Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamayla, eline Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili ciddi belgeler ulaştığını iddia eden AK Partili Selçuk Özdağ’a yanıt geldi. Yapılan açıklamada elinde belge olan bir milletvekilinin bu belgeyi yargı yoluna götürmesi gerektiğinin milletvekiline verilmiş anayasal bir görev olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, açıklamada laboratuvar sonuçları da kamuoyuyla paylaşıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Akhisar’dan aldığı numuneler ile aynı alandan numune alan bakanlık denetimli laboratuvar, raporunda “Numunelerin belediye atıkları ile tehlikesiz atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis” anlamına gelen Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi gibi 2. Sınıf tesislerin numuneleri kapsamında kabul edilebilir atıklar olduğunu belirtti.

Büyükşehir’i diline dolayan AK Partili Selçuk Özdağ, son açıklamasında yine çeşitli iddialarda bulundu. Özdağ, Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili eline ciddi belgeler ulaştığını öne sürdü. AK Partili Özdağ’a Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt gecikmedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada elinde belge olan bir milletvekilinin bu belgeyi yargı yoluna götürmesi gerektiğinin milletvekiline verilmiş anayasal bir görev olduğu hatırlatıldı. Ayrıca Özdağ’ın elinde olduğu iddia edilen fotoğrafların da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15/06/2017 tarih ve 6786 sayılı yazısında da belirtilen 183 adet tesise alınabilecek atık kodu içerisinde bulunan tehlikesiz arıtma çamuru, tehlikesiz kül, tehlikesiz cüruf, vb. atıkların kanuni olarak sızdırmaz bir alanda depolandığı LOT’a ait olduğu öne sürüldü.

TESİS SORUNSUZ ÇALIŞIYOR VE DENETLENİYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesinden yasalar çerçevesinde sürekli denetimi yapılan tesisler ile ilgili verilen teknik bilgilerde, sızıntı suyu arıtma tesisinin sorunsuz çalıştığı belirtildi. Yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İdaremiz tarafından işletmesi 2886 sayılı devlet ihale kanunun 35a kapsamında ihale edilen ve açılışı 4 Ekim 2018 tarihinde yapılan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi, yine İdaremiz kontrolünde öncelikle merkez ilçeler olan Şehzadeler ve Yunusemre’de oluşan evsel atıklar tesise alınarak 01/01/2018 tarihi itibari ile işletme denemelerine başlanılmıştır. Bertaraf tesisi kapsamında yer alan sızıntı suyu arıtma tesisinin faaliyete geçebilmesi ancak tesise gelen atık miktarının belli bir yoğunluğa ulaşması ile mümkün olacağından bu yoğunluğun oluşabilmesi için 15/02/2018 tarihine kadar beklenilmiş ve ancak bu tarihte sızıntı suyu arıtma tesisi İşletici firma tarafından deneme faaliyetine alınabilmiştir.”

YAĞMURDAN TAŞAN ARITMA HAVUZUNUN GİRİŞİNDEN NUMUNE ALINDI

Özdağ’ın iddialarında yer alan yer altı sularının kirletildiği iddialarına da açıklamasındaki teknik bilgilerle yanıt veren Manisa Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alanda alınan numunelerin alındığı bölgenin ve şartlarının yanlış olduğuna dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün arıtma çıkışından numune alması gerekirken arıtmanın girişinden, yağmurla birlikte taşan yüzey suyundan numune aldığını ve bu numune sonuçlarının henüz çıkmadığı da belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bertaraf tesisi kapsamında yer alan sızıntı suyu arıtma tesisinin faaliyete geçebilmesi ancak tesise gelen atık miktarının belli bir yoğunluğa ulaşması ile mümkün olacağından bu yoğunluğun oluşabilmesi için 15/02/2018 tarihine kadar beklenilmiş ve ancak bu tarihte sızıntı suyu arıtma tesisi işletici firma tarafından deneme faaliyetine alınabilmiştir. Ancak o tarihlerdeki hava şartlarının aşırı yağışlı ve soğuk olması, tesisin tam randımanlı devreye alınması sürecini uzatmış ve bu arada sızıntı suyu toplama havuzundaki su debisi artarak, bu suyun havuzdan taşmasına sebebiyet vermiştir.  Hava koşullarından dolayı yaşanan bu taşma Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kendisine gelen şikayetler göz önünde bulundurularak henüz deneme aşamasında olan tesisin havuzundan taşan sulardan 30/03/2018 tarihinde numune alınmış ve inceleme yapmak üzere TÜBİTAK’a gönderilmiş ve henüz laboratuvar sonuçları gelmemiştir. Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınan numune henüz arıtma tesisine girmemiş ve arıtma işlemine tabi tutulmamış olan arıtmaya tabi tutulmamış olan sızıntı sularından alınmıştır. Oysaki sızıntı suyu arıtma tesisi İdaremizce yapılan denetim ve kontrollerde tam randımanlı olarak çalıştığı, arıtılan suyun deşarj standartlarına tam olarak uyduğu tarafımızca da tespit edilmiştir. İlgili bakanlık tarafından “Geçici Faaliyet Belgesi” süreci olan 15/06/2018 tarihine kadar yirmi dört saatlik bir numune alınarak gerekli kontrollerinin sağlanması zaten mevzuat gereği yapılacaktır.”

“ELİNDE BELGE VARSA YARGIYA TAŞISIN”

Manisa Milletvekili Sayın Selçuk Özdağ’ın, “Elime çok ciddi belgeler ulaştı. Zamanı geldiğinde açıklayacağım” şeklinde gerçekten uzak, tamamen manipülasyona yönelik ve Büyükşehir Belediyemiz ile Başkanımız Cengiz Ergün’ü hedef alan açıklamalarını hayretle takip etmekteyiz. Sayın Özdağ’ın halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekili olduğunu, milletin ona verdiği yetki doğrultusunda elinde iddia ettiği gibi bir bilgi ya da belge olması durumunda bununla ilgili yargı yoluna gitmesinin kendisinin bir anayasal görevi olduğunu hatırlatmak isteriz.

“SORUMLULUĞUNU BİLMİYOR OLABİLİR”

Sayın vekilin anayasa ve yasaların kendisine yüklediği sorumluluğu bilmiyor olması ihtimali de, akıllarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Eğer Sayın Özdağ’ın iddia ettiği gibi elinde bir belge varsa bunu açık ve net bir şekilde açıklamalı ve gerekli başvurularını yapmalıdır. Aksi takdirde “şark kurnazlığı” ifadesini kendisine aynı şekilde iade etmek durumundayız. Kıymetli Manisalılardan ve halkımızdan böylesi karalamaya yönelik, gerçekten uzak, dedikoduya dayalı, mesnetsiz ve üçüncü sınıf iddialara itibar etmemesini bekliyor, Sayın Vekil’in gerçekten uzak açıklamalarının takdirini kamuoyu vicdanına bırakıyoruz.”

LABORATUVAR SONUÇLARI ÖZDAĞ’I YALANLIYOR

Öte yandan Özdağ’ın, Akhisar’a bırakılan çamurun insan ve hayvan sağlığına zararlı olduğu iddiası ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimli Türk Akreditasyon Kurumu tarafından belgelendirilen laboratuvar tarafından yalanlandı. Manisa Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün de numune aldığı Akhisar’daki vahşi çöp depolama alanından numune alan ekipler, laboratuvarda bu numuneleri inceledi. 15 Mart’ta alınan numunenin, 16 ile 29 Mart arasında çeşitli tetkiklere tabi tutulduğu belirlendi. Uzmanlar tarafından çok detaylı bir şekilde incelenen numunelerle ilgili şu sonuca varıldığı açıklandı. Raporda alınan verilen 2-B tehlikesiz atıkların düzenli depolanabilme kriterlerini taşıyan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nın da aralarında bulunduğu 2. Sınıf depolama tesislerinde olması gereken standartlarda olduğunu belirtti. Laboratuvar sonuçlarında şu ifadelere yer verildi; “ Numunenin analiz sonuçları, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik; EK-2. Atık Kabul Kriterleri Kapsamında belirtilen sınır değerlere göre değerlendirildiğinde. Numunenin, ʹʹ2-B-Tehlikesiz Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterleri, II Sınıf Depolama Tesisleriʹʹ kategorisine ait olduğu tespit edilmiştir. Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik EK-2’de verilen sınır değer artırımlarına göre son karar yetkili mercii tarafından verilecektir.”

Yine aynı laboratuvar tarafından 2. sınıf tesis şu ifadelerle açıklandı: “Belediye atıkları ile tehlikesiz atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis.”

Editör: TE Bilişim