İ

İzmir UKOME tarafından alınan kararın yanlış olduğunu vurgulayan Başkan Karaağaç, alınan kararın bir uygulanabilirliğinin olmadığını belirterek, olayı yargıya taşıyacaklarını söyledi. Başkan Karaağaç, bu konuda başta Manisa Valiliği olmak üzere Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa OSB, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan destek istediklerini açıkladı.

Karaağaç, “Manisa ile İzmir birbirine çok yakın ve karşılıklı araç ve insan geçişleri yoğun olan sınırları çakışık komşu illerdir.  Komşu iller arasındaki servis taşımacılığının (Manisa-İzmir) hangi belge ile yapılacağına dair bakanlıkça yapılan bir düzenleme bulunmaması üzerine İzmir iline servis taşıması yapan servis taşımacılarının belge konusundaki belirsizliğinin giderilmesi amacıyla taşımacı esnafımız ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığımızın girişimleri sonucunda Ulaştırma ve Altyapı bakanlığınca Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak komşu iller arasında personel ve öğrenci servis taşımacılığı yapmak üzere D4(S) adında bir belge düzenlemesi yapılmıştır.  Yönetmelik değişikliğinde komşu iller arasındaki servis taşımasıyla ilgili düzenlenecek D4(S) yetkisinde taşımanın başlangıç ve bitişindeki illerin UKOME’lerinden (3) adet durak tespitinin yapılması, taşımacıların bu durakları kullanmaları istenilmiştir. Manisa UKOME olarak Manisa merkez ve ilçelerimizdeki durak yerlerini belirledik ve bakanlığa bildirdik. Bakanlık başvurucular adına hangi durağın kullanılacağının da UKOME tarafından belirlenmesini istemesi üzerine başvuran işyeri ve okul ile sözleşmesi olan herkese yönetmelik dışında herhangi bir kriter belirlenmeden durak yerleri verilmiştir ve verilmektedir.  Ancak ne hikmetse İzmir UKOME bu konuyla ilgili daha öncesi aldığı ve Manisa UKOME kararının aynısı olan kararının üzerine 31.03.2021 tarihinde yaptığı toplantısında aldığı, ikamete dayalı yani İzmir ilinde ikamet edip Manisa’da işe gelenlerin İzmir plakalı araçlarla servislerinin yapılacağına dair kararı uygulanabilirliği olmayan tek taraflı alındı. Ve yıllardır belgesiz yapılan taşımanın bu şekliyle devamını sağlamaya yönelik, bakanlıkça yapılan düzenlemeyi işlevsiz kılacak bir karardır” diye konuştu.

Manisa-İzmir arasındaki nüfus akımının İzmir ikametli işyeri olarak Manisa şeklinde olduğuna dikkat çeken Karaağaç, “Manisa-İzmir arasında geçiş yapan 100 vatandaşımızdan yaklaşık 95’i maalesef İzmir’de ikamet edip Manisa’da çalışmakta iken Manisa’da ikamet edip İzmir ilinde çalışan ancak 5 kişidir. İzmir UKOME’nin bu kararı ile Manisa İzmir arasındaki servis taşımasını sadece İzmir plakalı araçlarla yapılmasının tescilidir ve bu kabul edilebilir bir şey değildir, hukuki de değildir hakkaniyetli de değildir. Manisa OSB’sinden vardiya çıkışlarında Manisa merkeze gelen araç sayısı kadar da İzmir iline araç gitmektedir. Manisa OSB’si İzmir’de ikamet eden işçileri için İzmirli servis araçları ile servis anlaşması yapsın dayatmasıdır bu karar ki bunun hiçbir şekilde uygula bilirliği yoktur. Yıllardır bu güzergahta taşımacılık yapan hayatını ve geçimini bu yoldan idame ettiren üyelerimizin işlerinin elinden alınarak İzmir UKOME’si tarafından İzmirli taşımacılara verilmeye çalışılması yanlış alınmış bizim tarafımızdan asla kabul edilmeyecek bir karardır. İzmir UKOME’nin bu kararı bir an önce düzeltmesini istiyor ve talep ediyoruz, ayrıca olayı yargıya taşıyacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim