinin 2 adada çalıştığı böyle projeler. Hani bunlar AK Partinin mecliste çoğunluğu var onlar yaptırmadı diyorlar ya, eğer meclise bu tür projeler getirirse yani 12 katlı projeler biz onu kabul edelim mi etmeyelim mi? Bir kez daha sizlere soruyorum" dediğinde vatandaşlar yine gür bir sele "Hayır" diye cevap verdi. Bunun üzerine Başkan Çerçi, "O halde yetkiyi bize verdiniz demektir. Eğer bu tür yani 12 kattan oluşan projeleri meclise getirirse sizden aldığımız yetkiyle bizlerde kabul etmeyeceğiz ve hayır diyeceğiz."diye konuştu.

Yetkiyi Büyükşehire verdik ama...
Manisa Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis toplantısında Hafsa Sultan Mahallesi ile ilgili maddenin görüşülmesi sırasında yaşananları mahalleli ile paylaşan Başkan Çerçi, "O gün orada meclisi izleyenleriniz mutlaka olmuştur. Bundan 6-7 ay önce Hafsa Sultan 2 adada bir çalışma yapılmasını öneriyorum dediklerinde, biz size yetki verelim çalışmanızı yapın görelim konuşalım tartışalım dedik. Ne yazık ki 7 ay oldu bize herhangi bir çalışmasını sunmuş değil. Hatta orada dedim ki 2 adadaki mülk sahipleriyle bir toplantı yapalım ve onlara tek tek soralım bu projeyi istiyor musunuz, istemiyor musunuz diye . Vatandaşlarımızın razı olmayacağı projeyi onlara dayatamazsın dedik. Her meclis toplantısında ne oldu Hafsa Sultan projesi diye sorduğumda çalışılıyor diye cevap aldım. Çalışma bitince gerekirse sizi bilgilendiririz diyor. Biz o mecliste sıradan bir kişi değiliz. Halkımızın yetkisini almış, seçilmiş hem Büyükşehir Meclis Üyesiyiz hem de Yunusemre Meclisi Üyesiyiz. Burası benim ilçem. Belediye başkanı halka karşı sorumlu olan kişidir. Geçen mecliste yaptığı aynen şuydu. Hafsa Sultan projesini kabul edenler etmeyenler. Hemen söz aldım ve 6 aydır proje proje diye soruyoruz Hafsa Sultan ile ilgili proje nerede nasıl bir projedir bu dedim. Bir tane proje göstersene dediğimde bir proje gösteremedi. Çünkü ortada proje yok, İmar Komisyonu Başkanımıza böyle bir proje var mı diye soruyorum. Can bey'de bize herhangi bir proje sunmadılar diyor. Kardeşim yaptığın çalışmayı komisyondan kaçırıyorsun burası benim ilçem benim insanlarıma karşı sen nasıl bunu yaparsın. Hele sen bunu Meclis Üyelerine göster, Mecliste hür iradesiyle karar versin. Milletimizden neyi kaçırıyorsun deyince Sayın Ergün hemen çark etti, Bakın bu konuştuklarımın hiç birisi iftira değil hepsi kayıtlarda var. Biz böyle direnmeseydik Meclisten geçirmişti. Neyi geçireceğini bilmiyoruz. Birilerinden bir şey mi kaçırmaya çalışıyor anlamış değiliz. Böyle bir mantık olur mu? Biz bunu yapamazsın diyerek sizin haklarınızı orada koruduk. Bu Ak Parti grubundan geçmez. Böyle kumpaslara bizim karnımız tok. Projeni şeffaf bir şekilde meclise getirir sunarsın, eğer doğruysa, vatandaşlarımız mağdur olmuyorsa, onların hakları korunuyorsa bizde destek veririz. Onun için soruyorum bunu istiyor musunuz istemiyor musunuz bilelim. Belki bu meclise getirecek. Gerçi ne getireceğini de bilmiyoruz. Bize bilgi vermiyor. Biz onlara yetki verdik ama o yetkiyi almasına ve üzerinden 7 ay geçmesine rağmen yaptım dediği çalışmayı sunmuyor. "diye konuştu.

"Onlar kendi çalışmasını yapsın, biz kendi çalışmamızı yapalım"
Başkan Çerçi, "Bizde arkadaşlarımızla bir çalışma yapalım dedik ve bir aydan beri geceli gündüzlü çalışıyoruz. Onlar şehir plancılarına imar projelerini para karşılığında yaptırırken, biz ise kendimiz yapıyoruz. Biz onlara 2 ada yetkisi verdik hala çalışmayı yapamadılar. Biz ise Hafsa Sultan mahallesinin bütünüyle ilgili çalışıyoruz. Başkalarının üzerinden siyaset yapmak benim tarzım değildir. Ama yaşadığımız gerçeklerinde sizlerin bilmesini istiyorum. Biz samimiyetle iyi niyetle bu mahallelerimizde düzgün planlama nasıl yapılabilir, bunların gayreti içerisinde olduk. Bunları seçim öncesinde de konuştuk şimdi de konuşuyoruz. Biz vatandaşımızın mağdur olmasını asla istemeyiz. Biz sizin fikirlerinizi düşüncelerinizi alalım diye buraya geldik. Biz şimdi sizin temel fikirlerinizi almış olduk. Büyükşehir çalışmasını yapsın bizim ona bir şey söyleyecek baskı yapacak halimiz yok. Baskıyı halk yapar. Vatandaş yapar. Polemiğe de girmeye de gerek yok. Onlar kendi çalışmasını yapsın. Bizde halkımızla buluştuğumuzda kendi çalışmalarımızı yapalım dedik ve çalışmalarımız aralıksız olarak gece gündüz devam ediyor."dedi.

"Yetki Büyükşehir Belediyesinde"
Mahallelilerden sabırlı olmalarını isteyen Başkan Çerçi konuşmasını şöyle tamamladı; "Belki Kentsel dönüşüm projesi kapsamına Hafsasultanı da aldırabilirsek daha avantajlı olur diye düşünüyorum. . Niye belki diyorum. Çünkü bütün mahalleleri aynı anda kentsel dönüşüm projesi içerisine almamız imkânsız. Sonuçta kentsel dönüşüm yaptığınız yere hükümet destek veriyor. Mesela buranın kararı çıktımı parça parça biz buralara gireceğiz. Belediye yetkiyi alacak vatandaşımızla sözleşme yapacağız ve kiraya çıkacak. Bu kira parasını da hükümet ödeyecek. Kentsel dönüşümün bazı avantajları var. Ama biraz sabırlı olursak belki önümüzdeki süreçte buraya doğru genişletebiliriz. Kentsel dönüşüm modeli ile olmazsa, Büyükşehir ile de anlaşabilirsek eğer, bakın her şeyin ucu büyükşehirce çıkıyor. Biz burada istediğimiz kadar anlatalım büyükşehir biz bunu kabul etmiyoruz derse biz her şeyi yapamayız. Bizim yapacağımız yetkiler bellidir. Ama kentsel dönüşümde yetki büyükşehirde olmuyor. Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında oluyor. İnşallah Çevre Bakanlığı bu yetkiyi bakanlar kurulundan alacak ve burada yapacağımız büyük bir törenle o yetkiyi Bakan Bey bizatihi hazırlanan proje ile Yunusemre belediyesine devredecek. Onun için bu kentsel dönüşüm projesinin içinde büyükşehir kesinlikle olmuyor. Bunu böyle bilesiniz."


Editör: TE Bilişim