KULA Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız çalışmaları anlatırken, hastalığın geldiği noktaya dikkat çekti. Dr. Ayyıldız talaseminin kalıtsal geçiş gösteren önlenebilir bir kansızlık hastalığı olduğunu belirtirken, talasemiyle mücadelede evlilik öncesi tarama testlerinin önemli olduğunu söyledi.
Kula İlçe Toplum Sağlık Merkezi (TSM) 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle Kula 1 Nolu Sağlık ocağı önünde bilgilendirici stant açtı. Toplumun bilinçlendirilmesi, hastalık hakkında farkındalık oluşturulması hedefiyle açılan stantta Kula Toplum Sağlığı personeli tarafından vatandaşlara broşür dağıtıldı.
Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız çalışmaları anlatırken, hastalığın geldiği noktaya dikkat çekti. Talaseminin kalıtsal bir kan hastalığı olduğunun ve önlenebileceğinin altını çizen Dr. Ayyıldız, talasemiyle mücadelede evlilik öncesi tarama testlerinin önemine değindi.
'Sıfır hasta doğum' hedefiyle gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Dr. Ayyıldız, "Talasemi, kalıtsal geçiş gösteren önlenebilir bir kansızlık hastalığıdır. Akdeniz bölgesinde daha sık görülen hastalık, genellikle bir yaşından önce solukluk, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliği ile kendini gösterir. İyi tedavi edilmeyen hastalarda yüz kemiklerinde değişiklikler, demir birikimine bağlı olarak da kalp, karaciğer, pankreas gibi organlarda bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Anemi oluşmasına neden olan etmen kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin maddesinin yapımındaki kusurdur." dedi.

TALASEMİ'DEN KORUNMADA EN ETKİLİ YÖNTEMLER
Ayyıldız, "Bu hastalıktan korunmak için ilk yapılması gerekenler toplumun bu hastalık konusunda bilinçlendirilmesi ve taşıyıcıların araştırılıp tespit edilmesidir. Ayrıca iki taşıyıcının evlenmesi halinde ise hamileliğin 6-22 haftaları arasında yapılan doğum öncesi tanı yöntemleri hasta çocuğun doğmasının önüne geçilir ve bu yöntemle sağlıklı bebeğin doğmasına izin verilir. Bir de preimplantasyon genetik tanı yöntemi dediğimiz, tüp bebek yöntemine dayalı, tamamen sağlıklı bebek doğurma şansı yüksek olan bir metot uygulanabilir." diye konuştu.

TALASEMİ TEDAVİSİ
Talaseminin hafif şekillerinde herhangi bir ilaç tedavisine veya başka bir tedavi yöntemine gerek olmadığını ifade eden Dr. Ayyıldız şunları söyledi:
"Hastalığın klinik şekline göre tedavi şekillenir. Bazı hastalarda vücuttaki demir birikiminin önlenmesi için demir preparatları yasaklanır. Ağır talasemilerde kan transfüzyonu ve folat tedavisi uygulanır. Vücutta demir birikimine bağlı olan hemosiderosiz hastalığını önlemek için desferrioksamin verilir. Hastalığın klinik bir formu olan beta talasemi majorda ise kemik iliği nakli gerekir. Bu tedavi ile demir fazlalığı ve organ toksisitesi gelişmemiş çocukların yüzde 80'den fazlasında uzun süreli yaşam sağlanır. Bazı talasemi hastalarında dalağın çıkarılması (splenektomi) gerekebilir. Talasemi hastasının ömür boyu doktor kontrolünde olması gerekir. Kişi, bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorundadır."
Editör: TE Bilişim