Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'a Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin aileleri tarafından teşekkür plaketi verildi. Soma Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ödül töreninde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'a onur ödülü takdim etti. Balkız'a onur ödülünü veren Feyzioğlu, burada maden şehidi ailelerine hitaben yaptığı konuşmasında, "Sizi asla ama asla yalnız bırakmayacağız. Barolar Birliği de Manisa Barosu da yalnız bırakmayacak. Diğer yandan da bir yardım kampanyası başlattık. Şimdi Yetim Hakkı Ödeme zamanıdır diye. Biz tabi kimseyi yetim bırakmadık. kenarda durup biz sorumlu değiliz diyemezdik ve bir kampanya başlattık. Türkiye'nin ve Dünyanın dört bir yanından küçük bağışlar geldi. Bir milyon 200 bin TL civarında veya biraz üzerinde bir rakam toplanabildi. Onu da Türk Eğitim Vakfı ile oturup görüştük. Şuanda 4 ila 5 yaşında olan 30 evladımızın anaokulundan Üniversiteyi bitirene kadar bütün eğitim masraflarını Barolar Birliğinin bu fonundan Türk Eğitim Vakfı üstlenmiştir" dedi.

PLAKET VERİLDİ
Feyzioğlu'nun konuşmasının ardından maden şehidi eşi Aslı Yıldırım ve maden şehidi babası İsmail Coşkun TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'a üzerinde Maden işçisi figürünün yer aldığı birer teşekkür plaketi takdim ettiler. Programın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, "Önümüzdeki hafta raporun açıklanacağı bilgisi var. bilirkişi incelemesi ne bizzat keşfe Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız da katıldı. can güvenliği olmamasına rağmen madende incelemelerde bulundular. gaz seviyesi çok yüksek olmasına rağmen hayati tehlike bulunan şartlarda keşif yapıldı. keşfin en azından biz hukuka yapıldığını sayın başkanımız marifetiyle gözlemledik" dedi.

ÖZEL'İN İDDİALARI SORULDU
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in dün meclise soru önergesi olarak verdiği ve raporun daha önceden hazırlandığı ve gizlendiği konusunda bir iddia olduğunun sorulması üzerine, "Bunu bilmiyorum fakat bildiğim şu: Bizim elimizde de o raporun dayandığı veriler var ve bizde kendi raporumuzu hazırlayacağız. O yüzden o bilir kişi raporu da bizim için bir veridir. O bilirkişi raporu bilimsel verilere aykırı hazırlandıysa bunu sizi temin ederim Türkiye Barolar Birliği ortaya çıkarır. Bu konuda rahat olunuz. Umarım Bilirkişi Raporunda hiçbir oynama değişiklik olmaz. Ben buna ihtimal dahi vermek istemiyorum çünkü bu bahsettiğiniz suçtur. Bir suçu bir başka suçla gizlemeyi biz kabul etmeyiz. Dosya açıktır, herkese açılacaktır. Raporu da biz alıp bir mutlak rapor olarak kabul etmeyeceğiz kuşkusuz. O Raporu didik didik satır satır inceleyip doğru mudur, yanlış mıdır, bilimsel verilere uygun hazırlanmış mıdır yoksa birlerini kayırma niyeti var mıdır bunu biz tespit edeceğiz. Bizim hiç kimseden çekinecek korkacak halimiz yoktur. Hiç kimse de Türkiye Barolar Birliğine ve Manisa Barosuna baskı uygulamayı aklının ucundan bile geçiremez zaten. O yüzden müsterih olun bu konuda" dedi.

DAVALARI İZLEYİN UYARISI
Ailelerin dava süreçlerini yakından takip etmelerini isteyen Feyzioğlu, "En azından iş davaları Soma'da takip edilecek. Soma'da bir iş mahkemesinin kurulmuş olması başka mağduriyetleri de bir miktar hafifletecektir. Ceza davası da Akhisar'da görülecektir. Ağır Ceza Mahkemesi Akhisar'da olduğu için. Henüz iddianamesi olmadığı için bir zaman vermek mümkün değil ancak tahminen 1-1,5 ay içerisinde iddianamenin hazırlanması gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Türkiye'de madencilik ilkel koşullarda yapılıyor. madene inenler de insan muamelesi görmüyor. Şimdi böyle bir facianın böyle bir katliamın yaşatıldığı bir olaydan sonra insanların o korkularla o endişelerle madene indirilmeleri insan haklarına aykırıdır. Ben o madene o olaydan sonra indirilmek istemezdim ama bunun için devletin tedbir getirmesi lazım. Açlığa da mahkum ederek olmaz. Maden inme demek bir çözüm değil. Bu çocukların karnı nasıl doyacak, bu kazanlar nasıl kaynayacak? Kanunla bir şey yapıyorsunuz oldu diyorsunuz olmuyor. Çözüm olması için karınların doymasını sağlamak lazım" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim