İnternet mecrasında yapılan satışlar, insanı hayrete düşüren cinsten. Hamile kalıp bebeğini aldırmak isteyen kadınlar, kanunla serbest bırakılan kürtaj kriterlerine uygun değillerse internette satılan yasa dışı haplardan sipariş edip çocuk düşürüyorlar. Üstelik yasa dışı kürtaj hapları, internette karaborsaya düştü…
Yasal yollarla kürtaj yaptıramayan kadınlar, internet mecrasında korkutucu bir noktaya sürüklenmeye başladı. Doktor kontrolünde belli dönemlerin dışında kullanılması dışına insan sağlığı için ölümcül tehdit içeren yasa dışı kürtaj hapları, internet üzerinden satışa çıkarıldı. İnternet üzerinden satışı yapılan bu haplar ile ilgili kullanmayı düşünenleri bekleyen bir diğer tehlike ise sahte ilaç çetesinin elinden çıkan sahte haplar.
İÇLERİNDEN FARE ZEHRİ BİLE ÇIKIYOR
Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Bali, internette satılan yasa dışı kürtaj haplarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sahte ilaç pazarının Türkiye'de giderek büyüdüğüne vurgu yapan Genel Sekreter Devrim Bali, "Cinsel gücü artıran, düşük hapları, zayıflamayı sağlayan ve kanser ilaçlarının sahteleri gerçeklerinden ancak laboratuvar ortamında ayrılabiliyor. Görüntüsü, rengi ve ağırlığı bire bir kopyalanan ilaçların içinden kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik, antifriz çıkabiliyor. İnternetten temin edilen 'her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması' çok vahim bir durumdur. ilaç, hekim kontrolünde eczacı danışmanlığında alınması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını hatta hayatını tehdit etmektedir" dedi.
400 TL'YE DÜŞÜK HAPI SATIYORLAR!
Sahte ilaç pazarında düşük hapları ve zayıflama ilaçlarının başı çektiğini ifade eden Devrim Bali, "İstenmeyen gebelikte kullanılan düşük hapları, zayıflama ilaçları başı çekiyor. Hastane ortamında uzman hekim kontrolünde, anne ile ilgili hayati bir risk durumunda kullanılması gereken ve 12 TL civarı bir fiyatı olan bir ilaç internet üzerinden 400 TL'ye satılıyor. Ayrıca ölüme kadar gidebilen ciddi yan etkilerin görülme olasılığı çok yüksek. Bu sahte düşük haplarını kullanan kadınlarımızda ileriye dönük gebelik durumlarında ciddi sağlık sorunlarına rastlanma ihtimali çok yüksek. Kısaca internetten alınan ilaçlar için iki yol var: ya öldürür, ya kalıcı hasar bırakır. Üçüncü bir yol yok" diye konuştu.
416 SİTE KAPATILDI ANCAK YENİLERİNİ KURUYORLAR
Bali, Sağlık Bakanlığı tarafından, internet üzerinden yasa dışı kürtaj hapı satan sitelerin kapatıldığını belirterek, "Ortadaki rantın büyüklüğü, bu iş ile mücadelenin zorluğunu gözler önüne sermektedir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) son yaptığı çalışma ile ilaç satışı yapan 416 siteye erişimi engellemiştir. Ancak kapanan bir sitenin ardından birkaç tane yeni site açılmaktadır. Uzun uğraşlar verilerek, kanıtlar toplanarak ve tespitler yapılarak mahkeme kararı ile kapatılan bir web sitesinin yerini, hızla yenileri almaktadır. Bu işin tek çözümü, halkımız internet üzerinden sağlığa ilişkin hiçbir ürün almaması, sağlığını sanal ortamlara emanet etmemesidir. Ne yaparsak yapalım hangi yasal düzenleme gelirse gelsin rantın büyüklüğüne paralel olarak bu iş sürecek gibi görünüyor" dedi.
TEB'E İHBAR EDİN
Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Bali son olarak, internet üzerinden yasa dışı ilaç satışı yapılan siteler için Türk Eczacılar Birliği'nin internet sitesine girilerek şikayet kaydı oluşturulabileceğini ifade etti.
YORUMLAR KORKUNÇ!
Öte yandan, yasa dışı kürtaj hapı satan internet sitelerinin altına gelen kullanıcı yorumlar, okuyanları dehşete düşürdü. İşte onlardan bir örnek;
"Ben dört aylık hamileyim acil hapa ihtiyacım var bekarım ailem duymadan"
"İlacı kız arkadaşım maalesef kullanmak zorunda kaldı. İşe yarıyor mu bilmiyorum. Sadece biraz bulantı ve sancılı geçtiğini biliyorum"
"Acilen Yarovdal düşük hapına ihtiyacım var. Lütfen yardımcı olun başım çok büyük belada. Ailem bu durumu öğrenmeden bu çocuğu düşürmeliyim."
"Ahmet misin nesin bilmiyorum ama Allah bin kere belanı versin senin inşallah. 12 gündür gözüm kulağım kapıda senden ilaç bekledim. Kurban olduğum Allah o parayı sana hastanelerde yedirtir inşallah. Senin yüzünden ya evden kaçacağım, yada beni öldürecekler bütün günahım ve vebalim ömrün boyunca yakanı bırakmasın. Eğer birazcık insansan aç o telefonları yada maillerime cevap ver.."
"Arkadaşlar ilacın adı yarovdal LLN bende aynı çileyi 2,5 aydır çekiyordum ama en sonunda ilacı temin edip düşük yaptım. Başka çarem yoktu çünkü evli değildim. Ailem öğrenseydi zaten beni de bebeğimi de yaşatmazlardı yapacakları en iyi şey ayağıma bir taş bağlayıp fırata atmak olurdu. Allah beni affetsin ama mecburdum en azından bundan sonraki hayatımı tövbe ederek geçireceğim tabi kabul olursa. Benim durumumda olanlar için mail ve telefon numarası bekliyorum mecbur değilseniz ve doğurabilecek imkanınız varsa böyle bir şeye kalkışmayın derim"
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim