Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa WEB TV’de Ana Haber Bültenine konuk oldu. Perşembe Pazarı’nın yeri ile ilgili yaşananları anlatan Başkan Ergün, samimi açıklamalarda bulundu. Başkan Ergün yeni Pazaryeri belirlenmesinin başlangıç sürecinden son alınan karara kadar her şeyi anlattı. Başkan Ergün, “12.02.2018 tarihinde Şehzadeler Belediyesinden bize bir yazı geldi. Öğretmen Evinden İstasyona giden alana pazaryeri kurulmasını istediler. Yani demek istiyorlar ki Devlet Bahçeli kavşağını çalıştırma, tamamen o bölgeyi ulaşıma kapat diyor, bu komedi. Şehzadeler Belediyesinin bu kararı UKOME’den ret alıyor. Arkasından polemikler devam ediyor. İkinci öneri olarak Kumludere Caddesi geliyor. Sıbyan mektebinden Garaja doğru gelen alanı istiyorlar. Havuzlar yaptık biz oraya zamanında şimdi o havuzları da mahvetmişler. Seramikleri, mekanizmaları gitmiş. Bunların tespitleri de geldi. 3-4 senedir o havuzların bir tanesine bile bakmamışlar. Bize geçti yılbaşı itibariyle. Havuzları, yeşil alanları kapatacakmışız, Pazar kurulsunmuş, o bölgeden trafik nasıl işleyecek, bunların hiç hesabı yapılmamış. Şehzadeler Belediyesi tarafından bu alan teklif edildi. Tabi Şehzadeler Belediyesi bunları neye göre yazıyor, Pazarcılar Odası ve Esnaf Odası ne isterse ona göre yazıyor. Bu ikinci öneri de trafiği engellediği için UKOME tarafından reddediliyor. Basında da haberler çıkıyor, Eski garaj Yeni Proje çalışmaları neden başlamıyor. Niye başlamıyor, pazar yerinin belirlenememesinden başlayamıyor” dedi.

“BİZİM BELİRLEDİĞİMİZ YERDE TRAFİK KİLİTLENMEZ, İNSANLAR ZORLUK YAŞAMAZ”

Başkan Ergün, “Geçen hafta Ömer Faruk Çelik beni aradı. Başkanım bu pazaryerini ne yapacağız? Benim mecliste yapmış olduğum bir açıklama var. Öğretmenevi Kavşağını açtıktan sonra Barbaros’a doğru Eski Cider’in önündeki bulvarı açtık. Muhteşem bir bulvar yaptık. Halim Şener beyi hemen çağırttırdım. Bir inceleyin dedim. Araba trafiği olmayacak, kimsenin evinin önünü işgal etmeyeceksiniz, esnafın önünü işgal etmeyeceksiniz, trafiği engellemeyeceksiniz, emniyet ve trafik yönünden harika bir yer yaptık. Gelin pazar yerini buraya kuralım dedim. Biz istemeyiz dediler. Neymiş yukarıdan insanlar oraya inmezmiş. Şimdi ben soruyorum. Senelerden beri, aşağıdaki mahalleler yukarı nasıl geldi? Barbaros nasıl geldi? Fatih Mahallesi, Kuşlubahçe nasıl geldi? Geçen hafta Ömer Bey beni aradığında Başkanım bunlar yine Öğretmenevinin arka sokaklarını istiyorlar dedi. Orada beş yüzün üzerinde araç var. İnsanların arabaları var evlerinin önünde. Yüzlerce konut var. O mahallelere şu an itfaiye giremez, ambulans giremez durumdayken, oraya pazarcıların araçları nasıl girecek çıkacak? O hengame nasıl yaşanacak? Dedim UKOME karar versin. Ömer Bey bana söz vermesine rağmen tek öneri bildirdi. Benim iki öneri yap ricama rağmen tek öneri sundu. Sen iki öneri sun, UKOME doğru olana karar versin” dememe rağmen tek öneri sunuldu. Ben de arkadaşlara dedim, siz karışmayın. Büyükşehir olarak ben bu işe müdahil olmuyorum. Burası Şehzadeler Belediyesinin kanuni sorumluluğunda, onlar teklif etmiş olsun. Pazartesi günü yapılan UKOME toplantısında Büyükşehir Belediyesi buna ret verdi. Ama karar geçirildi” dedi.           

