Haber: Eren EKİNCİ

ÖNCEKİ gün gazetemizde ve manisakulishaber.com'da yayınlanan ‘Bu tabela ne zaman değişecek' başlıklı habere Manisa Valisi Erdoğan Bektaş sosyal medyadan cevap verdi. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden tabelalar ile ilgili gelen açıklamayı Twitter hesabından paylaşan Vali Bektaş, karayollarının verdiği bilgi notuna güvenerek nüfus bilgilerinin yazıldığı tabelanın değişmesine gerek olmadığına atıfta bulundu. Ancak karayolları 2013 verilerinde ısrar ederken TÜİK'in nüfus verilerine göre Manisa merkez ilçelerinin nüfusunun arttığı ve kent girişindeki tabelada yazan 364 bin rakamının yanlış olduğu ortaya çıktı.

Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, haberimiz üzerine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a ‘Manisa Nüfus Levhası' konulu bilgilendirme notu sundu. Vali Bektaş da Karayollarının bilgilendirme notunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Bu paylaşımda Manisa Nüfus tabelasının 2013 verilerini baz alarak oluşturulduğunu aktaran Karayolları Bölge Müdürlüğü, nüfusu 364 bin olarak kullanarak Manisa'nın büyükşehir statüsüne eriştikten sonra nüfus tabelalarında bir değişiklik yapmadığını da itiraf etmiş oldu. Karayolları bölge müdürlüğü yetkilileri, Vali Bektaş'a 2014 yılının güncel verilerini sunmak yerine 2013 yılının verilerini sundu, 370 bin 879 olan merkez nüfusunu paylaşmayı gözden kaçırdı.

İŞTE O BİLGİ NOTU
Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün, il nüfus tabelaları ile ilgili Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a sunduğu bilgilendirme notu şu şekilde:" Manisa merkez ilçelerinin meskul mahal başlangıçlarında Manisa ilinin nüfusunu gösteren Meskun Mahal Levhası bulunmaktadır. 2013 yılı TÜİK verileri baz alınarak yapılan levhada Manisa nüfusu 364.000 olarak yazılmıştır. Genel Müdürlüğümüzün 14.04.2014 tarihli ve 13065772.175.04.126652 sayılı yazısında 06.12.2013 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması Hakkında Kanun ile 13 ilde Büyükşehir Belediyesi kurulduğu, Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan köy ve beldelerin tüzel kişilikleri kaldırılarak bağlı bulundukları ilçelere mahalle olarak katıldıkları, bu nedenle nüfus bilgilerini gösteren meskun mahal levhalarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sitesinden alınarak, Büyükşehirler kapsamındaki ilçe nüfuslarının levhalarının aynen kullanılmasını, Büyükşehir nüfuslarının ise o ile bağlı merkez ilçe nüfusları hariç, diğer ilçe nüfus değerlerinin, Büyükşehir nüfus değerinden çıkarılarak, bakiye kalan değerin işaret levhalarında kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, Manisa İlinin merkez nüfusu merkez ilçe olan Şehzadeler: 164.649 ve Yunusemre 199.683 olan ilçelerin toplamı olan 364.332 rakamı Trafik İşaretleme El Kitabında belirtilen kurallar gereğince yuvarlatılarak 364.000 yazılmıştır. Buradaki yaklaşım şehire giren insanların hangi büyüklükteki bir yerleşim yerine geldiklerinin anlaşılması doğrultusundadır. Bütün Büyükşehir Belediyesi olan illerde nüfus bilgileri aynı şekilde yazmaktadır."

KARAYOLLARININ TÜİK VERİLERİNDEN HABERİ YOK MU ?
Karayollarından Manisa Valiliğine giden bilgi notunda 2013 TÜİK verileri kullanıldığı iddia edilse de TÜİK'ten yapılan araştırmaya göre nüfus bilgilerinin 2014 yılında güncellendiği ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürlüğü'nden alınan 2014 yılı nüfus bilgilerine göre Yunusemre'nin toplam nüfusu 204 bin 436, Şehzadeler'in toplam nüfusu 166 bin 43. Her iki merkez ilçenin nüfusunun toplamı ise 370.879 olarak netleşmiş oldu. Büyükşehir olan illerin büyüme istatistikleri hesaba katıldığında her yıl yenilenmesi gereken il nüfus tabelalarının hala 2013 yılı göstermesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün de Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a hangi sebeple 2013 verilerini göndermesi kafalarda soru işareti bırakırken ve Manisa Valilik makamının yanılmasına neden oldu.

İŞTE SON NÜFUS BİLGİLERİ
TÜİK Bölge Müdürü Mehmet Akyol'dan alınan Manisa ilini 2014 yılı nüfus bilgileri ise şu şekilde: "Türkiye İstatistik Kurumu olarak Adrese dayalı nüfus kayıt sistemini 2006-2007 yıllarında yaptık ve İç İşleri Bakanlığı'na devrettik. İç işleri bakanlığı ve nüfus müdürlükleri tarafından da bu nüfus bilgilerinin güncelliği sağlanmaktadır. Doğumlar ekleniyor, ölümler düşülüyor. Her yılın Ocak ayında bir önceki yıla ait nüfus bilgilerini yayınlıyoruz. Bu kapsamda 2014 yılı nüfus sayım sonuçlarına göre Manisa'nın nüfusu 1 milyon 367 bin 905 kişiye yükseldi. Manisa, nüfus büyüklüğü itibariyle Türkiye'nin 14. Büyük ili konumunda olmakla beraber Ege Bölgesi'nde İzmir'den sonraki en büyük il konumundadır."
Editör: TE Bilişim