Manisa’da Program Tasarımcısı Ahmet Ömer Soğukoğlu ile Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, ülkenin büyük bölümünün fay hatlarında olması dolayısıyla yaşanması muhtemel depremlere karşı bir uygulama geliştirdi. Akıllı telefonlara yüklenebilen ve ‘Sesimi dinle’ adı verilen uygulama ile deprem ya da benzer afetler sonrasında göçük altında kalanların sağ olarak çıkarılmasını kolaylaştırmak hedefleniyor. Uygulamanın içeriğinde acil durum alarm sistemi, güvende olduğunu belirtme butonu, toplanma alanlarına yönlendirme, depremlerin anlık bildirimi ve haberler bölümü yer alıyor.

Manisa’da alanında uzman iki ismin geliştirdiği ve akıllı telefonlara yüklenebilen bir programla, deprem ve benzeri afetlerde göçük altında kalan vatandaşların sağ olarak çıkarılması kolaylaşacak. Program Tasarımcısı Ahmet Ömer Soğukoğlu ile Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, Manisa’nın ve Türkiye’nin deprem kuşağında olmasından yola çıkarak hayat kurtaracak olan ‘Sesimi dinle’ uygulamasını hayata geçirdi. Uygulama, gelişen teknolojilerden yararlanarak dünya üzerinde gerçekleşen afetler sonucunda göçük altında kalan enkazzedelerin canlı olarak çıkarılma oranını arttırmayı hedefliyor. Uygulamanın içeriğinde ‘Acil Durum Alarm Sistemi’, ‘Güvendeyim Butonu’, ‘Acil Durum Toplanma Alanlarına Yönlendirme’, ‘Gerçekleşen Depremlerin Anlık Bildirimi’ ve ‘Kütüphane/ Haberler’ bölümü yer alıyor.

“UYGULAMA VATANDAŞLARIN DURUMLARINI AFAD’A BİLDİRECEK”

Uygulamanın detaylarıyla ilgili bilgi veren Algoritma Uzmanı ve Program Tasarımcısı Ahmet Ömer Soğukoğlu,“Sesimi dinle uygulaması AFAD koordinasyon merkezi üzerinden yürütülebilecek olan sahadaki vatandaşların durumlarını AFAD’a bildirecek olan bir sistem. Sistem AFAD merkezi tarafından aktive edildiğinde olay sahasındaki herkesi zorda kabul eder. Bunun içerisinden kurtuldum veya güvendeyim butonuyla güvende olduklarını bildirenleri en yakın acil toplanma alanına yönlendirir. Dolayısıyla sistemin uyarısına cevap vermeyen herkes sıkıntı altında kabul edilir. Olay merkezi harita üzerinden zorda kalan insanlar gösterilir. Sahaya tepkime süresi olarak 10 dakika içerisinde saha bilgilerinin tamamı AFAD’ın eline geçmiş olur. Sıkıntıda olan personelin kan grubu ve kronik rahatsızlıkları varsa. Bunlarda AFAD merkezine ulaşır. Bu da kurtarılacak herkes için en azından kanı aynı olan kişilerin personel olarak faydalanmak amacıyla. Bunu yanında Türkiye’de insanların en çok merak ettiği şeylerden bir tanesi deprem anında depremin nerede olduğu ve kendilerine mesafesi sistem ana sayfası üzerinde sürekli olarak AFAD’ın verdiği bilgileri kullanarak da görebilirler” dedi.

ENGELLİLER DE DÜŞÜNÜLDÜ

Sistemin sadece afet anında değil, afet öncesinde de bilgilendirilmeleri sağladığını ifade eden Soğukoğlu, “Türkiye’de şu anda resmi kayıtlarda 4 milyon ama gayri resmi kayıtlarda 9 milyon engelli vatandaşımız var. Biz de bunu düşünerek hareket ettik. Güvendeyim butonunu 3 renge ayırdık. Sağlıklı vatandaş yeşil, engelli vatandaş sarı, engelli veya sağlam vatandaşlarımız tehlike altındaysa uyarı butonu kırmızı olarak görünür. Peki neden bunu bu şekilde yaptık? Çünkü afet durumlarından ilk kesilen şey elektrik. Tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan bir vatandaşımız 7’nci katta yaşıyor. Binası yıkılmadı ama elektrik olmadığı için asansör çalışmıyor. Veya yatalak bir vatandaşımız var. AFAD bu esnada engelli vatandaşların tamamını sarı olarak görüyor. Çünkü onların da güvenli alanlara taşınması gerekiyor.” diye konuştu.

BİLGİ GİZLİLİĞİ ÖN PLANDA

Programın çalışma sistemiyle ilgili bilgi veren Proje Danışmanı ve Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, “Program uyku modunda çalışıyor. Kendi TC numaranızla başka bir telefondan da sisteme katılmak mümkün. Kendi vatandaşlık numaranızla sisteme girdiğiniz için herhangi bir telefondan da sisteme girerekten kendinizi tehlikeli veya tehlikesiz olarak da sınıflandırabilirsiniz. Telefonunuzun şarjı olduğu sürece, ara sinyaller göndererek durumu sürekli güncelleyecek. Şarjınızın bittiği anda da en yakın konumunuz neyse sisteme düşmüş olacak. Proje sürekli geliştiriliyor. Girdiğiniz bilgiler direkt devletin AFAD kontrolünde olacağı için güvenli bir uygulama olacak. Kimsenin bilgileri üçüncü kişilerle paylaşılmayacak. Kasım ayından beri devam eden uygulamanın birçok kısmını bitirdik. Deprem her an olabilir. Biz bununla hep karşılaşacağız. En azından biz üstümüze düşen böyle bir şeyin fayda sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim