Taşkın, ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe veya damızlık değer taşıyan hayvanları kesen kişilerin, yüklü miktarda para cezası alabileceklerini açıkladı.

Damızlık havanların kesim yasağına ilişkin açıklama yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın,  dişi hayvanların kesim yasağının 2018 yılında da devam edeceğini söyledi. Taşkın, yasağa uymayan vatandaşlara para cezası verileceğini kaydederek vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

“ 8 BİN 027 TL CEZA”

Taşkın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı kesim yerleri dışında kesim yapan kişilerin ve tesislerin tespit edilmesi durumunda cezai işlemin uygulandığının altını çizerek, “ 2017 yılı itibariyle söz konusu suçu işleyenlere, 8 bin 027 TL verildi. Ayrıca kesimi yapılan hayvanlara el konur tüketime sunulmaz. Kesimler sadece bakanlıktan onaylı kesimhanelerde yapılmaktadır. Kasapların kendi başına kesim yapması söz konusu değildir. Kasaplar et ihtiyaçlarını kombinalardan karşılamakta veya kendi hayvanları olması durumunda bakanlıktan onaylı kesimhanelerde hayvanlarını kestirmektedirler. Bakanlıktan onaylı kesimhaneler dışında kesim yaptığı tespit edilen kasaplara da 8.027 TL ceza uygulanmaktadır. Ülkemizde hayvan kesimleri resmi veteriner hekim gözetiminde ve sorumluluğunda yapılmaktadır, dolayısıyla söz konusu işlemler bakanlığımız sorumluluğundadır.”dedi.

“SAĞLIKLI HAYVANLARINIZI KESMEYİN”

Damızlık değerini yitirmiş, yaşlı ve tedavi edilemeyecek hayvanların kesimine izin verildiğini belirten Taşkın, “Kısacası hayvanın damızlık olarak kullanılamayacağı Veteriner Hekim raporuyla sabit, dişi hayvanların kesimine izin verilmektedir. Bakanlıktan onaylı kesimhanelerde resmi veteriner hekim arkadaşlarımız sağlıklı dişi hayvan kesimine müsaade etmemektedir, dolayısıyla hayvanlarını kesime götürmek isteyen vatandaşlarımızın kesimhanelerde mağduriyet yaşamaması için bu konuyu göz önüne almaları faydalarına olacaktır. Hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılık adına üreticilerimizin damızlık hayvanlarını kestirmemelerini tavsiye ederiz ve bu konu ile ilgili en büyük temennimizdir. Türkiye’de dişi hayvanların kesim yasağının tek başına hayvan ithalatının önüne geçemez ama hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılık için çok önemli bir adım oldu” dedi.

“DAMIZLIK KESİMİN ÖNÜNE GEÇİLDİ”

Söz konusu yasağın bakanlık tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine gönderilen 28.12.2012 ve 28.02.2014 tarihli talimatlarla uygulamaya konulduğunu ifade eden Taşkın, “Bu uygulama ile amacımız özellikle ülkemizin giderek artan et ihtiyacı açığı göz önüne alındığında besilik materyal kaynağı olan damızlık hayvanlarımızı korumak. Kısacası sürdürülebilir hayvancılığı tesis edebilmek. Bu yasak, hayvan varlığımızın korunması adına önemli adımlardan bir tanesidir. Bu yasakla damızlık hayvanların kesiminin önüne geçilmiştir. Söz konusu dişi hayvanların kesimi ile ilgili yasak sadece kurban dönemi için değil bütün yıl boyunca geçerlidir. Evlerinde besledikleri hayvanlardan kesmek isteyen hayvan sahipleri de bu yasak kapsamındadır. Yasağın ne zaman sona ereceği ile ilgili bakanlığımız herhangi kesin bir tarih belirtmemiştir. Dolayısıyla bakanlığımızdan gelecek ikinci bir talimata kadar söz konusu uygulamaya devam edilecektir” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Manisa Günebakış Gazetesi 

Editör: TE Bilişim