HABER: BURHAN AKDEMİR

Manisa’da yaşanan tartışmada gencecik bir babanın kurşunlara hedef olması akıllara bireysel silahlanmada yaşanan tehlikenin boyutlarını getirdi. İnternetten, sosyal paylaşım siteleri üzerinden bir tıkla alınan ve kargo ile evlerin kapılarına kadar servis edilen silahlar nedeniyle son dönemde yaşanan ölümler bir hayli arttı.

4 YILDA YÜZDE 69 ARTIŞ

Geçtiğimiz 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle yapılan araştırmada da bu gerçekler gün yüzüne çıktı. Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin 500 kişinin bireysel silahlanma yüzünden hayatını kaybettiği belirlendi. Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı'nın "Türkiye'nin Silahlı Şiddet Haritası" ve 2018 raporuna göre, 4 yıl içinde sadece basına yansıyan ölüm ve yaralanmayla sonlanan şiddet olaylarının sayısı 2 bin 174'den 3 bin 679'a yükseldi. 4 yıl içinde yaşanan olaylardaki artışın yüzde 69 olduğu belirlendi.

EVRAKA BİLE GEREK YOK, KARGO EVE GETİRİYOR

Ancak bu tabloya rağmen, sosyal medyada birkaç dakikalık yazışma sonrası pompalı tüfeği kapınıza kadar getirtmeniz mümkün. Satıcılar, hiçbir evraka gerek görmeden kargoyla adrese silah gönderiyor.

Türkiye’de bireysel silahlanmada, özellikle de ruhsatsız silah sayısında büyük artış var. Bu silahlar birçok suçta kullanılıyor.  Sadece son 1 ayda pompalı tüfekle 23 kişi öldürüldü. Silahların fiyatı, internette 300 ile 500 TL arasında değişiyor ve satıcılar kargo ile adrese teslim etmeyi vaat ediyor. İletişime geçilen satıcılar, hiçbir evraka gerek görmeden kargoyla adrese silah gönderiyor.

Editör: TE Bilişim