Ahmet ÜNSAL/Manisa

Yunusemre ilçesinde toplanan tekel bayii sahipleri firmaların alkollü içeceklere yönelik yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri zamları geri almadıkları takdirde ilgili firmalara sipariş geçmeme kararı aldıkları duyurdu. Tekel Bayi esnaflarına destek veren Bakkallar Odası Başkan adayı Halil Özkan, Tekel Bayii esnafı başta olmak üzere odaya kayıtlı binlerce bakkal esnafının sahipsiz bırakıldığına işaret etti.

Tekel Bayii Gökhan Yanaroğlu ise emniyet birimlerin tekel bayilerine yönelik çifte standart uygulamasından biran önce geri adım atmasını gerektiğini belirterek;

“Şu anda etkilendiğimiz fiyat politikalı tüm tekel bayilerini etkilemiş durumdadır. Günlük maliyetler çok yükselmiştir. Fiyat politikasıyla ilgili çok büyük sıkıntımız var. Bu ülkenin üvey evlatları gibi olduk. Bir nevi vergi dairesi gibi çalışıyoruz. Ülkenin gelir kaynağı alkol ve sigara olmasına rağmen en büyük yaptırım tekel bayilerine yaptırılıyor. Bir insanın özgürlük hakları kısıtlanmış gibi.”

“ZİNCİR MARKETLER SON 20 YILDA NEDEN ÜRETİLDİ”

 Tekel Bayii Eybet Temtek de,  “Son dönemlerde elektrik faturalarına yapılan zamlar, SGK primleri olsun Bağ-Kur primleri olsun esnafımıza çok aşırı derece yük olmaktadır. Devletimizden beklentimiz bunları tekrar gözden geçirip, düzenli bir halde daha düzgün fiyatlara çekilerek yansıtılmasıdır bizlere. İkinci söyleyeceğimde 2001 yılı öncesi mahalle aralarında dahi olmayan zincir diye tabir ettiğimiz marketler son 20 yılda neden mantar gibi üretilmiştir. Kurumsal şirket diye tabir ettiğimiz bir market on bin bir tane mağazasını açmıştı. .Bunun yasal prosüdürle engellenmesini devletimizden ivedilikle bekliyoruz.”

Manisa’da son gelen zamlarla birlikte esnafın yalnız bırakıldığına işaret eden Başkan adayı Halil Özkan,

“Son günlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar hat safhaya ulaşmış esnafların  alım. Bildiğiniz üzere ülkemiz, ekonomik anlamda zor günlerden geçiyor. Esnaf olarak bizler de bu buhrandan en çok etkilenen kitleyi temsil ediyoruz. Döviz kurunun istikrarsızlığı, peşi sıra hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve fiyatların normal koşulların dışında aşırı yükselmesi, hane halkının bütçesini zorladığı gibi bizlerinde ticaretini eksi yönde etkilemekte.

Birçok esnaf arkadaşımız borçlarını ödeyemez durumda. Geçen yıla oranla işlerimiz yarı yarıya düşmüş vaziyette. Bunların üstüne bir de zincir marketler, firmalar ile uğraşmaktayız. Her yerde haykırarak söylediğimiz gibi, “Artık esnafın dayanacak gücü de tahammüllüde kalmadı.”

“TÜKETİCİNİN CEBİ, ESNAFIN RAFI BOŞALDI.”

Özkan;  “Özellikle Elektriğe gelen zamlar biz esnafa büyük bir yüktür. Bizler sadece dükkanlarımızı aydınlatmakla kalmıyoruz, bulunduğumuz yerleri güvenli alanlara taşıyoruz. Sürekli bahsettiğiniz o küçük esnaflar var ya, işte onlar bu şehrin güvenlik noktası. Siz emniyet olarak her sokağa, her mahalle başına bir polis veya jandarma koyamazsınız ama bizler her sokak başında ve mahalle başında şehrin güvenlik noktasıyız. Bizlerin kullandığı elektriğin önemini lütfen anlayın. Yaşamış olduğumuz pandemi döneminde birçok esnafımız Bağ-Kur, ve vergi borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir.”

“ESNAF POŞET PARASINA EKMEK SATAR DURUMA GELDİ”

Fırıncılar derneğinin belirlemiş olduğu Ekmekteki kar marji 25 kuruş bugün bir poşet 20 krş. Biz esnaflar müşterilerimizden poşet parası almadığımız için, poşet parasına ekmek satar olduk.Biz esnaflar olarak müşteriler ile tüketici - tedarikçi ilişkisi değil aile ilişkisi olan bireyleriz. Esnaflar olarak naçizane fikrimiz ivedilikle etiketli ürün politikasına geçilmesidir. Ulusal zincir marketlere karşı  Bakkal, Tekel Bayii, Mandıra ve Kuru yemiş çininde eşit şartlarda mücadele vermesidir.”

“MAKAMLARA OTURANLAR NEREDEN GELDİKLERİNİ UNUYOR”

Başkan adayı Halil Özkan, oturulan makamların geçici olduğunun gelinen süreçte unutulduğuna işaret ederek;  “Makama geçenler nedense, nereden geldiklerini unuttukları gibi, kendi meslek gurubuna karşı da tavır alarak araya mesafe koymayı kendine hak olarak görmekte. Bunu görmek hepimizi üzmekle kalmıyor, aynı zamanda bu dışlanmanın sebebini de sorgulamamıza sebep oluyor. Esnaf olarak bizler, gerek zincir marketlere tanınan imtiyazların sınırlandırılması, gerek firmaların küçük esnafa karşı tahammül edilemez tavrı, gerek bankaların yüksek faiz ile borçlandırmaya çalışmaları, gerek firmaların fiyat oynamaları ile küçük esnafı ezme çabaları, kısacası esnafı ilgilendiren tüm konulara karşı bu mücadeleyi sürdürürken haklı olarak bağlı bulunduğumuz odaların da desteğini istedik. Ama maalesef esnafımıza her zaman olduğu gibi odamız sessiz kalmıştır. Amacımız bizi temsil eden TBMM vekillerimizin esnafımızın sesini duymaları,  sıkıntılarımızı duyurmak ve çözüm bulmalarıdır. Bizler esnafın sesi olmaya ve onların isteklerini talep etmeye her zaman devam edeceğiz.”

TEKEL BAYİLERİ FİRMALARA SİPARİŞ GEÇMEME KARARI ALDI

Manisa’da kurulan Tekel Bayileri Platformu 2 saat süren toplantının ardından aldıkları ortak karar gereği zamlı alkollü içecek veren ürünlerle ilgili firmalara sipariş geçmeyeceklerini, firmaların bu tutumlarını sürdürmeleri halinde ilgili dolaplarını iş yerlerinin kapısının önüne koyacaklarını, ilgili firmaların tabelalarını indirecekleri yönünde kararlar aldıklarını ilan ettiler.

Editör: TE Bilişim