“BU ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL”

Başkan Ergün, “Halim Beye şunu da söyledik, bu hafta Pazar burada kurulmayacak yeni yerinize kendinizi organize edin. İki günden beri bombardıman var. Sitelere haber düşürülüyor kura çekimi gelecek haftaya ayın 10’una bırakılıyor. Bu hafta bir daha kurulsun Pazar. Bu çocuk oyuncağı mı yeter ben 6 aydır bekliyorum sizi.  Şimdi yarım saat bir saat öncesi pazarcılar odası açıklama yapıyor bu hafta Perşembe kurulmayacak diye. Çünkü sökümler başladı. Tenteler sökülmeye başladı. Programa çıkmadan yarım saat önce Ömer beyden yine bir açıklama. Şehzadeler Belediye Başkanımız bu kararı sanki kendi teklif etmemiş gibi, yeni yer olarak eski İstasyon Caddesi’ne dönsün diyor. Yani Öğretmenevi’nden İstasyona giden caddeyi kapat diyor. Çocuk oyuncağı mı bu işler. O caddeyi kapatacaksın, yüzlerce, binlerce aracın her gün geçtiği İmam Hatip Lisesi’nin önünü kapat diyor. Hastaneye, Turgutlu’ya gidiş, Mehmetçik Caddesini kapat diyor. Pazaryerine en uygun alan İstasyon Caddesidir diyor bu dalga geçmektir. O zaman önceki yeri neden bildirdin. Orada bu caddenin devamı olan gösterdiğim yer dururken, neden böyle bir öneride bulunuyorsun. Ben seni karalama noktasında değilim. Doğru olanı, mantıklı olanı bulalım, vatandaşımız eziyet çekmesin, mağdur olmasın. Manisa trafiği keşmekeşlik yaşamasın. İlk Perşembe günü lisenin oraları ne olacak. Eğer keşmekeşliğe sebebiyet verirse çaresine bir dahaki UKOME’yi bir daha toplarız. O ara sokaklardaki araçların ne şekilde kaldırılacağını birileri önlemini alsın. Nasıl kaldıracaklarsa o arabaları, bu sokaklarda pazarın nasıl kurulmasını istiyorlar, buyursunlar alsınlar. 500’ün üzerinde araba var sokakların arasında. Bu arabalar nasıl kaldırılacak. Bu insanlar araçlarını nereye koyacak. Hem otopark sıkıntısı var derler, otoparklara girmezler sonuçta emniyet, jandarma kaldırır, kim kaldırırsa, pazarcılar odası kaldırır. Nasıl kuracaklarsa buyursunlar kursunlar. Ben içimden geçeni doğru olanı söylüyorum” diye konuştu.

“LALELİ’DEN KALKIP ALAYBEY PAZARINA GİDEN VAR”

Ergün, “Neymiş insanlar oraya gitmezmiş. Bir gitmeyecek, ikinci hafta gidecek. Bu insanlar yiyeceklerini içeceklerini almayacak mı? Bu çarşıdan giderek Laleli pazarına gidiyor insanlar. Laleli’den kalkıp Alaybey’e giden var Pazara. Günü ona göre denk geliyor ona göre gidiyor. Horozköy’e giden var. Demek istediğim polemik noktasına getirildi, üzüntü verici. İnsanlara eziyet. Burada pazar kurmak daha güzel, yan taraf Barbaros, alt tarafı Fatih Mahallesi. Sonuç itibariyle insanların çok daha rahat, pazarcıların da araçlarını rahatça koyabilecekleri otopark sıkıntısı olmayacak. İnsanlar da gelsinler araçlarını park etsinler, alışverişini yapsınlar, sonra arabasına binip gitsinler. Şehrin içini kilitlemeye ne gerek var, anlatamadım. Onun için de göreceğiz. Bu sokak aralarının hengamesini göreceğiz. Emniyet o sokak aralarının işini nasıl akışını sağlayacak göreceğiz. Şimdi Barbaros alanı bizim yetki alanımızda değildir diyor. Ömer Çelik’e herhalde yanlış bilgi veriyorlar. Cider’in önündeki cadde kime ait. O benim yerim değildir diyor, Şehzadeler Belediyesi. İlerideki apartmanların olduğu cadde ona ait değil. Bu kısım ona ait. Sınırlar belirlenmiş. Cider’in önündeki yer Şehzadeler Belediyesi’nin sınırları içinde kalıyor. Neden bu Cider’in yerindeki şahıslar Ömer Çelik’e gitti de Mehmet Çerçi’ye gitmedi. Buna cevap versin. Bu cadde Şehzadeler Belediyesi’nde, hayır o benim sınırımda değil diye bugün yarım saat önce açıklama yapıyor. Yunusemre Belediyesi’ne gitsin diyor. Barbaros Mahallesi bizim yetki alanımızda değildir. Ben Barbaros Mahallesi’ni söylemiyorum ki, oradaki caddeyi söylüyorum. Bu iş çocuk oyuncağına döndü. Bu cadde kimin, kimin sınırı, Şehzadeler Belediyesi sınırı. Apartmanların önünde bir cadde kalıyor o da Yunusemre Belediyesi’ne ait. Hala birbirimizle uğraşır, çözüm odaklı değil, mantıklı değil, sen kalkıyorsun, İstasyon Caddesi’ni teklif ediyorsun. O caddeyi kapattıracağız mı şimdi, ben buna müsaade etmem. Köy yeri değil burası. Şehrin merkezi. O güzelim yapılan caddede insanlar her gün yüzlerce binlerce araç geçiyor. Yani Devlet Bahçeli Kavşağı’nı çalıştırma diyor. O insanlar gitmesin Bu neye benziyor, İstanbul Köprüsünü kapat demek gibi bir şey. Köprüyü kapat diyor yani” ifadelerini kullandı.

