Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) seçimleri tam bir kaosa dönüştü. Bazı adayların komitelerden kurayla çıkması, yaşanan gerginliğe gerginlik katarken, odanın mevcut başkanı Adnan Erbil’in dün yaptığı çıkış en ilginç durum oldu.  Komitelerin belirlenmesi sürecinde tüm listelerde imzası bulunan Erbil, dün Manisa Adliyesi’ne giderek ‘Komitelerde usulsüzlük yapıldığı’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. MTSO Yönetim Kurulu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Yönetim kurulu başkanı olarak 25 meslek komitesi ve 5 bine yakın üyenin altına imza atmışsınız ve seçime girmesine hak tanımışsınız. Şimdi neyin suç duyurusunda bulunuyorsunuz?” dedi.

Özel Haber: Burhan AKDEMİR

ADNAN Erbil ile Mehmet Yılmaz, Ayberk Aloğlu ve İdris Şendil’in başkan olabilmek için yarıştığı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası komite seçimleri cumartesi günü yapıldı. MTSO'da 25 meslek komitesinde,  65 meclis üyesi ve 155 komite üyesi belirlemek için sandığa giden üyeler seçimlerini tamamladı.  13 Nisan Cuma günü Manisa TSO binasında yapılacak seçimlerde ise yönetim kurulu üyeleri, TOBB delegeleri ve disiplin kurulu üyeleri belirlenecek. Belirlenen başkan ve yönetimi 4 sene boyunca Manisa'da iş dünyasına yön verecek.

Manisa iş dünyası açısından önemli bir seçim geçiren MTSO’da; mevcut başkan Adnan Erbil, meclis üyeliği için aday olduğu 18. Meslek komitesinde başkan adayı olarak yarışan Timur Özkan ile aynı oyu alabildi. Yapılan kura çekimi ile seçilebilen Adnan Erbil, kendisini başkanlığa taşıyabilecek diğer komitelerin kazananları arasında da ezici bir yenilgiye uğradı.

Bu yenilgi, mevcut yönetim kurulu başkanı Adnan Erbil’e tarihi bir hata yaptırdı ve seçimin ardından ilk iş günü olan dün (pazartesi) Erbil soluğu Adliye’de aldı. MTSO seçim takvimi işleyişinin her sayfasında kendi imzası olan yönetim kurulu başkanı Adnan Erbil, cumartesi günü yapılan komite seçimlerine itiraz etti. Erbil, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Başkanlığı ile bilgi işlem şefliğine direktif veren oda çalışanları ve yetkilileri hakkında; yapılan seçime yönelik seçmen listelerine yapılan haksız ve hukuka aykırı müdahaleler sonucu seçimi etkilemeleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

ERBİL’DEN İDDİA: “KAFALARINA GÖRE DÜZENLEME YAPILMIŞ”

Manisa Cumhuriyet Başsavcısına suç duyurusunda bulunan Erbil, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Başkanlığı ile bilgi işlem şefliğine direktif veren oda çalışanları ve yetkilileri hakkında, yapılan seçime yönelik seçmen listelerine yapılan haksız ve hukuka aykırı müdahaleler sonucu seçimi etkilediklerini iddia etti. Manisa Adalet Sarayı önünde gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Erbil, “O kişiler hakkında oda başkanı olarak suç duyurusunda bulunuyorum. Şaibesiz bir seçim olmasını dilerdim. Bu tür kötü veya iyi olmayan hadiseler teşekkül ettiyse ben oda başkanı olarak seçimin tekrarlanmasını talep ediyorum. Birçok komitede böyle var. Örnek veriyorum ekimde seçim ertelenmeden önce 95 kişi varsa olmuş 220 kişi. Nasıl oraya gitti. Bakıyorsun kasaplar içerisinde elektrikçi var. Elektrikçi içerisinde kasaplar var. Karmakarışık bir sistem.  Kafalarına göre bir düzenleme yapmış. Kimin hatası varsa onlar cezasını çeksin. Bu arkadaşlara bizim içimizden baskı yapanlar varsa onlarda cezalarını çeksin. ” dedi.

