Özel Haber: Sare Kurtulan

Manisa Şehzadeler’de yaklaşık 4 yıl önce açtıkları hobi ve tasarım evinde ahşap boyalı ve boyasız ürünler satan ve ücretsiz ahşap boyama kursu veren Büşra Aguşlar ve babası Orhan Şafak, Manisa Yunusemre Belediyesi Halk Eğitim Merkezi’ndeki (HEM) ahşap boyama kursu kursiyerlerinin, kullanacakları ürünleri almaları için İzmir’e götürüldüğünü savundular. Yunusemre Belediyesi’nin Manisa esnafına destek olmadığını ve sahip çıkmadığını iddia eden Aguşlar ve Şafak, “Kaliteli ve piyasanın çok altında fiyatlarla ürün satışı yapıyoruz. Öğrenmek istediğimiz şey, Manisa esnafları gezilmeden önce, neden ilk olarak İzmir’e gidildiği. Bu sorunun cevabını alabilmek için gereken tüm mercilere ulaşmaya çalışacağız” dediler.

Hobi olarak başladığı ahşap boyamayı meslek haline dönüştüren Büşra Aguşlar, babasının da desteğiyle yaklaşık 4 yıl önce açtığı Eylül Hobi ve Tasarım Evi’nde kadınların hem yeni şeyler üretmelerini, hem de ev ekonomilerine destek olmalarını sağlıyor. “Hobi olarak başladığım ahşap boyamayı, bir terapi olarak görüyorum ve çok seviyorum” diyen Büşra Aguşlar, üniversitede “Halkla İlişkiler” bölümü okumasına rağmen iş olarak ahşap boyama yapmayı tercih ettiğini belirtti. Hobi ve tasarım evinde yaz dönemleri haricinde sürekli olarak ücretsiz ahşap boyama kursları verdiğinin altını çizen Aguşlar, “Kadınlarımız artık ev gezmelerine, günlere gitmeyi değil, üretmeyi ve öğrenmeyi tercih ediyorlar ve bu bana büyük bir mutluluk veriyor” diye konuştu.

“KALİTELİ ÜRÜNLERİ ARACISIZ ŞEKİLDE, KENDİMİZ ÜRETİP SATTIĞIMIZ İÇİN FİYATLAR ÇOK UYGUN”

Hobi ve tasarım evindeki ahşap ürünlerin fiyatlarının, piyasa fiyatlarının oldukça altında olduğuna vurgu yapan Büşra Aguşlar, “Fiyatlarımızı piyasanın altında tutmamızın nedeni, ahşap ürünlerini de bizim üretiyor olmamız” dedi. Daha önceleri yalnızca sehpa ve masa tarzı ürünleri üretebilecek makinelerle çalıştıklarını dile getiren Aguşlar, kendini ve işini geliştirmek isteyerek yeni makineler aldığını ve üretimini genişlettiğini vurguladı. “Kaliteli ürünleri, aracısız şekilde, uygun fiyata üretip satma” hedefiyle hareket ettiklerine dikkat çeken Aguşlar, “Kurslarımıza çoğunlukla ev hanımları katılıyor ve bu kadınlar, mutfak malzemelerinin parasından kısarak ve kendilerine vakit yaratarak, kursumuza geliyorlar. Burada yalnızca boyayacakları ürünleri satın alıyorlar. Bizim amacımız da, bireysel geliri olmayan kişilerin bütçesini zorlamayacak şekilde hem üretmeleri, hem de istediklerini gerçekleştirebilmeleri” şeklinde konuştu. Aguşlar, kendi ürettikleri ürünleri sattıkları için fiyatları uygun tuttuklarını ve bu nedenle oldukça olumlu geribildirimler aldıklarını ifade etti.

“NEDEN AKLA İLK OLARAK İZMİR GELİYOR?”

Manisa’da ailecek işlettikleri hobi ve tasarım evinin sahibi olan Büşra Aguşlar, “Ben halkımı düşünen bir esnafım. Fiyatlarımı olabildiğince uygun tutmaya çalıştığım için, sattığım ahşapların üretimlerini de gerçekleştirmeye başladım. Fakat Manisalılar bir şey almak istediklerinde, neden ilk olarak önerilen ve akıllara gelen yer İzmir oluyor? Neden Manisalı esnaflar desteklenmiyor?” diye konuştu. Manisalıların, Manisa’daki esnafları gezip dolaşmaktansa, direkt olarak İzmir’e gitmeyi tercih ettiklerinin altını çizen Büşra Aguşlar, “Alışverişini İzmir’den yapıp, daha sonra dükkanıma gelen müşterilerim, büyük bir üzüntü yaşıyorlar. ‘Keşke ilk olarak buraya gelseydim, ne yol çilesi, ne de taşıma çilesi çekerdim ve daha uygun fiyata alışveriş yapmış olurdum’ diyorlar” şeklinde konuştu. Aguşlar, Manisalıların Manisa esnafına sahip çıkmalarını ve hiç olmazsa Manisa’daki dükkanları dolaşmalarını istediklerinin altını çizdi.

“YUNUSEMRE HEM, MALZEMELERİNİ İZMİR’DEN TEMİN EDİYOR”

Büşra Aguşlar’ın hobi ve tasarım evini açmasına ve işletmesine destek olan ve uzun yıllardır Manisa’da esnaflık yapan babası Orhan Şafak, Manisa Yunusemre Halk Eğitim Merkezi’ndeki (HEM) ahşap boyama kurslarını veren öğretmenlere sitem etti. “Sanayi’de ahşap ürünlerimizin üretimini yaptığımız bir işletmemiz var, bir de hobi ve tasarım evi işletmemiz var. Buna rağmen, iddia ediyorum ki, Türkiye’de bizim kadar kaliteli ürünleri uygun fiyata satan bir işletme yok” diyen Şafak, “Kalitemize ve uygun fiyatlarımıza rağmen, Yunusemre Belediyesi HEM ahşap boyama kursu öğretmenleri, kursiyerlerin malzemelerini İzmir’den temin ettiriyor” diye de ekledi.

Yunusemre Belediyesi’nin, HEM’deki kursiyerlerin İzmir’e götürülmesi için araba tahsis ettiğini savunan Şafak, “Kursiyerlerin İzmir’e götürülerek oradan alışveriş yapmalarının sağlanması yerine, öncelikli olarak Yuntdağı’ndan Yunusemre’ye kadar tüm kursiyerlere Manisa ve Manisa esnafı gezdirilmeli” dedi. Şafak, “Demek istediğim, elbette ki ‘İzmir’e gitmeyin’ değil, ‘Alışverişinizi İzmir’de yapmadan önce, Manisa’yı gezin.’ Biz Manisalı esnaflar olarak, vergimizi buraya ödüyoruz, paramızı Manisa’da döndürüyoruz. Ama kurs veren belediyelerimiz dahi Manisalıları Manisa esnafından alışveriş yapmaya teşvik etmezse, vay halimize!” dedi.  İzmir’deki müşteri potansiyelinin ve Manisa’daki müşteri potansiyelinin çok farklı olduğunu dile getiren Orhan Şafak, “Buraya gelen kişiler, yüzler bellidir. Ama İzmir’de durum öyle değil. İzmir’in nüfusu, Manisa merkeze oranla çok fazla olduğundan, İzmir’de doğal olarak çeşitli ve fazla müşteri her zaman olacaktır” şeklinde konuştu.

“YUNUSEMRE BELEDİYESİ BİZE GERİŞ DÖNÜŞ SAĞLAMIYOR”

Çanakkale, Bodrum, Nazilli, İstanbul ve Trabzon’a ahşap ürünlerinden götürdüklerini dile getiren Orhan Şafak, “Biz, bir tek Manisa’daki kurs öğretmenlerimizin egolarını tatmin edemiyoruz. Manisa hariç birçok şehirden destek gördüğümüz halde, bir tek Manisa’mızdan, memleketimizden destek göremiyoruz” dedi. Büşra Aguşlar, Yunusemre Belediyesi’ni konuyla ilgili olarak aradıklarında, kursiyerlerin İzmir’e alışveriş değil, gezme amaçlı götürdükleri ve “Kemeraltı’nı gezdirmek için kursiyerlerimizi İzmir’e götürüyoruz, onlar da oradan alışveriş yapıyorlar” cevapları aldıklarını vurguladı. Yunusemre Belediyesi’nin “Ürünler sizde daha mı ucuz?” sorusunu kendilerine yönelttiklerini belirten Aguşlar, “En kaliteli ve ucuz ürünlerin bizde olduğunu iddia ettiğimi Yunusemre Belediyesi’ne söyledim. Onlar da bana geri döneceklerini söylediler fakat herhangi bir geri dönüş sağlamadılar” diye konuştu.

Türkiye genelindeki tüm şehit ailelerine ücretsiz olarak ürün gönderimi sağladıklarını dile getiren Orhan Şafak, “Durumu olmayan ailelere ürünlerimizden gönderiyoruz ve satış yapıp bütçelerine az da olsa destek olabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin de Manisa’nın da, halkın ve kurumların birbirlerine olan destekleriyle kalkınabileceklerinin altını çizen Şafak, “Benim derdim haksızlık. Yuntdağı’nda henüz Manisa merkezi görmemiş Manisalılarımız bile varken, onları buraya getirmek yerine, Manisalıları İzmir’e götürmek tamamıyla haksızlık” şeklinde konuştu. Baba Orhan Şafak ve kızı Büşra Aguşlar, halk eğitim merkezlerinden talep ve destek istediklerini belirterek, sadece kendi işyerleri için değil, tüm Manisa esnafı için seslerini duyurmaya devam edeceklerini vurguladılar.

Editör: TE Bilişim