Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz yıl meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili 301 madenci yakınları adına Soma İş mahkemesi tarafından açılan maddi manevi tazminat davasındaki yeni gelişmeler hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.


BU DOSYA ÇOK ETKİLİ
Ölen madencilerin yakınları için açılan maddi manevi tazminat davalarının devam ettiğini ifade eden Arslan, Soma İş mahkemesi tarafından açılan dava dosyaları içerisinden bir tanesinin ?pilot dosya' olarak belirlendiğini kaydetti. ?Pilot dosyanın' İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kurulan bilirkişi heyeti tarafından inceleneceğini vurgulayan Arslan, 2014/643 sayılı dosyanın ?pilot dosya' olduğunu ifade etti. İTÜ'den çıkacak kararının diğer tüm dosyalar üzerinde de etkili olacağına dikkati çeken Arslan, "Bu dosya kusur yönünden bilirkişi incelemesi amacıyla İstanbul'a gönderildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bu bilirkişi heyeti dosya ile ilgili olarak kusur raporunu sunacak. Tabi bu Soma'da açılmış olan diğer dosyaların tamamı üzerinde etkili olacak. Şu anda Soma'daki davalarımız o dosyanın sonucunu bekliyor" dedi.


SORUMLULAR TESPİT EDİLECEK
Rapordan elde edilecek sonuçla birlikte sorumluların da ortaya çıkacağını aktaran Arslan, "Kömür ocağında meydana gelen facianın sorumluları kimledir, bunların tespiti yapılacak. Bu sorumlular tespit edildikten sonra mahkeme onların aleyhine bir karar kuracak. Çünkü bizim burada İş mahkemelerinde açmış olduğumuz davalarda hem holdinge karşı hem de Türkiye Kömür İşletmelerine karşı dava açmıştık. Bu raporla sorumlular ortaya çıkacak" diye konuştu.


İŞLEYİŞTEN BAHSETTİ
Davanın işleyişi hakkında da bilgi veren Arslan "Bu tip dosyalarda ifadeler talimatla alınıyor. Diyelim ki; Soma İş Mahkemesi, İstanbul nöbetçi İş Mahkemesi'ne yazıyor. Nöbetçi iş mahkemesi de oluşturulan bilirkişi heyetine dosyayı teslim ediyor. Bilirkişi heyeti raporu düzenledikten sonra yine İstanbul Nöbetçi İş Mahkemesi aracılığı ile Soma iş mahkemesine gönderiyor. Soma'da iş mahkemesi de dosya içerisinde bunu değerlendirecek" şeklinde konuştu.


Arslan, İTÜ'de oluşturulan bilirkişi heyetinin ortaya koyacağı raporun Ekim ayını bulabileceğini söyledi.




Editör: TE Bilişim