“ÜYELERİN ŞİKAYETLERİ ULAŞTI”

Erbil, “Başkanı olduğum MTSO’nun 7 Nisan 2018 tarihinde yapılan meclis üyeliklerinin belirlendiği meslek komitelerinde seçimler yapılmıştır.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından odamıza gönderilen listeler ile seçimde oy kullanan listeler arasında çok ciddi farklılıklar gözlemlenmiştir. Söz konusu farklılıkların odamız Bilgi işlem şefliği tarafından ve Bilgi İşlem şefliğine odamız içinden yapılan müdahale ile birileri tarafından kasten yapıldığına ilişkin ihbarlar almaktayız.  Seçmen listesine yapılan bu haksız müdahalelerin birilerinin kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla komitelerde yapılan kaydırma ve seçmen listelerine ilave edilen seçmenlerle seçim sonuçlarına müdahale etmek amaçlanmıştır.  Ancak seçimlerin ardından odamıza kayıtlı bir çok üye tarafından şikayetler tarafımıza ulaşmıştır” dedi.

Erbil, yapılan incelemeler neticesinde seçimlerde oy kullanma yeterliliğine sahip bulunmayan birçok kişinin oy kullandığının tespit edildiğini kaydetti. 

MEHMET YILMAZ’DAN ÇARPICI İFADELER

Erbil’in suç duyurusu Manisa gündeminde de geniş yer bulurken, konuyla ilgili görüşlerini aldığımız MTSO Yönetim Kurulu Sözcüsü ve başkan adayı Mehmet Yılmaz, çarpıcı ifadeler kullandı. Adnan Erbil’i, odanın kanun ve yönetmeliklerini bilmemekle suçlayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Seçim takvimi işliyor. Bir kurumun başkanlığını yapıyorsanız o kurumun bütün kanun, yönetmelik ve tebliğleri bilmek zorundasınız. Bizler 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Oda ve Organ Seçimleri Kanunu’na tabi olarak işlemlerimizi yürütüyoruz. Şu anda bizim seçim takvimimiz belirlenen yasal sürede devam ediyor. Bu süre içerisinde bizlerin bağlı olduğu ve bu işi layıkıyla yöneten bir seçim kurulumuz var. İl Seçim Kurulu ve Yunusemre Seçim Kurulu Müdürlüğü. Bu konuda bizim konuşmamız abesle iştigal. Diğer bir boyutu buradaki yasal süreç içerisinde herhangi bir olumsuzluk varsa bunun muhatabı da kendisi. Çünkü bütün seçim listelerinin altında kendi imzası var. Bu bir çelişki. Bu konuda konuşarak seviyemi düşürmek istemiyorum. Bununla ilgili yorum yapmak da bizlere yakışmaz. Eğer o koltukta oturuyorsanız o koltuğun size vermiş olduğu yetkiler var. Siz de yönetim kurulu başkanı olarak oraya vermiş olduğunuz 25 meslek komitesi ve 5 bin üyeye yakın kişinin altına imza atmışsınız.”

“SÜRECİ ANLATTI”

Liste sürecinin, şubat ayında başladığını dile getiren Yılmaz, o dönemde gerek yerel gazetelere verilen ilanlarla, gerekse odanın resmi web sitesinde yayınlanmak suretiyle oda üyelerinin vergi numarası kontrolüne çağrıldığını aktardı.

Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Peki bu süreçte bir itiraz var mı? Yok. Seçim kararı alınmış, seçim kararında belirtilen takvim süreci başlamış ve listeler asılmış. Bu listelerin tamamı internet yoluyla web sayfasında yayınlanmış. Şu ana kadar sadece odaya gelip ücretsiz olarak verdiğimiz liste sayısı 917. Birçok arkadaşımız da odanın web sayfasından bu listelere ulaşmış. Buraya kadar bir sıkıntı yok.

