Akhisar'ın Sünnetçiler Mahallesi'nde yapılan 2014 yılının son tarla okulu etkinliğine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ramazan Yiğit, Akhisar İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç, İlçe Tarım Müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı. Zeytinde hasat, zeytinyağı ve salamura konularında verilen ve 200 çiftçinin katılımıyla gerçekleşen eğitime, Akhisar, Ahmetli, Demirci, Gördes, Kırkağaç, Gölmarmara, Saruhanlı ve Soma İlçelerinin yanı sıra Salihli'de entegre mücadele uygulayan çiftçiler de katıldı. İlin tarım potansiyeli kapsamında, önemli konuların Çiftçi Tarla Okullarında açıldığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "İlimizde 2014 yılında; 17 ilçede, 6 farklı konuda 29 Çiftçi Tarla Okulu açılmıştır. Bu eğitimler, ilimizde tarımsal yoğunluğa sahip zeytin, kiraz, bağ, kavun, karpuz ve çilek konularında, 571 çiftçinin katılımıyla gerçekleşmiştir" dedi. Zeytin konusunda Akhisar, Ahmetli, Demirci, Gördes, Kırkağaç, Gölmarmara, Saruhanlı ve Soma İlçelerinde 8 Çiftçi Tarla Okulu'nun açıldığını ve son eğitimin Akhisar'ın Sünnetçiler Mahallesinde gerçekleştirildiğini açıklayan İl Müdürü Çebi, "183 çiftçi ile üretim sezonu boyunca yerinde eğitimler yapılarak bu yılın son eğitim gününe gelinmiştir. 8 Çiftçi Tarla Okulu son eğitiminde birleşmiş ve burada hasat teknikleri, hasattan sonra toplanan zeytinin yağa işlenmesi ve salamura zeytin yapımı ile ilgili bilgiler verilmiştir" dedi. 2015 yılında hedefin, her tarımsal danışmana bir tarla okulu açmak olduğunu vurgulayan Çebi, "Konu uzmanlarının verdiği eğitimlerle Akhisar'da bu sene 400 bin dönümlük alanda ilaçlama yapılmamış olup, zeytin sineği ilanı verilmemiştir. Bu durum verilen eğitimlerin ne kadar faydalı olduğunun göstergesidir. Hedefimiz, köylerde görev yapan her danışmanımıza bir tarla okulu açmak ve verilen eğitimlerle çiftçilere en iyi şekilde destek olmaktır" dedi.

KONULAR TARLADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR
20 ile 30 kişi arasında katılımın sağlandığı her çiftçi tarla okulunda, üreticilerin pasif konumda olmadığını ve her üreticinin eğitim halkasının bir parçası olduğunu vurgulayan Çebi, "Üreticiler, görmüş oldukları bu eğitimlerle tarlasında, bahçesinde her gün karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak detaylı bilgi alırlar. Eğitimlerde en önemli konu arazinin mevcut durumudur. Bir önceki eğitimden bu yana değişiklik olup olmadığı, ciddi bir zararlı, hastalık artışı ve faydalı böcek durumu tespit edilir ve bir sonraki toplantıya kadar çıkabilecek problemler görüşülerek, tedbirler alınır. Dolayısıyla sağlıklı ürün yetiştirmek, tarlada düzenli olarak gözlem yapmak, doğal zararlı düşmanlarını tanımak ve korumak, çiftçileri kendi tarlasının uzmanı yapmak, karar verme yeteneklerini arttırmak ve pestisit kullanımını azaltarak, riski yüksek kimyasalların zararlı etkilerinden üreticileri, çevreyi ve tüketicileri korumak çiftçi tarla okullarının amaçlarını oluşturmaktadır" dedi.

"MAKİNE İLE HASAT BİLİNMİYOR"
Verilen eğitimin ardından konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, zeytinde makine ile hasat konusunun çok bilinmediğini ve bu eğitimlerle zeytinle ilgili bilinmeyen pek çok konunun uygulamalı olarak anlatıldığını ifade ederek, "Eğitim hayatımızda çok önemli bir yer kaplıyor. Hayat devam ettiği sürece de okuma da devam ediyor. Tarımsal konularda bilinmeyen, eksik kalan birçok konu bu okullarda öğretiliyor. Eğitim işi çok önemli bir iş. Bu işi aksatmamamız gerekiyor. Tüm üreticilerimizin öğrendikleri bilgileri başarıyla ve bereketle uygulamalarını diliyor ve eğitimlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Editör: TE Bilişim