Dünyada ve Türkiye’de koronavirüse karşı mücadele sürerken, Manisa’da CHP İl Başkanı Semih Balaban, yaptığı açıklamayla Manisa’daki durumu sordu ve hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu öne sürdü. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, “Koronavirüs salgınına karşı tüm yurttaşlar ortak bir mücadele gerçekleştirmek zorundayız. Dünyayı ve ülkemizi tehdit eden bu salgına karşı ülkemiz insanları olarak birlik ve beraberlik içinde ortak akıl ve bilime önem vererek bu tehdidi önleyebiliriz. Tüm halkımıza çağrımız bilimin uygun gördüğü tüm kurallara uymasıdır. Manisa’da 4 CHP’li belediyemiz tüm imkanlarını seferber ederek sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini vererek halkımızı bu zor günlerde yalnız bırakmamıştır. Sorunlarına çözüm getirmişlerdir, bu anlamda belediye başkanlarımıza ve ekiplerine CHP il örgütümüz adına teşekkür ederim” dedi. 

‘İŞSİZLİK DAHA ÇOK ARTACAK’

Ülkede işsiz sayısının her geçen gün arttığına kaydeden Semih Balaban, koronavirüs vakasından sonra da patlama yaşanacağını iddia etti. Özelikle çiftçi ve esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğunu savunan Balaban, “Bu tehdidi, bu virüsü mutlaka yeneceğiz. Ama asıl mesele bu salgının hayatı durdurması, insanların işsiz kalması ve büyük bir ekonomik krizin bizi beklemesidir. AKP’nin uyguladığı yanlış ekonomik ve siyasi politikalar sonucu işsizlik oranı cumhuriyet tarihinin en üst noktasına ulaşmıştır. Resmi TÜİK verilerine göre 2.7 puan artarak 2019 yılında yüzde 13.7 oldu. Yine resmi TÜİK verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıllara göre 5.1 puan artarak yüzde 25.4 oldu. Koronavirüsten sonra işsizlik çok daha fazla artmıştır. AKP’nin açıkladığı ekonomik önlem paketinde işçiye, esnafa, işsize emekliye, yoksula kısacası halka bir katkı yoktur. Aklımızla dalga geçer gibi uçak biletlerindeki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi, 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirmenin yüzde 90’a çıkarılmasının anlamı ve faydası nedir? Tarım, esnaf ve işsizlere yönelik yeni bir paket hemen hazırlanmalı ve açıklanmalıdır. Doğalgaz, elektrik ve su ücretlerinde ciddi bir indirim yapılmalıdır. İşsizlik fonu hemen devreye girmelidir. Zorunluluktan kapanan tüm işletmelerdeki işsiz kalan insanların ücretleri en az 3 boyunca devlet tarafından ödenmelidir. Çiftçinin Ziraat Bankası, Tarım kredi kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları faizsiz ertelenmeli ve yapılandırılmalıdır. Üretimin sürdürülebilirliği için faizsiz kredi verilmelidir. Tarım ve hayvancılıktaki elektrik borçları ile tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Ödenmesi gereken destekler biran evvel ödenmelidir. Bağkur prim borçları başta olmak üzere çiftçilerimizin vadesi gelen tüm ödemeleri ertelenmelidir. Yem fiyatları iyileştirilmeli, hayvancılık yapan üreticilerimize yem kredisi verilmelidir. Küçük esnafın kredi borçları faizsiz ertelenmeli ve yeni kaynaklar yaratılmalıdır. Büyük devlet olmak anayasada yer alan sosyal devlet olmak icraatla olur. Halka, yoksula, emekçiye sahip çıkmakla olur. Sadece sermaye sınıfını, müteahhitleri düşünerek olmaz. Halkın yararına önlemler alınmazsa güzelim ülkemizde milyonlarca yaşayan ölü olacaktır. Bir insanın işsiz kalması yaşarken ölmesi demektir” diye konuştu.

“KORONAVİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİLER”

Uzaktan eğitim sürecinde çocuklara Adnan Menderes’in idamının izletilmesini de eleştiren Semih Balaban, şunları söyledi: “Okulların zorunlu  tatil olması nedeniyle başlayan eğitim tam bir siyasi eğitime dönüşmüştür. Ortaokul çocuklarına Adnan Menderes’in idamının izletilmesi, eğitim biliminin doğasına aykırıdır. Bu eğitim anlayışı, koronavirüsten daha tehlikeli olgudur.”

Son günlerde bazı belediyelere kayyum atanması da tepki çekti. CHP İl Başkanı Semih Balaban, halk iradesine saygı gösterilmesi çağrısı yaparak, “Ülkemiz büyük bir sağlık savaşı verirken haksız yere KHK’lar ile atılan sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir. Bu sağlık savaşında bu arkadaşlarımıza toplum olarak ihtiyacımız vardır. Birlik beraberlik içinde olmamız gereken bu günlerde AKP iktidarının yine Batman, Ergani, Silvan, Lice belediyelerine kayyum ataması halk iradesini hiç saymaktır. Halkın oylarıyla seçilen bu belediyelere kayyum atanması antidemokratik bir uygulamadır. Bizler hangi belediyeye olursa olsun kayyum atanmasına karşıyız. Belediye başkanının suçu varsa belgelersin, görevden alırsın. Belediye meclisleri kimi yeni başkan olarak göreve getirirse kabul edersin. Belediyede halkın iradesine saygı gösterirsin. Kısacası kayyumlar halk iradesine saygısızlıktır” dedi.

MANİSA’DA KAÇ VAKA OLDUĞUNU SORDU

Manisa’da koronavirüs vakası olup olmadığını Manisa Valisi Ahmet Deniz’e soran Semih Balaban, toplumun şeffaf şekilde bilgilendirilmesini istedi. Balaban, “Ana muhalefet partisi il başkanı olarak ayrıca Sayın Valimize de soruyorum. Bu güne kadar Manisa’da koronavirüs vakası kaç kişide görüldü, Manisa’da koronavirüsten ölen yurttaşımız var mıdır? Manisa’da kaç kişiye test uygulandı, Manisa’da karantina altına alınan bir hastane, bölge veya apartman var mı? Manisa’da sağlık birimleri yeterli mi? Bu konuları bizimle şeffaf bir şekilde Manisa kamuoyuyla paylaşırsa memnun oluruz. Bizler büyük CHP ailesi olarak bu sağlık savaşında ve ekonomik mücadelede başta genel merkezimizle, milletvekillerimizle, tüm belediyelerimizle ve tüm örgütlerimizle halkımızın yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim