İzmir’in Karabağlar, Menderes ve Seferihisar bölgelerinde günlerdir devam eden yangınlarla ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, THK’nın uçaklarının yangına müdahale ettirilmediğini savundu.

Başevirgen, yangınlarla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığını hedef aldı. Yangınlara müdahale etme konusunda Bakanlığın sınıfta kaldığını iddia eden Başevirgen, Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının, söndürme çalışmalarına neden dahil edilmediğini sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her yıl yangın söndürme uçakları için ihale açtığını ve tek katılımcı olarak Türk Hava Kurumu'nun bu ihaleyi aldığını söyleyen Başevirgen, bu sene ihale yapılmadığı halde, peş peşe orman yangınları yaşanmasının da manidar olduğunu ifade etti.

"UÇAKLARIN YANGINLARA MÜDAHALE ETMESİNE NEDEN İZİN VERİLMİYOR?"

Bakanlığa eleştiriler yönelten Başevirgen, "THK’nın elinde 9 adet hem suya hem de karaya inip kalkabilen CL215 tipi uçak mevcut. Bu uçaklar, cumhurbaşkanlığı onayıyla yurtdışına yangın söndürme operasyonlarına katılırken ve ödül alıp gelirken, günlerdir "ihale ile yangın söndürülür" hesabıyla Türkiye'deki yangınlara müdahale ettirilmiyorsa bu yangınlarda kasıt aramak gerekir. Bu, vatana ihanettir." dedi.

“FİLONUN YETERLİ OLDUĞU GEREKÇESİYLE TEKLİF GERİ ÇEVRİLDİ”

Önergesinde, ihalenin yapılmamış olmasına rağmen, THK'nın çıkan yangınlara müdahale konusunda gönüllü olduğu, ancak Bakanlığın ‘Filomuz yeterli’ diyerek bu yardım teklifini geri çevirdiği iddialarını da soran Başevirgen, Bakanlığın yangın söndürme uçakları ile ilgili envanterini de açıklamasını isteyerek iddia edilen yeterli filonun kapasitesinin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

"İHALE THK'YA DEĞİLSE KİME?"

Başevirgen, yangın söndürme uçakları ile ilgili ihalenin Türk Hava Kurumuna değil de başka bir firmaya verilip verilmediğini de önergesinde sorarak "Yine birilerinin cepleri mi dolduruluyor? Bu yangınlarda doğru dürüst bir tane bile söndürme uçağı görev almadı. Helikopterler yetersiz kaldı. Binlerce dönüm arazi ve içindeki doğal yaşam telef oldu. Eğer ihale yapılmışsa nerede bu ihaleyi alan şirket? Sahipleri kim? Kayırmacılığın faturasını bu ülke hep ağır şekilde ödüyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim