Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından daha önce 13 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Et ve Et Ürünleri Tebliğinde bir takım değişiklikler yapıldığını ve bu değişiklikler kapsamında et ve et ürünleri satışı yapan işletmelerin uyum sağlama süresinin bittiğini söyleyen İl Müdürü Çebi, "Değişen yeni tebliğ ile işletmelerin uymak zorunda olduğu kriterler vardır. 1 Temmuz itibariyle Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılmayacaktır. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapamayacak ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanımı olmayacaktır. İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin yurt içindeki onaylı işletmeler arası sevkiyatına ise ihracat yapılması kaydıyla izin verilecektir. Ayrıca yine lokanta, restoran ve otel gibi hazır yemek hizmeti veren işletmeler, tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımı satışı yapamayacaktır" dedi.
Farklı hayvan türlerine ait etlerin kesinlikle birbirleriyle karıştırılamayacağını kaydeden Çebi, "Sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri bunun yanında kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler kendi içlerinde birbiriyle karıştırılabilir. Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Sadece tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise asgari teknik ve hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak satışa sunulmak zorundadır" diye konuştu.

YÜZDE 100 İBARESİ
Perakende işletmelerde, ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis ve salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceğini de belirten Çebi şunları söyledi:
"Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100, yüzde 100 dana eti, yüzde 100 göğüs eti gibi ifadeler kullanılmayacaktır. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketlerinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak yer almayacaktır. Ayrıca kavurma ve kıyma kavurmada tuz oranı kütlece en çok yüzde 3 olmak zorundadır. Bu tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmeleri için 1 Ocak 2016 tarihine kadar bu maddeye uyma zorunluluğu vardır. Et ve et ürünleri üreten, satışını yapan işletmelerin faaliyetlerinde, belirttiğim tüm bu hususlara dikkat etmelerini rica ediyorum. İl Müdürlüğümüz bünyesinde kontrol görevlilerimiz tarafından denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam etmekte olup, değişikliklere uymayan işletmeler hakkında mevzuatlar gereği yasal işlemler yapılmaktadır."
Editör: TE Bilişim