“ESKİ GARAJ YENİ PROJENİN BAŞLAMAMA SEBEBİ PAZAR YERİ DEĞİL DEREDİR” DİYORLAR

Başkan Ergün Eski Garaj Yeni Proje ile ilgili son günlerde yaratılan polemiklere yönelik, “Son günlerde polemikler yaratılıyor. Eski Garaj Yeni Projenin başlamama sebebi Pazar Yeri değil deredir” diyorlar. Biz bu makamda olduğumuz sürece bu kurumun menfaatlerini sağlamak için elimizden gelen her şeyi kanuni çerçeveler içinde doğru yapmaya çalışırız. Ne müteahhitti kollarız, ne de mütteahittin 35-40-50 milyon gibi bir rakamlar afaki rakamlar çıkıyor. Zemine daha çok paralar gidecekmiş. Hatayı yapan mükellef varsa o hatanın ceremesini çeker. O yapılan ihalede de mevcut oradaki herhangi bir zemin artışıyla ilgili herhangi bir artışın 30-35 milyon gibi bir rakamla artışına bu kurum müsaade etmez. Bunu herkes böyle bilsin. O işi anahtar teslim bedeliyle, benim bildiğim kadarıyla ben ihalelerin çok detaylarını bilmem. Hayatım boyunca da hiç ihaleli işlere girmedim.  Teknik konudur, teknik konuların üzerine de fazla yorum yapmam, yapmamam lazım. Belediye buradan kimseye rant sağlama konusunda değildir. Eğer mevcut yer düzeniyle sisteminde bir yanlışlık varsa, bunu düzeltmek de ilgili müteahhitte aittir. Orada o binanın sağlamlığı önemlidir. Şu anda Manisa Prime’nin yapıldığı yerde bundan 9 sene önce mahkeme kararları ve üniversite raporlarına dayanılarak kazandığımız o inşaatın hatalı yapımını nasıl doğruya çevirip iptal ettiysek bunu da tescillediysek burada da herkes rahat olsun. Ben yıllardır müteahhidim, inşaattan anlarım ama teknik konular noktasında bu işin uzmanları vardır. Uzmanlarından alınan raporlara göre orası da yapılır. Bu konuda herkes rahat olsun. Kamunun da bir zararı söz konusu değildir, bunlar tamamen siyasi yapılan provoke hareketlerdir. Neden böyle bir yatırımı yapıyoruz konusunu da biraz önce açıkladım. İnşallah hayırlısı olur. Halen siyaset hizmetin önünde götürülmeye çalışılıyor. Ben işime bakacağım. Sonuçta rabbim neyi nasıl hayır ediyorsa, ben hep onu söylerim her konuşmamda biz işimize bakıyoruz, karalayanlara cevabı da arkadaşlar veriyorlar. Her gün bir şey çıkıyor. Herkes bir şeyler söylüyor, ilgili arkadaşlar gerekli cevapları verirler” dedi.

Editör: TE Bilişim