Haber: Eren EKİNCİ

Manisa'da geçtiğimiz gün yaşanan sağanak yağış tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, yağmur ve dolu yağışından bağların büyük hasar aldığını belirterek, çiftçileri tarım sigortaları yapmaları konusunda uyardı.


TÜRKİYE'NİN üzüm deposu olan bağlarıyla ünlü Manisa'da iklim değişikliği üretimi vurdu. Mart'ta düşük sıcaklık ve Nisan'da yaşanan don olayına, Ağustos yağışları da eklenince çiftçiler 2015 yılının ilk 7 ayında 5 büyük afet atlattı. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, doğa olaylarının ne zaman ne şekilde geleceğinin belli olmadığının altını çizerek, Manisalı çiftçilere tarım sigortası yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

"YARIN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL"
Manisa'nın 2015 yılı içerisinde 5'inci defa doğal afetler konusunda hasara uğradığını kaydeden Kaçire, "Manisa'daki iklim değişiklikleri sebebiyle. 4 defa tarlalarımız doğal afetlerden olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz gün yağan yağışlarla tarlalarımız 5'inci kez hasara uğramış oldu. Bağlarımız 7 ay içerisinde toplam 5 kez hasara uğramıştır. Bu durum çiftçimiz için çok acı bir kayıptır. Ürünümüzün yarın ne olacağını bilmemek, bizim için gerçekten sıkıntı teşkil etmektedir. Birtakım gelişmiş ülkelerde proje yaparlar, yıllık hesaplamalarını yaparlar ve geleceklerini ona göre temin ederler. Ama bizim ise yarın sabah ne olacağımız belli değil. Buradan çiftçilerimize seslenmek istiyorum; artık tarım sigortası olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Yaşanan olaylar göstermiştir ki, tarım sigortası olmadığı zaman zararımız kat be kat fazla olmaktadır. O sebeple ürünlerimizi sigorta altına almak, atılacak doğru bir adımdır" diye konuştu.

"TARIM SİGORTASI ÇİFTÇİNİN CAN YELEĞİDİR"
Zarara uğrayan tarlaları yerinde inceleyen Kaçire, ürünlerin perişan haldeki hallerini göstererek, tarım sigortasının bu zararların büyük bir kısmını giderdiğini ifade etti. Kaçire, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Gezdiğimiz bağlarda hasarın ne derece ciddi boyutlarda olduğunu hepiniz gördünüz. Çiftçi arkadaşlarımız, her sene yılbaşında ürünlerine tarım sigortası yaptırmalarını öneriyorum. Çiftçilerimiz bütçelerinde tarım sigortasına pay ayırsınlar. Ayırmadıkları takdirde zararları daha fazla olacaktır. Tarım sigortasını kendi iyiliğimiz için kullanmamız gerekiyor. Çünkü bu sigorta çiftçinin can yeleğidir. Başka da tutunacak bir dalımız yok. Manisa'da bildiğiniz gibi 4 kere afet atlattık. Afetlerden dolayı devlet bir takım yardımlarda bulunuyor bu yardımları kendi lehimize kullanmamız lazım. Ağustos ayında dolu yağıyor, Nisan ayında don olayı yaşanıyor. Manisa'nın alışık olmadığı mevsimsel olaylardır bunlar. Doğa olaylarının ne zaman ne şekilde olacağı belli olmuyor. Bu yüzden tedbir almamız lazım."




Editör: TE Bilişim