Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, yasağın kademeli kaldırıldığını belirterek, bu aşamadan sonra ilk olarak domates ve üzümdeki yasağın kalkmasını beklediklerini söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Türkiye'nin Rusya'ya olan yaş sebze ve meyve ihracaatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Seyyar, Türkiye genelinde yasaklara rağmen şu an Rusya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında birinci pazar olduğunu söyledi. Rusya'nın yasakları kademeli olarak kaldıracağı sözünü tuttuğunu kaydeden Seyyar, şöyle konuştu:

"Yasaklara rağmen Rusya birinci pazar olma durumunu sürdürüyor. Her toplantıda parça parça uygulamaya başlıyorlar. Bu siyasi bir karardır. Her adımda bir taviz koparmanın yolunu aranıyoruz. Bir süre sonra bütün ürünlerin önü açılmış olacak. İlk olarak narenciye açıldı, sonrasında kışlık ürünler olarak soğan, karnabahar, brokoli ve karanfil yasağı kalktı. Asıl beklenti diğer ürünlerde. Yakın gelecekte domates, salatalık, biber gibi ürünlerde de yasağın kalkmasını bekliyoruz. Yaş üzümdeki yasağın kaldırılmasının bu seneye yetişeceğini düşünüyoruz. Bir sonraki görüşmelerde ilk adım domates, salatalık, biber ve üzüm olacaktır. 2017 yılında yasakların tamamen kalkacağını umut ediyoruz."

AVRUPA İLE SİYASİ KRİZ TİCARETTE HİSSEDİLMİYOR

Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile son günlerde görülen siyasi krizi de yorumlayan Seyyar, yasal bir tedbir alınmadığı sürece siyasi krizin ihracatı etkilemeyeceğini söyledi. Seyyar, şöyle dedi:

"Henüz siyasi krizin yansımaları ticarette hissedilmiyor. O zaman alacaktır. İş dünyası ile siyasilerin yaklaşımları farklıdır. Yasal tedbir alınmadığı sürece ticarette durma olmaz. Yasaklama olmadığı sürece ticarette büyük kayıplar olacağını düşünmüyoruz."

Editör: TE Bilişim