Öğrenciler cetvel, çubuk ve kurdele kullanarak deney yaptılar. Güneş ışınlarının öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düştüğü 23 Eylül’de yani sonbahar ekinoksunda gerçekleşen deneyde ise dünyanın çevresi ölçüldü. 23 Eylül’den sonra yapılan deneylerde ise farklı sonuçlar ortaya çıktı.

Geçmişte dünyanın şekline ilişkin en bilimsel ve doğru yaklaşım Milattan önce 3. Yüzyılda Eratosthenes tarafından gerçekleştirildi. Eratosthenes’e göre dünya çevresi 40 bin kilometre olan bir küreydi. Eratosthenes’in sopalarla yaptığı bu gözemle bugünkü gelişmiş aygıtlarla yapılandan ancak yüzde 2’lik bir sapma gösteriyordu. Eratosthenes bu gözlemine dayanarak devamlı batıya doğru gidilirse bir süre sonra doğuya ulaşacağını belirtti. Şehzadeler Gediz Anadolu Lisesi ve 410 şehir, 254 öğretmenin katılımıyla ülke genelinde bu deney tekrarlandı.

Musab Aybars Öztürk, “Hocam proje kapsamında görevliydi. Gelin bu deneyi birlikte yapalım dedi. Bir sınıfa geldik. Eratosthenes’in nasıl hesapladığını anlattı. Güneş acılarının ekinoks tarihlerinde dünyaya nasıl geldiğini, Ekvator’a göre açısının ve bunun nasıl ölçülmesi gerektiğini önce kağıt üzerinde anlattı. Ardından bunu biz ilk hesapladığımızda hesaplamalar pek fazla sarkmadığı için biz yine 36-37 derece gibi bulduk normalde kat sayısına eşit olarak. Daha sonra 23 Eylül’de aynı deneyi yaptık. Bir borumuz vardı, onu çubuk olarak kullandık. Aldığımız kurdeleyle ipin acısını ölçtük. Dış acıyı bularak bu 36 dereceyi elde etmeye çalıştık. Ve istediğimiz değeri aldık. 23 Eylül’de 36 Dereceye ulaştık. Böylece dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtladık. Ayrıca çevresini de ölçmüş olduk. 36 derece Türkiye’deki ekinoks derecesindeki harita açısıdır. ” dedi.

İp yerine kurdele kullandıklarını belirten Öztürk, “Bizim cetvel vardı açı hesaplamamız için. Gölgenin bittiği yerin ucuna cetveli koyduk. Ardından kurdele ile gölgenin yaptığı açıyı yapıp üçgenin açısını bulduk. Ve 36 dereceyi elde ettik. Daha sonra yaptığımız deneylerde ise aynı açıyı bulamadık. Ekinoks tarihlerinde gelen açı paralel oluyor.  Ekvator’a paralel olduğu için açının tam olarak belirli olan kat sayıya eşit olmasını sağlamımız lazım. Gün sarktığında açı da değişmiş oluyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim