Açıklanan enflasyon rakamlarına göre TEFE-TÜFE üzerinden kiracısına zam yapacak olan ev sahipleri, kiraları yüzde 15 oranında arttırabilir. Resmi rakamlar böyle söylüyor ancak Manisa’da yüksek olan ev kiraları, yapılacak zamlarla daha da yükselecek. Manisa Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, ev sahiplerine çağrıda bulundu. Asgari ücretin henüz açıklanmadığını fakat yapılacak olan artışın aşağı yukarı tahmin edilebilir bir rakam olduğunu dile getiren Akyüz “Kiralarla ilgili ev sahiplerinin insafına kalınmış durumda. Görünen bir kriz olmasa da vatandaşın alım gücü düşük. Bütün ev sahipleri de bu anlamda yüzde 10’luk oranı geçmeden zam yapsın.” diye konuştu.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.71, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11.66 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14.47 artış gösterdi. Açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre 2017 Kasım'da kira artış oranı Yİ-ÜFE 12 aylık ortalamaya göre yüzde 14.47 olarak uygulanacak.

Ancak bu rakamlar kiraların yeterince yüksek olduğu Manisa’da, evi olmayanları bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, ev sahiplerine yönelik çağrı yaptı. Akyüz, kiralara zam yaparken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.

“YÜZDE 13-15 ARASI ARTABİLİR”

Yılın son çeyreğinde enflasyonun yükseldiğini ifade eden Akyüz, “2017 yılının dördüncü çeyreğine baktığımızda enflasyonun bir hayli artış gösterdiğini görüyoruz. Ev kiraları zamlanırken TEFE-TÜFE ortalaması baz alınıyor. TEFE-TÜFE ve enflasyon açısından bakacak olursak yüzde 13-15 arasında bir yükseliş var. Bu rakam da zaten yüksek olan kiraların yapılacak zamla birlikte daha da yükselmesi anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

“EV SAHİPLERİ İNSAFLI DAVRANMALI”

Ev sahiplerinin ellerinde sözleşmelere göre kiralara zam yaparken TEFE-TÜFE oranlarını baz aldığını söyleyen Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ev sahipleri ister istemez TEFE-TÜFE oranlarına göre zam yapıyor. Yüksekken yüksek, düşükken düşük zam yapıyor. Ancak ev sahiplerini ben ülkenin de içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak daha insaflı davranmaya davet ediyorum. Asgari ücrete gelecek olan zammın çok yüksek bir zam olmayacağını göz önüne alırsak, temel ihtiyaçlara yapılan zamlara bakarsak, kiranın anormal yükselişi vatandaşa gerekenden fazla yük getirecektir. Ev sahiplerinin kiracısına zam yaparken bu zamları da dikkate alarak zam yapmasını tavsiye ediyorum. Asgari ücretle geçinen insanımız yüksek kiralar nedeniyle nasıl geçinecek onu düşünsünler. Belirtilen rakamlar enflasyonun resmi rakamları, bir de vatandaşa yansıması, gayri resmi rakamlar düşünülerse daha büyük sıkıntılar yaşayacaktır kiracılar.”

“DÖNÜP DOLAŞIP İMARA GELİYORUZ”

Manisa özelindeki bütün bu sıkıntıların temelinde ekonomik veriler kadar imar sorununun da olduğunu ifade eden Akyüz, “Kiraların yüksek olduğunu defalarca dile getirdik. Bunun sebebinin de imar olduğunu ifade ettik. Ne kadar çok ev, o kadar düşük kira. İmar konusunun çözüme kavuşmasından yanayız.” diye konuştu.

“YÜZDE 10’U GEÇMEYİN”

Ev sahiplerine, kiraya zam yaparken daha makul oranlarda zam yapmaları konusunda çağrıda bulunan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kiralarla ilgili ev sahiplerinin insafına kalındığını söyledik. Görünen bir kriz olmasa da vatandaşın alım gücü düşük. Bize danışıldığı zaman ev sahiplerine yüzde 10’un üzerinde zam yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Bütün ev sahipleri de bu anlamda yüzde 10’luk oranı geçmeden zam yapsınlar. Yüksek kira ödeme sıkıntısı demek. Kiracı parasını ödeyemeyince, devamlılığı olmayınca kiranın yüksek olması hiçbir anlam ifade etmiyor.”

Editör: TE Bilişim