Sonra bu listelerin askıdan inme sürecinde hiç itiraz olmamış. Sadece 3 arkadaşımız askı sürecinde Seçim Müdürlüğü’ne dilekçe vermiş. Onlar da meslek komitelerinin yerleri ile ilgili soru sormuşlar. Dolayısıyla 5 bin üyeden 3’ü bilgi amaçlı başvuru yapmış. Sonra bu üyelere de odalar birliğinden kendi meslek komiteleriyle ilgili tebligatlar gösterildiğinde bunlar da teşekkür etmiş.

Daha sonra askıdan indirilen listelerle ilgili ikinci bir askı süresi var. O askı süresinde üyelerin seçim kurulundan gelen listelerle birlikte tekrar askı süresi yaşanmış. Ve bu süre içerisinde itiraz yok. Konuyla ilgili imzası bulunan itirazı olmayan insanların bugün bunları konuşması, temsil ettikleri kurumun kamuoyunda uğradığı güç kaybına uğramasına yol açmıştır.”    

“SİSTEME KİMSE MÜDAHİL OLAMAZ”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok köklü bir kurum olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Bu kurum 1864’te kurulan bir kurum. Korumak üyelerin ve Manisa’nın görevi. Kim gelirse gelsin bu anlamda yasal çerçevede üzerine düşeni yapacaktır. Kimsenin böyle bir kurumu zedeleyemez. Tombaladan çıkan bir insan seçilmiş bir insanla muadil değildir. Seçilip de geleceksiniz. Tombaladan çıkan insan başkan olamaz. Tombaladan çıkan insan kalkıp da 9 bin kişiyi temsil etme hakkını kendinde bulamaz. Sistemimiz şeffaftır. Aynı zamanda bakanlık da töhmet altında bırakılmıştır. Bakanlık da gerekeni yapacaktır. Bu sisteme birinin girmesi ve müdahale etmesi mümkün değildir. Ancak kanun ve yönetmelikten uzak olan insanlar bunu söyleyebilir.” ifadelerini kullandı.

“70 YIL ÖNCEKİ KAFAYLA GİDİYORLAR”

Şirket kayıtlarının herhangi bir şekilde oda yönetimi ya da meclis tarafından silinemeyeceğine işaret eden Yılmaz, şirket kayıtlarının ve tasfiyelerinin usul ve esaslara göre yapıldığını dile getirdi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir insan şirketini kapatmaz, vergi numarasını devam ettirir ve odaya aidat borcunu ödemiş ise üyedir. Bugün insanlar internet üzerinden satış yapıyor. Biz bu insanları tanıyor muyuz? Bunlar 70 yıl önceki kafayla gidiyorlar. Kasabın manavın veya bilgisayar satanın çarşıda dükkanını arıyorlar. Eğer insanlar vergi dairesinde kayıtlı ise, odaya aidat borcu yok ise seçme ve seçilme kriterlerini taşıyorsa en doğal hakkı olan oy hakkına sahiptir. İnsanlar biraz kanun okusun.”

“SEÇİM MAĞLUBİYETİNİN SONUCU”

Yılmaz, son olarak şunları aktardı: “Seçim mağlubiyetinin vermiş olduğu psikolojik durum bu. Adnan Erbil’le beraber hareket eden Bilgi işleme kimse direktif veremez. 27 yıldır buradayım. Erbil’in suç duyurusu, tecrübe ile bilgisizliğinin ne kadar ortada olduğunun göstergesidir. Bu tür yerlere aday olacak arkadaşların da olaydan ibret alması lazım. Bir yere aday oluyorsanız önce oranın içtüzüğünü, kanununu ve uygulama tekniğini bilmeniz lazım. Vali kendini devlete şikayet eder mi? Belediye başkanı kendi belediyesini şikayet eder mi? Adnan Erbil’in ki böyle bir şey olmuş.”

Editör: TE Bilişim