Elektrik faturalarına yansıtılan vergiler yıllardan beri vatandaşın tepkisine çeken bir konu. Ancak son dönemde bu tepkiler giderek çoğalıyor. Yeni yıldan itibaren yapılan zamlarla birlikte zaten yüksek olan fatura bedeli, vergilerle birleşince soygun niteliğine ulaştı. Tüketici dernekleri çıkarılan bir yasa nedeniyle faturalardaki vergilerin alınmamasına karşı dava açmalarının engellendiğini söylerken, vatandaş ise sosyal medya üzerinden isyanını dile getiriyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Manisa'da da elektrik faturaları vatandaşı canından bezdirdi. Kullanım bedelinin haricinde çeşitli isimler altında alınan vergiler zamların ardından yükselen fatura bedellerini daha da yükseltirken vatandaşlar tepkisini sosyal medya üzerinden dile getirdi.
Sosyal paylaşım sitelerinde kendilerine gelen elektrik faturalarındaki gider kalemlerini tek tek hesaplayan vatandaşlar, faturalar üzerinden yapılanı ‘soygun' olarak niteledi.
TÜKETİCİ DERNEKLERİ ÇARESİZ
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Yönetim Kurulu Üyesi Halil Çamalan konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı ancak dernekler olarak ellerinin kollarının bağlı olduğunu ifade etti.
Kendisine telefonla ulaştığımız Çamalan, "Uzun bir müddet biz elektrik faturalarındaki kullanım harici yüksek bedellerle mücadele verdik. 2013-2014 yıllarında Yargıtay'ın vermiş olduğu kararla kayıp kaçak bedelleri de dahil 3-4 kalem giderin yasaya aykırı olduğu ve tüketiciden alınamayacağı bildirildi. Biz de bu konuda taleplerde bulunmaya hazırlanırken Meclis'e bir yasa tasarısı verdiler ve bu giderlerin tahsilini yasallaştırdılar. Şu anda biz tüketici örgütleri olarak dava da açamıyoruz. Çünkü ‘Bu konuda dava açılamaz' şeklinde bir karar aldılar. Elimiz kolumuz bağlı ama mücadelemize devam edeceğiz. Hangi yasaya dava açılmayacak diye madde konur? Ama bizim ülkemizde konuyor." dedi.
"GÖRÜNMEYEN GİDERLER DE VAR"
Elektrik faturalarındaki vergi kalemlerinin bazılarının göründüğünü, bazılarının da görünmediğin ifade eden Çamalan, bu durumun illere göre farklılık gösterdiğini de sözlerine ekledi. Çamalan şöyle devam etti: "Elektrikte kayıp kaçak bedeli adı altında bir gider kalemi var. Görünen sadece bu. Bunun dışında 6-7 kalem daha kullandığımız enerjiyle hiç alakası olmayan kesintiler var. Bu kesintiler bazı faturalarda görünürken bazılarında görünmüyor. Kayıp kaçak bedeli, enerji fonu, iletim bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT bedeli gibi giderler tamamen bizim kullandığımız enerjiyle alakası olmayan; devletin bütçe açığını kapatmak için ya da vatandaştan zorunlu olarak aldıkları paradır. ÖTV de buna dahil. Dağıtım şirketleri maalesef hala vatandaşı tabiri caizse yolunacak kaz gibi görüyor. Devlet de aynı şekilde görüyor."
KAYIP KAÇAK NEDİR?
Çamalan, son olarak şunları dile getirdi: "Hangi siyasi iktidar olursa olsun, Anayasa'nın 172'nci maddesi devletin tüketiciyi korumak zorunda olduğu yönünde. Ama elektrik, doğalgaz ve su gibi faturalarda hiç de vatandaş korunmuyor. Biz kullanmış olduğumuz enerjinin yüzde 40'ından fazlasını bu tür vergilere veriyoruz. Kayıp kaçak bedelinde bir yanlış anlaşılma var. Kayıp kaçak demek vatandaşın kaçak kullandığı elektrik demek değil. Bu konuda çalışmalar yaptık. Kayıp kaçakların en büyük kısmı, bizim trafo olarak bildiğimiz indirme yerleri. Mutlaka kaçak kullanım var tabi ki ama bunu yetkililer engellesin. Bunun bedelini vatandaşımız neden ödesin?"

ÖZEL HABER BURHAN AKDEMİR
Editör: TE Bilişim